A HATTYÚK TAVA
Le Lac des Cygnes
kortárs balett
Ballet Preljocaj

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2024. júl 20. 21:00


Jegyvásárlás

A HATTYÚK TAVA

Le Lac des Cygnes

kortárs balett a Ballet Preljocaj előadásában

2024. július 20. szombat 21:00 (esőnap: július 21.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Műsoridő: 1 óra 52 perc szünet nélkül

Koreográfus: Angelin Preljocaj
Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij és 79D

Egy melankolikus álom, mely eleganciája és lélegzetelállító pillanatai megható élményt nyújtanak.

A francia kortárs táncélet meghatározó alakja, Angelin Preljocaj Hattyúk tava koreográfiája varázslatos és költői, ötletes, látványos, tele utalásokkal, de új szemmel nézi az ismert jeleneteket és figurákat, hogy új értelmet adjon nekik.

Angelin Preljocaj tiszteleg a nagy elődök előtt, a neoklasszicizmusból éppúgy merít, mint az elektropop zenéből. A koreográfus minden egyes mozdulatot a tőle megszokott finomsággal alkot meg és lehel életet a balett minden egyes jelenetébe. Preljocaj megtartja Petipa eredeti kereteit és belülről teremti újra a Hattyúk tavát. Előadása a mai világunk tükörképe. Kivételes mozgású táncosok, vizuális effektek, fények összjátéka nyújt és egy rendkívül élvezetes Hattyúk tava előadást a nézőknek.

A koreográfus Csajkovszkij zenei remekművét kortárs elemekkel kombinálja.

A partitúra zenei alapja a Hattyúk tava, kiegészítve Csajkovszkij hegedűversenyeiből nyitányaiból és szimfóniáiból vett részletekkel. Csajkovszkij érzéki partitúrája találkozik 79D kortárs elektropop zenéjével, kísérve egy olyan alkotást, amelyben a koreográfus megtalálja a mozgás természetes kifejezését.

 

Koreográfus: Angelin Preljocaj
Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij
Kiegészítő zene: 79D

Videótervező: Boris Labbe
Fénytervező: Erie Soyer
Jelmeztervező: Igor Chapurin
A művészeti vezető asszisztense: Aharon Van den Bosch
Próbavezető asszisztens: Cécile Médour
Koreológus: Dany Lvéque

Koprodukciós partnerek: Chaillot Theatre national de la Danse, Biennale dela danse de Lyon
2021 / Maison dela Danse, La Comédie de Clermont Ferrand, Festpielhaus St Pölten (Ausztria), Les Theatres - Grand Theatre de Provence, Thétres de Compiégne, Thétres de Compiégne Résidence de création Grand Thétre de Provence

Angelin Preljocaj Párizs környékén született Franciaországban, klasszikus balett-tanulmányokat folytatott, majd a kortárs tánc felé fordult. Karin Waehner, Zena Rommett, Merce Cunningham, később Viola Farber és Quentin Rouillier tanítványaként tanult, ezután csatlakozott Dominique Bagouet-hoz. 1984 decemberében megalapította saját társulatát, akik számára több, mint 58 koreográfiai művet alkotott, a szólóktól a nagyobb formációkig.

Angelin Preljocaj

Rendszeresen együttműködik más művészeti ágak képviselőivel, a zenében (Goran Vejvoda, Air, Laurent Garnier, Granular Synthesis, Karlheinz Stockhausen), a képzőművészetben (Claude Lévêque, Subodh Gupta, Adel Abdessemed), a design terén (Constance Guisset), a divat világában (Jean Paul Gaultier, Azzedine Alaïa), a rajz területén (Enki Bilal) és az irodalomban (Pascal Quignard, Laurent Mauvignier), valamint animációs filmekben (Boris Labbé).is.

Rendezései ma már számos társulat repertoárjának részét képezik, ezen társulatok közül sokan eredeti produkciót is rendelnek tőle (New York City Ballet, Staatsoper Berlin, Párizsi Nemzeti Opera Balett...). Számos saját koreográfiai munkát vitt filmre és több filmben közre is működött.
Angelin Preljocaj számos díjat kapott, többek között 1995-ben a "Benois de la danse", 1997-ben a "Bessie Award", 1997-ben a "Les Victoires de la musique", 2009-ben a "Globe de Cristal" a Hófehérke koreográfiájáért, 2014-ben pedig a "Samuel H. Scripps Price" díjat.

2019 áprilisában beválasztották a Képzőművészeti Akadémia új " koreográfia " szekciójába.
A 2020-as Hattyúk tava és a 2021-es Deleuze / Hendrix után 2022-ben Lully Atys című operáját koreografálta és rendezte a Grand Théâtre de Genève számára. Ezzel egyidejűleg rövid koreográfiát készített a Danse Europe! pályázathoz. A Dior számára a Római éjszaka című koreográfiát és filmet készítette a Római Operaház balett táncosaival. Részt vett Olivier Assayas Irma Vep című televíziós sorozatában is, színészként és koreográfusként.

2022 júliusában az Opéra National de Bordeaux-ban az ex-Daft Punk Thomas Bangalter eredeti zenéjével a
Mythologies című darabot készítette el. 2023 februárjában az Aterballetto megbízásából a Théâtre National de Chaillot-ban hozta létre a Birthday Party című előadást.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!