CHICO AND THE GYPSIES
Előzenekar: Romengo

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2023. jún 14. 20:00


Jegyvásárlás
 

CHICO AND THE GYPSIES

koncert

2023. június 14. szerda 20:00 (esőnap: június 15.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Előzenekar: ROMENGO

Vérpezsdítő hangulat, hatalmas buli, egy valódi nyáresti szórakozás! Ezt ígéri a Chico and the Gypsies koncertje. A legendás Gipsy Kings alapítója olyan világhírű slágerekkel érkezik majd, mint a Bamboleo, a Djobi, Djobi és a Ben Ben Maria. Zenekarával forró hangulatot idéz meg, újult erővel és friss hangzással.  

Chico Bouchiki marokkói – algériai családból származik, Provenceben nőtt fel. 16 évesen kezdett gitározni, hamarosan tanítványként a Reyes zenészcsaláddal barátkozott össze, és ekkor került a flamenco, a cigány, valamint az afro-kubai stílusok hatása alá. José Reyes-szel közösen alapították meg a Gypsy Kings-t, ahol nemcsak zenekar-alapítóként, de számos sláger társszerzőjeként is szerepelt Chico. 1992-ben önállósodott, s megalapította saját – héttagú - zenekarát, a Chico & The Gypsies-t. Zenéjüket a rumba, a katalán, a flamenco, valamint a latin-pop és rock stílusjegyei hatják át. A zenekar elkötelezett szabadság- és békeharcos, 1996-ban Chico-t az UNESCO Tiszteletbeli Nagykövetévé is választották. Hitvallása, hogy a jó zene nem ismer határokat, a zene híd, illetve kapocs az emberek között.

Világszerte számos művésszel készítettek és készítenek közös felvételeket, ők az első francia a zenekar, amely az USA-ban lemezeladása révén platinalemezt kapott.

A Chico and the Gypsies vlágszinten is a legjelentősebb cross-over produkció, megelőzve még a Buena Vista Social Klub-ot is. Leghíresebb daluk a „Bamboleo”, mely tüzes temperamentumával minden idők legnagyobb cigány himnusza. Zenéjüket áthatják a Katalóniától Dél-Franciaország mediterrán régióiig terjedő cigány hagyományok.

A Romengo a nagyecsedi oláh-cigány hagyományon alapuló cigányzenét játssza, feldolgozásaiban és saját szerzeményeiben egyaránt. Legfőbb ékessége Lakatos Mónika szívbe markoló hangja és éneke, de sikerük hangszeres és stiláris gazdagságuknak is köszönhető.
Lakatos Mónika 2020-ban világzenei WOMEX-életműdíjat kapott, első roma származású művészként. 2022-ben Kossuth-díjjal is elismerték előadóművészi munkáját, valamint az autentikus oláh cigány kultúra hagyományainak átörökítésében végzett kiemelkedő, elhívatott tevékenységét.


A Romengo zenéjét a kulturális gyökerek tisztelete és a megújulás jellemzi. Saját bevallásuk szerint az oláh-cigány zene határai túlnyúlnak az országén, ezért kerülnek dalaikba más zenei stílusok hatásai is.
A Romengo a magyarországi roma folk egyik legrangosabb együttese.

Tagok:
Lakatos Mónika - ének
Rostás "Mazsi" Mihály - ének, gitár, szájbőgő
Lakatos "Guszti" János - kanna, tánc, szájbőgő
Kovács Misi - hegedűs
Novák Csaba - nagybőgő

Jalhoul Bouchikhi (Chico) - együttes vezető - gitár/ének
Manuel Deleria - gitár/ének
Rosendo Gomez - szóló gitár
Jean Claude Vila - gitár/ének
José Reyes - gitár/ének
Giovany Buche - gitár/ének
Jean Philip Steverlynck - hegedű
Christophe Deleria – dob
François Santiago - zongora
Antoine Ballester – basszusgitár
Ben Chaa Abbas –ütőhangszerek

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!