LURA koncert Barrio Latino előzenekar és afterparty

LURA
koncert
Barrio Latino
előzenekar és afterparty

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2024. júl 24. 20:00


Jegyvásárlás

LURA

koncert

Barrio Latino
előzenekar és afterparty

2024. július 24. szerda 20:00 (esőnap: július 25.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A portugál hang, mely elvezet a Zöld-foki-szigetek forró hangulatú, vibráló világába!

Zöld-foki-szigetek őszintén táncolható dallamai elevenednek meg LURA koncertjén a Margitszigeten. A ragyogó mosolyú, fantasztikus hangú és mozgású, energiával teli énekesnő szabadtéri fesztiválok nagy színpadain, európai színházakban és amerikai klubokban lép fel rendszeresen.

Ami Portugáliában a fado, Argentínában a tangó vagy Brazíliában a szamba, az a morna a Zöld-foki Köztársaságban. Lura hangja hamisítatlan, és világszerte magával ragadja a közönséget hihetetlen színpadi előadásmódjával, amely túllép minden stílus-, hely- és időbeli határon. Lelkét két kultúra hatja át, amelyek jelen vannak életében, dallamaiban és művészi pályáján: a portugál és a zöld-foki szigeteki.

Cesaria Evora, nemzetközi sikere és hírneve teremtette meg a Zöld-foki-szigetek zeneiparát és mutatta meg az ebben rejlő lehetőséget. Az ő tiszteletére írta Lura a “Moda Bô" című slágert, amelyben maga a díva is közreműködött.

2004-ben készítette Di Korpu Ku Alma (Testről és lélekről) című albumát. Ez volt Lura első igazán zöld-foki szigeteki albuma, amely gyorsan átlépi a határokat, és több mint 10 országban jelent meg, köztük az USA-ban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban - ahol jelölték a BBC World Music Awards-ra.

A több mint 25 éve koncertező énekesnő Lura egy olyan új albumot adott ki a közelmúltban, amely új hangzásokat üdvözöl, miközben hű marad portugál és zöld-foki gyökereihez.

Zene, ami táncra perdít!

 

Elvált szülők legidősebb lányaként Lura igazi harcos lett. Mindig érezte, hogy anyja mellett kell állnia, és harcolnia kell azért, hogy testvérei jobb életet élhessenek, még akkor is, ha ehhez egy kicsit le kellett mondania gyermekkoráról. De élete legnehezebb pillanatait is állandó mosollyal az arcán, keserűség és fájdalom nélkül vészelte át.
A szociális negyedben felnőve megtanulta, hogy a kitartás és az elszántság a kulcsa egy jövőbeli csodálatos életnek.

Lura összpontosítása és kemény munkája a legjobbak közé pozícionálja őt élete minden területén, és e tulajdonsága miatt a világ majdnem elvesztette őt, mint nemzetközi énekesnőt (és a zöld-foki kultúra talán egyik legnagyobb kifejezőjét), hogy sportolót, vagy táncost nyerjen. De a táncosok és az úszás szerelmeseinek bánatára Lura a hangjegyek útját követte.
Minden Jukával kezdődött, egy São Tomé-i énekessel, aki meghívta őt, hogy vegyen részt az albumán. Lura így emlékszik vissza: "Még csak tizenhét éves voltam, és úgy volt, hogy kórusban fogok énekelni, de a végén Juka megkért, hogy lépjek fel vele duóban. Soha nem álmodtam arról, hogy énekelek, de ő ragaszkodott hozzá, és...". Ez volt az a pillanat, amikor felfedezte mély és érzéki hangját! De nem érezte szükségét, hogy komolyan vegye a zenét, és inkább a sporthoz és a tánchoz kötődő álmait követte, még a sláger óriási sikere ellenére is.

21 éves korában egy portugál producer segített neki felvenni első lemezét. Ez egy olyan album volt, amelynek erős kereskedelmi vonzata volt, és amelynek zenei stílusa inkább a táncra és az ő generációjára irányult. A "Nha Vida" (Az életem) című dalból sláger lett, amikor 1997-ben felkerült a Red Hot + Lisbon című albumra. Ekkor Lura élete határozottan a zene és az előadóművészet felé fordult (ebben közrejátszott egy sportsérülés is).

