teszt

TEMPÓVIADAL 2.0
DJ Bootsie Trió és a Talamba Ütőegyüttes

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2021. szept 09. 20:00

Jegyvásárlás

TEMPÓVIADAL 2.0

DJ Bootsie Trió és a Talamba Ütőegyüttes

2021. szeptember 9. csütörtök 20:00 (esőnap: szeptember 10.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Újra Tempóviadal, ezúttal a Margitszigeti Szabadtéri Szinpadon!

Még elevenen él a 2018-as Tavaszi Fesztiválon hangos sikert aratott koncert emléke, melyen egy ránézésre különös, és mint a fellépésen kiderült, különösen összeillő páros zenélt együtt: a DJ Bootsie Trió és a Talamba Ütőegyüttes.

Most ismét közös koncertet adnak: Tempóviadal 2.0 címmel!

A koncert vázát a 2020-ban megjelent negyedik DJ Bootsie lemez, az Allegro Identity adja. Ez egy felkavaró és emlékezetes kompozíciókkal teli album, melyen legalább annyi az akció, mint a költőiség. Az egyszerre lélekbe markoló és csavaros Allegro Identity-t ugyanakkor a DJ Bootsie-ra jellemző stílusjegyek és hangulatok határozzák meg, a sokfelől érkező zenei összetevők (techno-bass-trap-hiphop-tribal-jazz-ambient-folk) izgalmas és eredeti egységgé forrnak össze. Mindez nemcsak lemezen, de koncerten is lehengerlő erővel szólal meg és megával ragadó hatással bír.

A természeti elemek szintetikus hangok formájában elevenednek meg előttünk, ropognak a vaskos basszusok, dübörögnek a törzsi ritmusok, miközben körbevesz minket az űr végtelen tere és a tenger ölelő mélysége.

Egy ismeretlen és vonzó világba érkezünk, de azért akadnak kapaszkodók is, mint Sebő Ferenc Sólyom énekének egy-egy részlete és még számos utalás a sokszínű magyar kultúrából.

A DJ Bootsie szinte mérnöki precizitással kidolgozott futurista hangzását a vele fellépő Talamba Ütőegyüttes végtelenül színes és virtuóz játéka feszesen sordóvá, monumentálissá fokozza, de az absztrakt és felemelő szépségű pillanatokban sem lesz hiány. A Talamba perkusszív, törzsi dobos, marimbás, vibrafonos, kongás hangzása harmonikusan olvad egybe a DJ Bootsie Trio gyakran éteri és filmzenés hangulataival, az így megszülető egységet pedig a virtuóz szólók (a scratchtől a furulyáig) teszik teljessé.

Egy Bootsie koncert nem maradhat karakteres, meghatározó vizuális és fényjáték nélkül, ami ezúttal is a kiváló VJ, Kemuri művészi szakértelmét dicséri majd. Az izgalmas és változatos, hol dinamikus, hol belassuló képek mindig tökéletes kísérői a koncerteknek.

Könnyebbé és otthonosabbá teszik a spirituális utazást, ami egyfelől befelé, az agyunkba és a szívünkbe, másfelől pedig kifelé, kollektív tudatba visz.

Fotó: Zsigmond Dóra

Hip-hop, basszus ütemek, elektronika, scratch, film- és népzenei elemek, csipetnyi komolyzene és nyomokban jazz... ezek mesteri elegye határozza meg a 25 éve pályán lévő producer, Solymosi Vilmos (DJ Bootsie) alkotásait.

Egyéni hangja már az Ugar Recordsnál 2004-ben megjelent első (“The Silent Partner” c.) lemezével kitűnt a nemzetközi hip-hop- elektronikus szcénából.

Második és harmadik önálló albumát az angol BBE kiadó jelentette meg a műfaj világszerte legnagyobb neveinek (J-Dilla, Pete Rock, DJ Vadim, DJ Jezzy Jeff, Madlib) társaságában.

