Lucas & Arthur Jussen nyitókoncertje
a Nemzeti Filharmonikusokkal

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2020. jún 12.


ELMARAD!

Nemzeti Filharmonikusok

Sztárvendég: Lucas & Arthur Jussen
nyitókoncert

2020. június 12. (péntek) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad  

Hagyományainkhoz hűen Budapest három hónapon át tartó gazdag programsorozata, a Budapesti Nyári Fesztivál 2020-ban is a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten.

Az idei Beethoven-emlékévben a zeneszerző születésének 250. évfordulójára a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével emlékezünk, akik a második etapban Beethoven Napóleon által ihletett III. (Esz-dúr) Eroica szimfóniáját adják elő, tisztelgésképpen a nagy komponista emléke előtt. A koncert sztárvendégei, a holland zongorista testvérpár, a kivételes Jussen-fivérek pedig az első részben Mozart két zongorára írt Esz-dúr versenyművével (KV. 365) kápráztatják el a közönséget.

Lucas & Arthur Jussen esetében „nem csupán két jó zongoristáról van szó, akik együtt játszanak”. Ők, fiatal koruk ellenére – 26 és 23 évesek – már évek óta részei a nemzetközi hangversenyek világának. Még gyerekek voltak, amikor Beatrix holland királynő előtt léphettek fel, és a legrangosabb díjak sem várattak sokáig magukra. A kiváló portugál zongoristától, Maria João Pires-től és neves holland művészektől tanulhattak, majd Lucas Menahem Presslernél az Amerikai Egyesült Államokban és Dmitrij Bashkirovnál Madridban fejezte be a tanulmányait. Arthur az amszterdami konzervatóriumban végzett Jan Wijn tanítványaként.

Első, Beethoven műveit tartalmazó, Edison Klassiek közönségdíjas platinalemezzé vált CD-jük 2010-ben jelent meg. A magyar közönség most találkozhat velük első alkalommal a Margitszigeten.

Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Sztárvendég: Lucas & Arthur Jussen

Vezényel: Hamar Zsolt

A Szabad Tér Színház produkciója.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország egyik vezető szimfonikus zenekara, több mint kilencven éve. Ferencsik János, Kobayashi Ken-Ichiro után 1997-ben Kocsis Zoltán főzeneigazgató irányítása alatt a zenekar megújult, a nemzeti szimfonikus együtteshez méltó sokoldalúsággal nemcsak a klasszikus műveket, hanem ezek mellett a megszokott repertoárról hiányzó fontos alkotásokat is megszólaltatott, továbbá a közelmúlt és napjaink magyar zenéjét is megismerteti közönségével, valamint népszerűek kamarazenei és ifjúsági sorozatai is.  2017. márciusától a zenekar zeneigazgatója Hamar Zsolt Liszt-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett művész.

Az együttes repertoárján hangsúlyosan szerepel a Bartók-életmű; mértékadó interpretációi 2006 óta a Bartók Új Sorozatban jelennek meg, de színfoltot képviselnek repertoárján Kocsis Zoltán Debussy, Rachmaninov, Bartók műveiből készített átiratai is. Hangversenybérleti előadásain világhírű vendégművészek és vendégkarmesterek lépnek fel, valamint feladatának tekinti a kiemelkedő pályakezdő magyar muzsikusok meghívását is. Olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel az utóbbi évtizedekben, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a brüsszeli Bozar Központ, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál. Az elmúlt 15 évben mintegy 40 országban több mint 330 külföldi turnékoncertet adott.

A Jussen testvérek mára olyan zenekarokkal lépnek fel, mint a Philadelphia Orchestra, Concertgebouworkest, a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar, valamint Dallas, Vancouver, Sydney és Sanghaj szimfonikus zenekarai. Együttműködtek olyan karmesterekkel, mint Stéphane Denève, Valerij Gergiev, Sir Neville Marriner, Yannick Nézet-Séguin, Jukka-Pekka Saraste és Jaap van Zweden.