2000-ben járunk, amikor Lura duót alkot Bongával a "Mulemba Xangola" című dalban, és a jól ismert Cesária Evora lemezkiadója - a Lusafrica - felfedezi tehetségét. Leszerződnek a művésznővel és 2004-ben elkészítik a „Di Korpu Ku Alma” (Testről és lélekről) című albumot. Ez volt Lura első igazán zöld-foki szigeteki albuma, amely gyorsan átlépte a határokat, és több mint 10 országban jelent meg, köztük az USA-ban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban - ahol jelölték a BBC World Music Awards-ra.
A híres író, José Eduardo Agualusa írja a Di Korpu Ku Alma című albumról: "... A zöld-foki szigeteki zene jövőjének van egy neve, és ez a név Lura". Ugyanekkor a brit The Independent című folyóirat is megállapítja: "... amikor elkezdi nemzetközi karrierjét, ez a lány meg fogja tölteni a stadionokat".
2006 novemberében jelent meg az új felvétel „M'bem di Fora” (Kívülről jöttem), és Franciaországban Lura-t jelölték a "Victoires de la Musique" díjra, a legjobb album kategóriában. Ezzel az anyaggal világkörüli turnéra is indult, és meghódította a zenéjére egyre figyelmesebb közönséget. Három évvel később az Eclipse című album megerősítette az énekesnő hatalmas sikerét, és Lura a zöld-foki szigeteki zene új generációjának gyöngyszemévé vált. Ekkor Lura így nyilatkozott: "A karrierem folyamatos meglepetés, a saját hangom felfedezése, tinédzserkoromtól egészen napjainkig. Napról napra élek, de egy dolgot nem tagadhatok meg: életem utolsó napjáig énekelni fogok".

2010-ben a Lusafrica kiadta a The Best of Lura című korongot, amely a legjobb dalait gyűjtötte össze, és tartalmazta a "Moda Bô" című slágert - a dalt, amelyet Cesária Évora tiszteletére írt, és amelyben maga a díva is közreműködött. Mint sok más művésznek, Lurának is megszakadt a szíve, amikor Cesária Évora 2011 decemberében elhunyt. Egy évvel ezután a "Nós Diva" című dallal tisztelgett Cesária előtt, amely csak a YouTube-on jelent meg.

Később Lura úgy döntött, hogy Praia Citybe költözik, hogy megtapasztalja a zöld-foki szigeteki valóságot. Megszilárdítsa kapcsolatát a zöld-foki-szigeteki zenészekkel és zeneszerzőkkel, de rajongói örömére továbbra is fellépett a világ minden táján. 2015-ben visszatért a stúdióba, hogy felvegye Herança című albumát, mely erős zöld-foki-szigeteki hatással bír vibráló és őszintén táncolható dalokkal, mint a "Maria di Lida", a "Sabi di Más" és a "Ness Tempo di Nha Bidjissa" a Funaná ritmusával, és átitatva a sziget valódi energiájával. A hagyományaikat bemutató dalok, generációjának legkarizmatikusabb és legdallamosabb hangján szólalnak meg: Lura hangján.

2016-ban Lura életet adott gyönyörű lányának, Ninának, majd 2018-ban visszatért szülővárosába, Lisszabonba. Ekkor jelent meg lemeze az "Alguem di Alguem" című dallal (egy frenetikus és ritmikus funana) és a "Crespuscular Solidão" című szerzeménnyel, amelyben Gael Faye is közreműködött Cesária Évora előtt tisztelegve. Ezt a zenei anyagot először a La Réunion szigetén megrendezett Sakifo fesztiválon adták elő.

2021 januárjában Lura menedzsert és csapatot váltott. Ez a forradalmi változás új albumának koncepciójával és felvételével kezdődött, amelynek producere a fiatal, de máris ígéretes portugál producer, Agir. Ez az album a luso-afrikai kultúrát ünnepli, annak egyik legfontosabb és legaktuálisabb identitásával. Az anyag 2021 októberében jelent meg, amikor Lura 25 éves pályafutását is ünnepelte egy nagyszabású lisszaboni koncerttel.
2023-ban Lura Si Si címen új lemezt jelentetett meg.

Barrio Latino

2024. július 24. 19:00–19:45 és 21:30-22:15

a LURA koncert előtt és után

Helyszín: A színház udvarán, a Kerengőben

Karibi hangulat, színes forgatag, koktélok és egy ízig-vérig latin-amerikai zenekar, aki a világhírű énekesnő, LURA koncertje előtt felpezsdíti a hangulatot!

Barrio Latino

A nagyszínpadi koncert előtt július 24-én a 2008-ban alakult Barrio Latino zenekar alapozza meg a remek hangulatot. Az együttes “Con Clave Y Tambó” című dala rövid idő alatt bejárta az egész világot, Perutól Japánig több, mint 50 országban táncol már rá a salsa közösség. Az egyik leghíresebb kubai szálloda, a Havannában található Capri is az ő zenéjüket használta fel reklámfilmjében. Ők az első magyarországi timba zenekar, énekesük a Hondurasból származó Mario Ochoa. A csapat zenéjét felfedezte a Grammy-díjas hangmérnök és lemezkiadó Michael Lazarus, így a zenekar első kislemeze a kaliforniai Latin Pulse Music kiadó gondozásában jelent meg.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!