FEDERICO FELLINI 100 – NINO ROTA filmzene koncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2020. júl 30. 20:00


JEGYVÁSÁRLÁS

FEDERICO FELLINI 100 – NINO ROTA

filmzene koncert

az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével

2020. július 30.(csütörtök) 20:00

Esőnap: július 31. (péntek) 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Időtartam: 1 óra 30 perc, egy szünettel

Karmester: Marcello Rota

Közreműködik: Cristina Mosca - szoprán

Az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője: Hámori Máté

Nino Rota:
La Strada small suite 1954
I vitelloni (1953)
La dolce vita (1960)
Fellini Satyricon (1969)
La notti di Cabiria 1957

szünet

Amarcord (1973)
Il Casanova di Federico Fellini (1976)
Prova d’orchestra (1979)
Ráadások: Passerella (1963), Boccaccio 70

A zenekar története

Héja Domonkos saját álmát váltotta valóra, amikor 1993-ban megalakította a Danubia Ifjúsági Zenekart. A diákzenekarból elismert együttes lett, amelynek élére többek között Kocsis Zoltán, Jurij Szimonov, Vásáry Tamás Sir Neville Marriner, José Cura és Kobajasi Kenicsiro állt. Első lemezünk a Warnernél jelent meg – a nemzetközi közönség számára újdonságot jelentő magyar művekkel.

2005-ben elhagytuk a nevükből az „ifjúsági” jelzőt, két év múlva a ma használatos Óbudai Danubia Zenekar néven keresztelkedtünk újra, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat pedig szárnyai alá vett minket. 2008-ban, tizenöt évesen már büszkén hirdettük: „Nem a fiatalságunk múlt el, a tudásunk lett több!”

2013-ban Hámori Máté került a zenekar életére, amely egy ma is tartó, rendkívül gyümölcsöző időszak kezdetét jelentette. Sikerrel bővítettük a törzsközönségünket, szélesítettük a repertoárunkat, és bátran kezdtünk misszióba. Elindult „A zene az kell”sorozat: iskolákba, gyerekekhez visszük a klasszikus zenét. A Zeneakadémia nagytermében és a BMC-ben is izgalmas bérletsorozatokat indítottunk. Terveink, új gondolataink voltak. Otthonra – próbateremre – leltünk a régi Flórián moziban Óbudán, kritikai és közönségsikerre a koncerttermekben. Egyéni és érvényes megszólalási módokat keresünk: legyen az klasszikus vagy kortárs zene, akár nagy zeneszerzők kevéssé ismert művei.

Az Óbudai Danubia Zenekar néhány év alatt a legkiválóbb hivatalos magyar zenekarok sorába emelkedett és 2011-től I. kategóriába nyert besorolást, így jelenleg a kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetek közé tartozik.

Zenekarunk több mint huszonöt éves múltra tekint vissza, továbbra is az egyik legfiatalosabb hivatásos együttes az országban. Igyekszünk mindig friss szemmel tekinteni a klasszikus zene sokszor megmerevedett formáira. Arra törekszünk, hogy koncertjeinken sokszor újfajta, kötetlen keretek között avassuk be közönségünket a zene misztériumába.

Az utánpótlás nevelés zenekarunk talán legfontosabb missziójává nőtte ki magát az új művészeti vezető kezdeményezésére: 2014 óta minden évben új produkciókat vittünk iskolákba. 6-12 éves korosztály igényeire szabott összművészeti produkciókat állítunk ki, melyek a legmagasabb színvonalú zenét (Mozart, Haydn, Ravel, sőt Bartók) szórakoztató, színházi, táncos vagy éppen irodalmi elemekkel ötvözve maradandó élményként égnek be a fiatalok emlékezetébe. Az élményközpontúság és kreativitás a két kulcsszó: nem félünk akár megtornáztatni, akár elmélyülésre, akár hangos ünneplésre biztatni a gyerekeket annak érdekében, hogy minél mélyebben rögzüljön a zenéhez kapcsolódó élmény. Ahova beférünk, oda elvisszük azt, amivel a legtöbbet adhatjuk magunkból a jövő zenerajongóinak: a muzsikálás örömét.

Az Óbudai Danubia Zenekar művészeti Vezetője: Hámori Máté karmester

A Fellini koncert karmestere Marcello Rota

Az alessandriai Antonio Vivaldi Konzervatóriumban vadászkürt szakon tanultam Giacomo Zoppinál, zeneszerzést Felice Quarantánál, valamint zenekarvezetést a Sienai Zeneakadémián Igor Markevicsnél és Franco Ferraránál.

