Margitszigeti Víztorony

Építés éve: 1911
Építész tervező: Ray Rezső Vilmos
Tervező, kivitelező: Dr. Zielinski Szilárd


Nyitvatartás:
2022. május 17 – 2022. szeptember 15 között

KIÁLLÍTÁSOK

A 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályaműveinek bemutatása
2022. május 15-június 7.

A nyári kiállítások sorát a Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályaműveiből készülő installáció nyitja meg május 15-én. A Fesztivál 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészetet. A szervezők célja, hogy a kétévente ismétlődő biennálé jellegű pályázat és a kapcsolódó rendezvények által ösztönözzék a hazai irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához: láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy vidéken minél több helyen és a határon túl is megmutassuk ezt a műfajt. Megmutassuk azért, hogy kedvet csináljunk hozzá a fiataloknak, hiszen meggyőződésünk, hogy ma, 2022-ben egy nagyon trendi műfaj az illusztrációs művészet. Kedvet csináljunk a szülőknek ahhoz, hogy amikor könyvesboltban a gyerekeknek válogatnak könyvet, akkor a kezük odatévedjen azokra a kiadványokra, amelyeket a szakma legjobbjai a legjobbaknak tartanak.” – vélekedik Révész Emese művészettörténész.


A Felszabtér rajziskola kiállítása
2022. június 13-július 15.

A patinás Felszabtér Rajziskola év végi kiállítását 2022-ben is az impozáns Margitszigeti Víztorony kiállító terében tartja.

A június 16-án nyíló tárlat négy emeleten mutatja be a növendékek munkáit. A kilátást animációs filmek, krokik, festmények és grafikai munkák teszik festőivé. Olyan esemény lesz, ahol nem csak megtekinthetők az éves munkák, hanem az érdeklődők rajzolhatnak is. A kiállítás során a művek megvásárolhatóak lesznek, ezzel fiatal művészeket lehet támogatni a Start Galéria Budapest közvetítésével.


A MOME fotó tanszék hallgatóinak kiállítása
2022. július 17- augusztus 4.

Útjaink címmel várja majd a látogatókat a július 17-én nyíló fotókiállítás a MOME fotó tanszék anyagaiból. A fiatal fotóművészek munkái nyílt őszinteséggel kalauzolnak a sokszor felszínesnek ható emberi  tükröződések, cselekedetek mögé. A bennük  húzódó érzelmek, vívódások, felismerések elképzelt vagy nagyonis valós világa mindannyiunk lelkét megvilágító korkérdéseket feszeget, amikre mindannyian önmagunkban találhatunk válaszokat.


Attila – kiállítás a legendás uralkodó életéről
2022. augusztus 6-szeptember 2. 

A Margitszigeti Színház idei nagyszabású operabemutatójához, Verdi Attila című operájának augusztus 12-i bemutatójához kapcsolódóan nyílik augusztus elején kiállítás a Víztoronyban, a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben.

A kiállítás a legendás uralkodó Attila életét és a hun kort dolgozza fel, valamint megidézi az opera hőseiként is szereplő történelmi hősöket és bemutatja a hunok kultúráját.

 

Nyitvatartás, jegyinfó, elérhetőség

Nyitvatartás 2022. május 17. és 2022. szeptember 15 között:
Kedd – Péntek: 12:00 – 18:00
Szombat – Vasárnap: 10:00 – 18:00

Belépőjegy a színház jegypénztárában vásárolható:

  • 6 éves korig ingyenes
  • 6-18 éves korig 300.- Ft / fő
  • 18 éves kortól 500.- Ft / fő

A 2022-es évad előadásaira szóló színházjeggyel a Víztorony ingyenesen látogatható!

Csoportos látogatás előre egyezetett időpontban lehetséges. 

Elérhetőség nyitvatartási időben:

Margitszigeti Színház Jegypénztár
1007 Budapest, Margitsziget Szabadtéri Színpad és Víztorony 23800/3 hrsz.
Telefon: +36 1/340-4196
E-mail: jegy@margitszigetiszinhaz.hu

FIGYELEM!
A Víztoronyban egyszerre max. 30 fő tartózkodhat.

HOGYAN ÉRKEZZEN
A Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe naponta ötször közlekedő menetrend szerinti sétahajó-járattal, Színházi hajójárattal az előadásokra, tömegközlekedéssel, személyautóval vagy gyalog.

Ajánlott közlekedési eszköz:

Válassza az élményt és a kényelmet együtt!

Hajójegy-vásárlás és menetrend IDE kattintva – hajójegyét online, vagy személyesen a kikötőkben és a hajón is megválthatja!

További tömegközlekedési eszközök:
Margit híd felől: a 4-es és 6-os villamossal a Margitsziget megállóig, átszállás a 26-os buszra, a Szabadtéri Színpad megállóig.
Árpád híd felől: a szigeti bejáróig a 34-es és a 106-os busszal, utána gyalogosan vagy a 26-os busszal a Szabadtéri Színpad megállóig.
Autóval érkezőknek:

Csak az Árpád híd felől lehet behajtani a Margitszigetre, parkolni a Nagyszálló parkolójában lehet, amely pár perc sétára található a Szabadtéri Színpadtól.

GPS koordináták: 47.523865 / 19.049585

A szecesszió virágkorában számos kiváló építészeti alkotás született, amelyek Ray Rezső Vilmos építész, tervező nevéhez fűződnek, többek között a Margitszigeti Víztorony is.
A magyar vasbeton építészet korszakalkotó építménye jellegzetes pontja a margitszigeti képnek. A sziget növekvő és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítése oldotta meg. A jelentős építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást.
Zielinski a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az elsők között tartható számon, itthon pedig ő honosította meg az addig ismeretlen anyagot. Ray Rezső Vilmos és Zielinszki együttműködése komoly technológiai reformot jelentett és kimagasló jelentőséggel bír a modern magyar építészet történetében.

víztorony magassága 57 m,
a vízmedence átmérője: 13 m,
tartalma: 600 m3,
a főoszlopok szabad magassága: 13,2 méter,
terhelése egyenként 220 tonna,
a belső betonlépcső magassága: 24 méter,
a vaslépcső magassága: 20 méter.
lépcsők száma: 153

1911-re készült el - a tervező sikeresen megvalósította a kettős funkciót, így víztoronyként és kilátótoronyként is működhetett az építmény.

1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították.

2011-től a Szabad Tér Színház, 2020-tól a Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. üzemelteti.

2012-től kilátóként, Visual Art kiállító térként és a Budapesti Nyári Fesztivál programhelyszíneként üzemel.

A Margitszigeti Nagyszínpad és a Víztorony rekonstrukciója Magyarország Kormánya és Budapest Főváros Önkormányzatának együttműködő támogatásával két ütemben, 2013-ban és 2014-ben valósult meg.