A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, mint az ország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese látványos és izgalmas produkciót ígér az ország legnagyobb szabadtéri színpadán a Petőfi-centenárium évében. A táncegyüttes vezetőivel Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, Kiváló Művésszel és Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művésszel beszélgettünk az előadásról.

Miért épp Petőfire esett a választás?

Nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor és nem volt rajta kívül másik poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra. Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt, olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az „összekapcsolásuk.” Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait fogjuk felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játékunkban.

Mit láthatunk a költő életéből? Mire számíthatnak a nézők?

Petőfi Sándor rövid életéből a legmegragadóbb mozzanatokat kiemelve és verseinek szellemiségét szem előtt tartva, egy látványos, könnyed és szórakoztató táncjátékkal idézzük meg nagy versírónk eseménydús életét. Előadás közben akár mindenki velünk együtt szavalhatja a költő legismertebb, legnépszerűbb verseit, amiket még a gyerekek is ismernek, hiszen Petőfi a magyar néplélek része. Kevesen tudják, hogy ha például egy eldugott erdélyi kis falu gyönyörű, régi stílusú népdalát hallgatják, annak nagyon gyakran Petőfi-költemény a „népdalszövege”. Ezeket a folklorizálódott verseket, népdalokat is bemutatjuk a produkciónkban, csakúgy, mint a romantika korának legszebb táncait; verbunkosokat, csárdásokat és virtuóz tánckompozíciókat.

A népzene nyelvén szólítják meg a nézőket. Milyen különlegességeket tartogat a produkció?

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara gyerektáncosokkal kiegészülve a néptánc és népzene nyelvén kíván szólni a 200 évvel ezelőtt született géniuszról. Az első felvonás Petőfi életének vidám epizódjait jeleníti meg; a darab elején mindjárt egy kiskőrösi újévi bálba csöppenünk, amikor megszületik a kis Petrovics Sándor, majd a diákévek csínytevései, pajkos szerelmek, bordalok… de néhány mesebeli hős is megelevenedik a Helység kalapácsából, vagy a János vitézből. Később megismerhetjük a Pilvax kávéház eseményeit, ahonnan az 1848-as szabadságharc indult. Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, küzdelmek, csaták és végül a forradalom szomorú bukása.

Milyen érzelmeket kívánnak kiváltani a közönségből?

Azt szeretnénk, hogy a nézők ne úgy távozzanak az előadás végén, hogy Petőfi korai halálán sajnálkoznak, hanem lássák és érezzék át, milyen csodálatos és teljes életet élt ez a fiatalember, ez a csodálatos költő, aki annyi mindent tett és annyi mindent adott szeretett magyar népének.

Petőfit a Nemzeti Színház fiatal színművésze, Herczegh Péter alakítja. Miért esett rá a választás?

Igen, Petőfi Sándor szerepére Herczegh Pétert kértük fel, akinek tehetsége és karaktere méltó módon kelti életre a lánglelkű költőt. Grandiózus díszlet, színes, korabeli jelmezek, gazdag zenei válogatás és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kiváló táncosai, lelkes társulata várja a találkozást a kedves közönséggel a Margitszigeti Színház színpadán 2023. június 4-én.