Miután a RAI Torinoi Szimfonikus Zenekarával debütált, rendszeresen vezényelte a nápolyi San Carlo Zenekart, a palermói Massimo színház zenekarát, a veronai és cagliari-i „Arénában”, a Genovai Operaházban, a Torinói Filharmonikusokat, az Olaszországi Filharmonikus Zenekart, a Svájci Olasz Zenekart, a Müncheni Staatsoperben, a Nordwestdeutsche Philharmonie-t, a Baden-Baden-i Filharmonikusokat, a Galíciai Szimfonikus Zenekart, a Kanári-szigeteki Filharmonikusokat, a Royal Philharmonic Orchestra-t, a Moszkvai Filharmonikusokat, az Új-Oroszországi Állami és Csajkovszkij Zenekart, a Berlini Szimfonikusokat, valamint a berlini Deutsche Operben.

1995 óta Európa-szerte olyan tekintélyes koncerttermekben vezényelt, mint az amszterdami Concertgebouw, a hamburgi Musik Halle, a londoni Royal Albert Hall, a brüsszeli Palais des Beaux Arts és az antwerpeni Elizabeth Halle, a Müncheni Filharmonikusok, Berlinben, Mannheimben, a római S. Cecilia Akadémián, a római Opera és a bolognai Opera.

Libanonban, Portugáliában, Mexikóban, Chilében, Argentínában, Brazíliában, az USA-ban, a Xalapai Filharmonikus Zenekart, a Chilei Szimfonikusokat, a Buenos Aires-i Filharmonikusokat, a Rio de Janeiro-i Szimfonikusokat, a San Diego-i Szimfonikusokat, a Vancouveri Szimfonikusokat, a Hollywood Bowl zenekarát, a New Jersey-i Szimfonikusokat, a Nápolyi Szimfonikusokat, a Hartfordi Szimfonikusokat, a Belgrádi Nemzeti Operában, a Belgrádi Filharmonikusokat, az Óbudai Danubia Zenekart, a Royal Philharmonic az Egyesült Államokban, a Helsingborgi Szimfonikus Zenekart, az Észt Nemzeti Szimfonikusokat, a Brit Filharmonikusokat, a BBC Rádió Koncertzenekarát, a Kairói Szimfonikusokat, a Manilai Szimfonikusokat, a Kreml Elnöki Zenekarát, Ausztráliában és Új-Zélandon a Melbourne Szimfonikusokat, a Sydney-i Szimfonikusokat, az Adelaine-i Szimfonikusokat, a Queenslandi Szimfonikusokat, a Perthi Filharmonikusokat, Aukland és Új-Zélandi Filharmonikusokat, Kínában pedig a Pekingi Nemzeti Opera és Énekkart, a Shanghaji Szimfonikusokat és a Pekingi Szimfonikus Zenekart.

2004 óta leginkább a prágai Cseh Állami Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, amellyel nemrégiben lemezfelvételen is részt vett a Victor-JVC kiadónál (15 CD-ből álló szimfonikus repertoár).

2006-2007-ben és 2009-ben dirigált a Milánói Scalában.

Számos olyan népszerű szólistát kísért, mint Rosztropovics, Geringas, Rampal, Galway, Diaz, Sitkovetsky, Baumann, Cecilia Gasdia, Tiziana Fabbricini, Katia Ricciarelli, Katja Litting, Mariella Devia, Dinara Alieva, Maria Dragoni, Kiri Te Kanawa, Renato Bruson , Leo Nucci, Nicola Martinucci, Andrea Bocelli, Placido Domingo és Mario Malagnini.

Több mint negyven játszott művet számláló opera-repertoárja rendkívül nagynak mondható és megkülönböztetett figyelmet fordít Rossinira, Bellinire, Donizettire, Verdire és Puccinira, akiknek az operáit osztatlan kritikai és közönségsikerrel vezényelte.

Legutóbbi fellépése alkalmával a Torre del Lago-ban tartott Puccini Fesztiválon Bohéméletét, a Donizetti Operafesztiválon a Roberto Devereux és a Polyutus operákat, a Genovai Operaházban pedig Gounod Rómeó és Júliáját vezényelte. Torinóban pedig az Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai zenekart dirigálta.

2015 szeptembere: turné Kínában Kantonig a genovai Carlo Felice Operaházzal (6 koncert).