A 2019/20-as évad kiemelkedő teljesítményei közé tartozik a Salzburgi Fesztiválon való debütálásuk a Mozarteumorchesterrel és Fischer Ádámmal, valamint évadnyitó hangversenyük a Bostoni Szimfonikus Zenekarral és Andris Nelsonsszal.

2019 nyarán először léptek fel a Mostly Mozart Fesztiválon New Yorkban és a Festival de Lanaudière-en a Montreáli Szimfonikusokkal. Ebben az évadban olyan zenekarokkal is is adtak koncertet közösen, mint Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, a Müncheni, a Galíciai, és az Antwerpeni Filharmonikusok és az NFZ. 2019 novemberében távolkeleti turnéjuk keretében ellátogattak Japánba és Szingapúrba. Az évad fénypontjai közé tartozik a Camerata Salzburg Rotterdammal 2020 márciusában előadott Beethoven zongoraversenyek ciklusa, majd közös turné az amszterdami Sinfoniettával, amelynek során Bach kettős zongoraversenyei csendültek fel. A kettős olyan helyeken lépett színpadra, mint a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, Tonhalle Zürich, London Wigmore Hall, Concertgebouw Amsterdam, Festspielhaus Baden-Baden és Schubert Schwarzenberg. Mivel a Jussen testvérek a Konzerthaus Dortmund „Junge Wilde-jei”, a három évad során változatos programokkal szerepelnek majd a Konzerthaus Dortmund színpadán is.

Lucas és Arthur első zongoraóráira szülővárosukban Hilversumban került sor. Hamar kiderült, hogy óriási tehetségek. Még gyerekek voltak, amikor meghívást kaptak Beatrix holland királynő előtti fellépésre. Kiváló teljesítményükért járó díjak nem sokáig várattak magukra. 2005-ben Maria João Pires meghívására mindketten közel egy évig Portugáliában és Brazíliában tanultak a kiváló portugál zongoristától. A következő években egyaránt Pires és más neves holland művészek voltak a tanáraik. Végül Lucas Menahem Presslernél az Amerikai Egyesült Államokban és Dmitrij Bashkirovnál Madridban fejezte be tanulmányait. Arthur az amszterdami konzervatóriumban végzett, ahol Jan Wijntől tanult.

Első, Beethoven műveit tartalmazó, platinalemezzé vált és Edison Klassiek közönségdíjat elnyerő CD-jük 2010-ben jelent meg. Felvételeiket azóta is kizárólag Deutsche Grammophon adja ki. Legújabb lemezük, a Bach-felvételeket tartalmazó, Amsterdam Sinfoniettával 2019 szeptemberében készített felvétel hamarosan megjelenik.

Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Érdemes Művész, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója.

Hat évesen kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzést tanult. Felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta, zeneszerzés tanára Petrovics Emil, karmester tanárai Lukács Ervin és Gál Tamás voltak. 1995-ben kitüntetéssel diplomázott. Pályája a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyén nyert 2. díjjal és közönségdíjjal indult. Több nemzetközi verseny díjnyertese (Cadaques – Spanyolország – 2. díj, Portugál Rádió Versenye 1. díj, Trentói Antonio Pedrotti Verseny 1. díj). 1997-től Kocsis Zoltán meghívására a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmestere, 1998-ben Lorin Maazel asszisztense a Salzburgi Ünnepi Játékokon. 2000-től 2009-ig a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója, ezzel párhuzamosan az Orchestra di Padova e del Veneto első vendégkarmestere.

Rendszeres vendég Európa, Japán és az USA zenekarainál és koncerttermeiben. Fellépett szinte minden magyar szimfonikus együttessel. 2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, szívesen látott vendég a külföldi dalszínházakban is. 2005 és 2011 között a Zürichi Operaházban dolgozott a világhírű dalszínház legfoglalkoztatottabb vendégkarmestereként. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral Liszt műveket, a Pannon Filharmonikusokkal Mahler 1. szimfóniáját vette lemezre. 2012-től 2016-ig a Wiesbadeni Operaház főzeneigazgatója volt.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!