Készített színházi és filmzenéket, számai neves válogatásokon, sorozatokban, a divatvilág fórumain szerepelnek. (Buddha Bar, CSI helyszínelők sorozat, Vogue.de, Mercedes Benz Mixtape, Marc Cain, DJ Cam-My Playlist...)

A Magyar Állami Operaház felkérésére Erkel: Hunyadi László művének két tételét, Wagner: Istenek alkonya és a Rajna kincse c. művei egy-egy tételének továbbgondolt remixét, átdolgozását készítette el.

A ’90-es évek közepén egyik alapítója volt Az Árral Szemben nevű hazánkban stílusteremtő hip-hop formációnak, rapcsapatnak, mellyel 150 induló közül megnyerték a „Fila Rap Jam” tehetségkutató versenyt. 1996-ban DJ-ként a magyar DMC bajnokságot (DJ technikai verseny) is megnyerte, majd részt vett az ahhoz kapcsolódó világbajnokságon is.

Közreműködött számos élvonalbeli magyar zenekar lemezén (Quimby, Up, Sugarloaf, Olah Czumó Árpád). Részese volt Yonderboi világsikerű bemutakozó albumát elkészítő csapatának, és három évig Európa szerte folyamatosan koncertező Quintetjének, miután alapítótársa volt a Zagar zenekarnak, melynek társszerzője és hangszerese maradt 15 éven át.

Ő szerezte Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező „Ticket” című filmjének zenéjét, valamint Miklauzic Bence „Éji séták éji alakok” és Kálmán Mátyás „BÚÉK” című filmjeinek zenéjét.

2010 óta zenei rendezője és rezidens DJ-je a Magyar Mercedes-Benz Fashion Week mellett a Gombold Újra márkanevű Central Europen Fashion Shownak.

Szóló produkcióval 2018. januárjában Kínában a shenzeni Euphoria Fesztiválon lépett fel, majd itthon a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Tempóviadal címmel külön erre az alkalomra írt közös koncertet adott a Talamba ütőegyüttessel, amely a közönségtől álló ovációt, vastapsot és a kritikusoktól is csupa elismerést kapott.

DJ-ként és zenekaraival számos külföldi és magyar fesztiválon, klubban játszott (Lettország, Oroszország, Románia, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Németország, Hollandia, Belgium, Franciaország, Anglia, Spanyolország, Portugália, Kína).

Legújabb szerzői albuma 2020 februárjában jelent meg Allegro Identity cimmel ezt a lemezt 2019 tavaszán mutatta be a Müpában ahol ezalkalommal immár harmadik zenekari koncertjét adta.

Az 1999-ben alakult csapat tagjai diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ütőegyüttes elnevezés esetükben egy olyan baráti társaságot és profi zenészekből álló csapatot jelöl, akiknek életcéljuk a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása és ezen műfajok “megbékítése” egymással. Koncertjeiken így éppúgy találkozhatunk Bach fúgáinak vagy Muszorgszkij “Egy kiálltás képei”-nek crossover átiratával, mint a Magashegyi Underground dalainak újragondolásával, dzsesszel, népdalokkal, az afrikai törzsi ritmusokkal vagy éppen pörgős balkáni dallamokkal.

Igazi crossover együttes, akik valódi XXI. századi muzsikával szórakoztatják a közönséget itthon és külföldön egyaránt. Az ország három különböző részéről származó zenész végül Gödöllőn lelt közös otthonra. A kultúra támogatásáról híres város adott nekik próbatermet és új életet 2007-ben, s a Talamba tagjai a mai napig ide térnek haza. Zenei jelenlétük nem merül ki a koncertezésben: a fellépések mellett kultúrmissziót is folytatnak, hiszen a kezdetektől fogva járják az országot, hogy a gyerekeket megismertessék a zenével, a hangszerekkel.

Évente közel 20 000, jellemzően hátrányos helyzetű gyermekhez viszik el a zenét, ezáltal elérve azt, hogy azon települések lakói is részesülhessenek a zene, a közös muzsikálás élményében, akiknek esélye sem lenne eljutni egy koncertre.

Programajánló

július 2021
augusztus 2021
szeptember 2021
No event found!