2015 novembere: koncertek Budapesten és Prágában Andrea Bocelli tenoristával, Carmina Burana a moszkvai Crocus Arénában az Új Orosz Szimfonikus Zenekarral (vezető karmester: Jurij Bachmet).

2015 decembere: turné Isztambulban a Royal Philharmonic Orchestrával (szimfonikus műsor) és karácsonyi koncert Prágában a Nemzeti Szimfonikus Zenekarral.

Cristina Mosca
szoprán

Tanulmányok:

– Technikai továbbképzés Giovanni Botta mestertől

– I. és II. szintű diploma az Alessandriai Antonio Vivaldi Konzervatóriumban – Giovanni Botta mester osztályában

Játszott szerepek (2020-2015):

– Elle – F. Poulenc: La Voix Humanine a torinói Vittoria színházban

– Cassandra – Paisiello: Gli astrologi immaginari Martin Gester vezénylésében az aostai Római Színházban és a strasbourgi Foyer culturel G. Meyerben (2020 januárja)

– Alcina – F. Caccini: La liberazione di Ruggiero dall’isola di Alcina a Vivaldi Konzervatórium kolostorában Marco Barrinivel és Evangelina Mascardival

– Violetta – Verdi: Traviata a Pittaluga Auditóriumban (átirat zongorára)

– Kate Pinkerton – Puccini: Pillangókisasszony a venausi Alta Felicita Festivalon Eddi De Nadai vezényletével

– Lucia – Nino Rota: I due Timidi a Vivaldi Konzervatóriumban M. Rota vezényletével

– Mamma e Fata Morgana – F. Treccate: Ciottolino a torinói Regio színházban C. Fenoglio vezényletével

– Marcellina – Figaro házassága a dániai Fulgsocentretben

– Papagena – Mozart: Varázsfuvola zongoraátirat

– Az apátnő – G. Puccini: Suor Angelica M. Rota vezényletével

– Hedwig – L. Vinci: Ernelinda a San Francesco színházban M. Berrini vezényletével

Művészi tapasztalatok és koncerttevékenység 2020-2013:

– Szólista Rossini Petite Messe Solemnelle c. művében a Duomo di Parmában M. Berrinivel és A. Marangonival

– Énekes a torinói Regio színház szervezte „Az Opera világnapján”

– A Csendőrség 205. évfordulója a Cernaia kaszárnyában, Torinó

– Az „OVS Arts of Italy” operaária CD felvétele az AMADEUS magazin számára a Milano Classica Zenekarral Stefano Ligoratti vezényletével

– Koncert az Erasmus Projekt Nemzetközi Találkozójának záróestjén „The Influence of Books” (Verona)

– Hangverseny a Nizzai Kulturális Akadémián Marcello Rota előadásában

– Szólista Beethoven Korálfantáziájában Marcello Rota előadásában

– Koncert az „Alessandria barroca” Fesztiválon M. Bianchi előadásában Oviglioban a tanácsnoki irodában

– Szólista az Also Niccolai vezényelte „Petite Messe Solemnelle”-ben

– Szólista Handel Messiásában Marco Berrini vezénylésével

– Színházi előadás férfiaknak: Stefano Benni “Stranalandia”-ja Luca Valentino előadásában az Alessandrino Színházban

– Szólista Mauro Zuccante Zsoltár női kórusra című művében Marco Berrini vezénylésével

– A Csendőrség Nemzeti Ünnepe alkalmából rendezett koncert Pinotti miniszter úr és Tullio del Sette jelenlétében

– Koncert Alfredo Giacomotti emlékére Aldo Niccolaijal

– Mozart-koncert Sax Nicosiával és Corrado Rollinnal az alessandriai San Francesco Színházban

– Szólista Handel Messiásában Marco Berrini vezénylésével

– “Fra si belle tempeste”, Monteverdi madrigálok és lamentációk C. Ansemet előadásában az alessandriai San Francesco Színházban

– Mozart-Maraton a torinói Baretti Színházban

– Lieder koncert archaikus zongorára a torinói Sala del Rettoratóban

– Koncert antik hangszeres együttes és énekhang számára Massimo Lonardival

– Mozart koncert az alessandriai Teatro Comunaléban

– Koncert a Sant’Afra di Brescia Színházban Denia Mazzola Gavazzenivel

– Reynaldo Hahn előadása Denia Mazzolával a Nizzai Operában, a Mayr di Bergamo Színházban és Donizetti szülőházában

Mesterkurzusok:

Pietro Spagnoli, Monica Bacelli, Claudine Ansermet, Janet Perry, Paul Magi, Stelia Doz

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!