Rekordszámú volt a jelentkezők és az elődöntőbe kerültek száma is ez évben, hisz 47 ország 255 fiatal tehetsége küldte be videóit még 2020 tavaszán, s közülük a Marton Éva vezette előzsűri 116 jelentkezőt hívott meg akkor az élő fordulókba. A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny minden korábbinál több, 66 versenyző részvételével zajlott.

Hagyományainkhoz híven a Margitszigeti Színház is különdíjat ajánlott fel, ezúttal Bán Teodóra a színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője az argentin Germán Enrique Alcántara bariton énekes számára, mellyel művész lehetőséget kap arra, hogy a 2022/2023-as évadban valamely nyári opera előadásban szerepelhessen az impozáns színpadon.

A Zeneakadémia Nagytermében megtartott döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretével, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, emellett minden énekes kisfilmen is bemutatkozott a nézőknek, akik a kiosztott szavazólapon voksolhattak kedvencükre. Végül a 31 éves, szerb szoprán Sonja Šarić kapta az első díjat és a közönségdíjat is. A második helyen Azat Malik kazah bariton végzett, a harmadik díjat Son Jihoon dél-koreai tenor kapta, a szintén 10 ezer eurós, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött Marton Éva Különdíjat pedig Deniz Uzun török-német mezzoszoprán/alt vehette át.

Egy zsűrielnök jobb, ragyogóbb és szebb hangokat és embereket nem is kívánhat egy nemzetközi versenynek” – hangsúlyozta Marton Éva, a Zeneakadémia professzor emeritája a díjátadón.

Bejelentették, hogy az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megrendezését 2022-ben is tervezi a Zeneakadémia. A Margitszigeti Színház számára mindig megtisztelő lehetőség új, fiatal tehetségek támogatása, nagy produkciónkban örömmel adunk lehetőséget arra, hogy még szélesebb körben mutathassák meg magukat.