A Margitszigeti Színház jelképes épülete a Víztorony és annak környéke különös szerepet kapott az idei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus családi napjának színes és változatos programsorozatában. Mivel 2021-ben Ferenc pápa meghirdette Szent József és a családok évét, idén hangsúlyosan jelentek meg a kínálatban a családoknak szóló programok.

Nagy érdeklődés övezte az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pillanatait bemutató különleges kiállítást, mely a Margitszigeti Színház területén található Víztoronyban került berendezésre. Az előkészületeket, a kongresszusi napok eseményeit, a résztvevők megható pillanatait, ikonikus mozzanatokat, meghatározó momentumokat bemutató kiállítást Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezetője, valamint az Ars Sacra alapítvány alapítója, Dragonits Márta nyitott meg ünnepélyes keretek között. A rendkívül gazdag képanyagból nehéz feladat volt a válogatás.

Bán Teodóra elmondta, hogy a szívvel-lélekkel összeállított anyag fókuszába az emberi pillanatok, arcok kerültek. Úgy is fogalmazhatnák, hogy a „hit emberi arca” mutatkozott be kisgyermekek portréján, fiatal vagy épp nemes asszonyok vonulásán keresztül. A Hit fényében című összeállításban természetesen akadtak kedvenc képek, mint például egy gyónást végző asszonyról készült fotó, aki épp a Hősök terén önti ki szívét. Beszélt arról is, hogy a Margitszigeti Színház különösen nyitott az olyan együttműködésre, ami most megvalósult az alapítvány és a színház között. Személyes érintettségét is megosztotta a látogatókkal, miszerint egy véletlen szerencsének köszönheti, hogy ilyen közel került hozzá az 1938-as kongresszus világa és története. Sikerült megvásárolnia nemrégiben a XXXIV. Nemzetközi Eucharisztikus kongresszus emlékkönyvét, melyet azóta is féltve őriz, gyakran lapozgat. Különösen nagy öröm számára, hogy ezekből a különleges fotókból most egy impozáns válogatás látható a Víztoronyban és hozzátette, a képek kiválasztásában ő is aktívan közreműködött.

Dragonits Márta arról beszélt, hogy milyen megtiszteltetés számukra, hogy az Ars Sacra alapítvány ilyen nagy feladatot kapott a kongresszus alkalmával és önkénteseik milyen lelkesedéssel szervezik hetek óta a XV. Ars Sacra Fesztivál programjait. A művészet életben tartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, utalt II. János Pál pápa egyik fontos mondatára is, amely szerint a művészet eredendően közel van a hit világához, így tulajdonképpen azoknak az embereknek a szívét is megérintheti a művészet, akik nem hisznek. Az alapítvány a színház kerengőjében Szent forrásaink címmel állított fel egy csodálatos kiállítást, a szent kutakról a Mária út közreműködésével. Beszédében előre vetítette, hogy a családi nap keretében Szent István, Rex Hungarorum címmel bábelőadást tekinthetnek meg a látogatók. A Magyar szentek és boldogok kiállításon keresztül pedig 18 magyar szenttel ismerkedhettek meg a gyerekek és szüleik játékos módon. A szentek nagy méretű képeit a Családi nap helyszínét és a Víztornyot összekötő szakaszon lehet megtekinteni.

Az ünnep, amit átélhettünk egy valódi belső ünnep, a szívek ünnepe volt. Ragyogó gyermeki arcok, vidám családok népesítették be a Margitsziget egész területét szeptember 11-én, megtöltve gyermek zsivajjal, nevetéssel. Bízunk benne, hogy akik részt vettek ezen a napon, megtekintették kiállításunkat, megerősödtek hitükben, szeretet és emlékezés járta át a szívüket. Távozó vendégeink arcáról mi is leolvashattuk az örömöt, éppen úgy ahogy egykor Mózes tekintetéből olvashatta le a nép pusztán az arca ragyogásából, hogy Istennel beszélt.