MOZART 230 Film & Zene koncert
Óbudai Danubia Zenekar

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2021. júl 18. 20:00


MOZART 230 Film & Zene koncert
Óbudai Danubia Zenekar

Film és zene, azaz a hangzás és a látvány közös élménye!

2021. július 18. vasárnap 20:00 (esőnap: július 19.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Műsoridő: 2 óra 1 szünettel

A komolyzenei és filmzenei koncertek határán mozgó produkció célja az, hogy a zene és a képek, illetve az animáció erejével alkossa meg Mozart portréját a legnagyobb művei és a legfontosabb filmek segítségével. A koncert, a vizuális élmény, a látvány koncepcióját, gerincét Milos Forman nyolc Oscar-díjas Amadeus filmje adja. A vizuális látvány rendezője, Hubai Gergely a szerző zenéit használó további nagy mozifilmekből emel ki látványos filmrészleteket. Így fogalmaz: „Ahogy a sodró lendületű koncertben egymás mellé kerülnek a Kis éji zene, A varázsfuvola-nyitány vagy a Rekviem különböző tételei, az önálló darabok egy új egységgé állnak össze - a kép és zene kölcsönhatásából pedig Mozart arcképe rajzolódik ki.”

„Ez a fiú még mindnyájunkat a feledésbe taszít!” – jegyezte meg egy nála jóval idősebb zeneszerző kortársa a 15 éves Wolfgang Amadeus Mozartról, aki mindössze 36 évet élt, de műveivel örökre beírta magát a zenetörténetbe. A gazdag életművet ránk hagyó zseni előtt – a rendhagyó életutat is követő – „Mozart 230” filmzene koncerttel tiszteleg a Margitszigeti Színház, születésének 265., halálának 230. évfordulóján.

A rendkívül hatásos és népszerű ötvözet, a vizuális látvány és zenei tartalom együttese, a „filmzenekoncert műfaja” kel életre a Margitsziget nagyszínpadán.

A Mozart filmzenekoncerten a szimfonikus zenei élményről az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté karmester vezetésével gondoskodik.

Közreműködik: Kodály Kórus Debrecen

Rendező, látványtervező: Hubai Gergely

 

MŰSOR

 • C-dúr „Jupiter” szimfónia K551 - I. tétel
 • G-moll szimfónia K183 - I. tétel
 • Requiem - Introitus, Requiem aeternam
 • Kis éji zene I-II. tétel
 • Requiem – Kyrie
 • Figaro házassága – Nyitány
 • Requiem - Dies Irae

 

 • Esz-dúr kürtverseny K447 - I. tétel
 • G-moll szimfónia K550 - I. tétel
 • Requiem - Rex tremendae
 • A varázsfuvola - Nyitány
 • Requiem - Confutatis
 • Don Giovanni - Nyitány
 • Requiem - Lacrimosa

RÁADÁS

 • Meglepetés

 

„Wolfgang Amadeus Mozart már születése pillanatában isten kegyeltje volt - nem csoda, hogy középső nevének jelentése "akit szeret isten." A népszerű zeneszerző Élete sok párhuzamot mutat a mai gyereksztárokéval, édesapja Leopold szakértő irányítása mellett az európai királyi és nemesi udvarok felkapott vendége lett, aki ifjú kora ellenére már több hangszeren játszott és saját műveit adta elő. De ahogy a legtöbb gyereksztárt, Mozart zsenijét is folyamatosan emésztették saját belső démonai - formabontó munkái nem mindig párosultak anyagi és közönségsikerrel. Amikor 1791-ben 36 éves korában elhunyt, valahol Bécs határain kívül egy jelöletlen tömegsírba temették, így az utókor sem mindig tudja leróni a tiszteletét a korszakalkotó géniusz előtt.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad filmzenei koncertjeinek rendezőjeként én is pont 36 évesen jutottam el arra a pontra, hogy valami új, a maga nemében egyedülálló dolgot próbáljak ki. A komolyzenei és filmzenei koncertek határán készülő produkció célja az, hogy a zene és a képek, illetve az animáció erejével alkossa meg Mozart portréját a legnagyobb művei és a legfontosabb filmek segítségével - a koncepciónak természetesen Milos Forman 8 Oscar-díjas Amadeusa adja a gerincét. Ahogy a sodró lendületű koncertben egymás mellé kerülnek a Kis éji zene, A varázsfuvola-nyitány vagy a Rekviem különböző tételei, az önálló darabok egy ú egységgé állnak össze - a kép és zene kölcsönhatásából pedig Mozart arcképe rajzolódik ki.”

Hubai Gergely
– rendező, látványtervező –

Summertime Mozart celebration in the Margaret Island Open-Air Theatre on 18 July at 20.00.

We celebrate the rich legacy of the musician genius with the soundtrack concert „Mozart 230”. The unity of visual effects and the musical content, „the genre of soundtrack concert” enforces the reception of a multiplied experience. The symphonic concert will be performed by Óbuda Danubia Orchestra, conducted by Máté Hámori. For further information please visit

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!