La Fura dels Baus & Divine Mysteria:
Free Bach 212 (ELMARAD)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2020. jún 25.


ELMARAD!

Johann Sebastian Bach: Parasztkantátája alapján

La Fura dels Baus és Divine Mysteria

Free Bach 212

koncertszínház

 2020. június 25. (csütörtök) 21:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A világhírű társulat első alkalommal a Margitszigeten!

Időtlen élvezet, burleszk és komédia, társadalomkritika és a világi örömökre való felhívás – ezek a fogalmak, pláne így együtt, első pillantásra igen távolinak tűnhetnek a régi idők zenei kifejezésmódjától, a La Fura dels Baus előadásában azonban a különböző művészeti ágak és zenei stílusok, az egymást keresztező utak egyetlen lendületté olvadnak össze.

Bach utolsó ismert kantátája kiváló példája annak, hogy a különböző kifejezésmódok találkozásából miképp születhet sokrétű, új minőség. A Parasztkantáta első alkalommal egy kastélyban csendült fel 1742-ben, szerepel benne földesúr és adószedő, aki felkapaszkodott a hatalom létráján. Dicséri, de kritizálja is ennek a világnak a szerkezetét és működését. A dalok és a táncok közé előkelő hangok, burkolt csábítások, világi örömök motívumai vegyülnek. Mintegy 277 év távlatából Bach kezet nyújt nekünk és odaül az asztalunkhoz. A kantáta a kocsmában fejeződik be, ahol a sör hozza össze a résztvevőket. Az élvezet felszolgálva.

La Fura dels Baus és a Divine Mysteria újszerű, interdiszciplináris megközelítésével teljesen új látványt teremt, melyhez új jelentést is szolgáltat a modern közönség számára. Minden ízében mai eszköztáruk: az elektronikus zene, a multimédiás képi világ és a flamenco nyomán kortárs költőiség születik, az akadályoktól és a korlátoktól mentes mozgás öröme pedig a Parasztkantáta szerves részét, örök lényegét mutatja meg. Az előadással a Szabadtér Színház Johann Sebastian Bach zsenije előtt tiszteleg a zeneszerző halálának 270. évfordulója alkalmából.

Rendezés, ötlet és forgatókönyv: Miki Espuma és David Cid
Zenei rendezés: Pavel Amilcar Thor Jorgen és Miki Espuma

Video: David Cid
Cantaora: Mariola Membrives
Mezzoszoprán: Eulalia Fantova
Bariton: Joan Garcia Goma
Hegedű: Pavel Amilcar
Brácsa: Leticia Moors
Nagybőgő: Thor Jorgen
Csembaló: Alberto Andres Gomez
Táncos: Miguel Ángel Serrano
Gyártás: Marta Coll
Szobrok: Fernando Bravo

Az excentrikusság, az innováció, az alkalmazkodás, a ritmus, az evolúció és a bűn – mindezek jellegzetes és egyedülálló esszenciája késztette a társulatot arra, hogy a drámai művészet két legfontosabb aspektusa: a színházi tér és a nyilvánosság újrafogalmazásának úttörője legyen. A teret a nem konvencionálisra való áttéréssel definiálták újra, a köz szerepét pedig passzívról aktívra váltották, ami a „negyedik fal” áttörését jelentette. Kezdetektől, vagyis az első utcai kiállításuk óta, ahol a La Fura lényege és hitelessége megszületett, azt vallják, hogy „nincs teremtés kockázat nélkül”.

Az új művészeti trendek feltárására irányuló kíváncsiságuk a közös alkotás során egyedi nyelvet, stílust és esztétikát teremtett. Ezt hívják „furán nyelv”-nek, melynek jegyében különböző műfajokban is nagyszabású előadásokat hoztak létre.

Eredetiségük, szabadságuk, invenciózus, nyitott szellemiségük nemzetközi sikert és presztízst teremtett a La Fura dels Baus társulat számára.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!