Margitszigeti Víztorony

Építés éve: 1911
Építész tervező: Ray Rezső Vilmos
Tervező, kivitelező: Dr. Zielinski Szilárd


Nyitvatartás:
Minden nap 11:00 - 19:00

Kiállítás a Margitszigeti Víztoronyban

Tövises úton segít a jövendő
Margitsziget – Víztorony

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
idén diplomázó BA fotográfus hallgatóinak
csoportos kiállítása

A kiállítást megnyitotta:
Máté Gábor DLA,
Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a MOME fotográfia szak vezetője

“Mit hoz számunkra a jövő a diploma után, a felnőtté válás küszöbén? Elismert művészek leszünk, befutott fotósok? Otthont teremtünk és családot alapítunk? Vagy valami egész mást fogunk csinálni?

És mindeközben mi fog történni a világgal?

A járvány és a klímaváltozás bizonytalansággal tölt el minket.

VR szemüvegen keresztül fogunk szemlélni egy elképzelt, szebb valóságot? A fenyegető jövő elől a múltba rohanunk és átadjuk magunkat a nosztalgia érzésének? Vagy csak elidőzünk a jelenben és elgondolkodunk, kik is vagyunk és hol is tartunk jelenleg…

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idén diplomázó BA fotográfus hallgatói a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatát vizsgálják egy csoportos kiállítás keretein belül, melynek célja kihangsúlyozni a közösség sokszínűségét, s megtalálni azokat az átfedéseket, amelyek az alapképzés befejezésével mindenkit foglalkoztatnak.”

Kiállítók: Dalotti Márk, Ekler Artúr, Gajewszky Anna, Horváth Júlia, Kozma Regina, Legát Anna Franciska, Nényei Lujza, Szekeres Laura, Szigligeti Balázs, Vitray Anna Zsófia, ef Zámbó Szonja

A kiállítás augusztus végig megtekinthető.

A belépés ingyenes!

A szecesszió virágkorában számos kiváló építészeti alkotás született, amelyek Ray Rezső Vilmos építész, tervező nevéhez fűződnek, többek között a Margitszigeti Víztorony is.
A magyar vasbeton építészet korszakalkotó építménye jellegzetes pontja a margitszigeti képnek. A sziget növekvő és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítése oldotta meg. A jelentős építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást.
Zielinski a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az elsők között tartható számon, itthon pedig ő honosította meg az addig ismeretlen anyagot. Ray Rezső Vilmos és Zielinszki együttműködése komoly technológiai reformot jelentett és kimagasló jelentőséggel bír a modern magyar építészet történetében.

víztorony magassága 57 m,
a vízmedence átmérője: 13 m,
tartalma: 600 m3,
a főoszlopok szabad magassága: 13,2 méter,
terhelése egyenként 220 tonna,
a belső betonlépcső magassága: 24 méter,
a vaslépcső magassága: 20 méter.
lépcsők száma: 153

1911-re készült el - a tervező sikeresen megvalósította a kettős funkciót, így víztoronyként és kilátótoronyként is működhetett az építmény.

1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították.

2011-től a Szabad Tér Színház, 2020-tól a Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. üzemelteti.

2012-től kilátóként, Visual Art kiállító térként és a Budapesti Nyári Fesztivál programhelyszíneként üzemel.

A Margitszigeti Nagyszínpad és a Víztorony rekonstrukciója Magyarország Kormánya és Budapest Főváros Önkormányzatának együttműködő támogatásával két ütemben, 2013-ban és 2014-ben valósult meg.

Nyitvatartás, jegyinfó, elérhetőség

Minden nap 11:00 - 19:00

FIGYELEM!
A Víztoronyban egyszerre max. 30 fő tartózkodhat.

HOGYAN ÉRKEZZEN
A Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe naponta ötször közlekedő menetrend szerinti sétahajó-járattal, Színházi hajójárattal az előadásokra, tömegközlekedéssel, személyautóval vagy gyalog.

Ajánlott közlekedési eszköz:

Válassza az élményt és a kényelmet együtt!

Hajójegy-vásárlás és menetrend IDE kattintva - hajójegyét online, vagy személyesen a kikötőkben és a hajón is megválthatja!

További tömegközlekedési eszközök:
Margit híd felől: a 4-es és 6-os villamossal a Margitsziget megállóig, átszállás a 26-os buszra, a Szabadtéri Színpad megállóig.
Árpád híd felől: a szigeti bejáróig a 34-es és a 106-os busszal, utána gyalogosan vagy a 26-os busszal a Szabadtéri Színpad megállóig.
Autóval érkezőknek:

Csak az Árpád híd felől lehet behajtani a Margitszigetre, parkolni a Nagyszálló parkolójában lehet, amely pár perc sétára található a Szabadtéri Színpadtól.

GPS koordináták: 47.523865 / 19.049585