Érkezzen hajóval a Margitszigeti Színház előadásaira! Foglalja le időben helyét a színházi hajójáratra! Jegyvásárlás itt!

Érkezzen hajóval a Margitszigeti Színház előadásaira! Foglalja le időben helyét a színházi hajójáratra! Jegyvásárlás itt!

Szomor – Pejtsik – Miklós: BÁTHORY ERZSÉBET musical

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2023. jún 10. 20:00

Jegyvásárlás
 

Szomor – Pejtsik – Miklós:

BÁTHORY ERZSÉBET

musical

2023. június 10. szombat 20:00 (esőnap: június 11.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad


Az előadás megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.


A Margitszigeti Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös előadása

A 2012-es ősbemutató után 2023. nyarán újra bemutatásra kerül a fergeteges sodrású előadás a Margitszigeti Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként.

BÁTHORY ERZSÉBET
Fotó: Kanyó Béla
A képek a 2012-es margitszigeti bemutatón készültek.

A látványos előadás egy máig vitatott, legendás nőalakot dolgoz fel, stílus- és műfajteremtő formában. A Báthory Erzsébet című musical-opera Báthory Erzsébet rejtélyes történetét mutatja be.

Legenda vagy valóság? Koncepciós ügy vagy beteljesületlen szerelem? Gyilkos vagy áldozat? Báthory Erzsébet: a nő, az anya, a feleség, a szerető. A féltékenység és hatalomvágy által ostromolt erős, ám érző nőalakot festi elénk a nagy ívű dallamvilággal megalkotott, operai igénnyel megkomponált musical. Alakja itthon és külföldön is számos irodalmi mű, vers, regény és film ihletőjéül szolgált, hiszen egyszerre van jelen benne titok, féltékenység, szerelem, vágy, erotika, érzékenység és szadizmus.

BÁTHORY ERZSÉBET
Fotó: Kanyó Béla
A képek a 2012-es margitszigeti bemutatón készültek.

A musical-opera szövegkönyvét Miklós Tibor (Anna Karenina, Abigél, Légy jó mindhalálig, Menyasszonytánc, Sztárcsinálók) írta, zenéjét Szomor György (Diótörő és Egérkirály, Monte Cristo grófja, Robin Hood) szerezte. Az előadást Bagó Bertalan álmodta színre Vereckei Rita díszlet- és Kiss Bori jelmezterveivel, a koreográfus Novák Péter.

Hamarosan újjáéled a legenda!

BÁTHORY ERZSÉBET
musical - opera két felvonásban

Zene: SZOMOR GYÖRGY
Szövegkönyv és dalszövegek: MIKLÓS TIBOR
Hangszerelő: PEJTSIK PÉTER

Vezényel: Kulcsár Szabolcs

Báthory Erzsébet: Benedekffy Katalin
Walter: Szemenyei János
Thurzó: Szilágyi János
Nádasdy Ferenc: Laczkó V. Róbert
Caravaggio: Farkas Loránd
Darbúlia: Veress Orsolya
László atya: Mányoki László

Írnok: Szacsvai Zsigmond
Kobzos krónikás: Gergely Arnold
Kamasz Erzsébet: Kun Brigitta Boglárka
Kamasz Ferenc: Gecse-Borgovan Egon
Násznagy: Gergely Elek
Viola: Jordán Éva
Dorottya: Hary Judit
Gerhard: Ádám János
Franz: Berciu Samu
Schrank: Jakab Zoltán
Dadus: Mányoki Mária
Fickó: Peti Ottó
Rozi: Kerekes Mária
Cselédlány: Popovici Zsófia
Vő I.: Rigmányi István
Vő II.: Kovács Ferenc
Vendég úr I.: Petres István
Vendég úr II.: Naphegyi Béla
Volt fegyenc: Plesa Róbert
Bolyki: Rigmányi István
Legény: Rétyi Zsombor
Egy katona: Gergely Arnold
Őr: Rétyi Zsombor
Báthory tisztje: Varga Attila

Halott nők:
Biró Anna, Kerekes Mária, Kolcsár Katalin, Barazsuly Erzsébet, Berecz Zsejke, Popovici Zsófia, Szakács Ágnes, Salamon Ildikó

Díszlettervező: Vereckei Rita

Jelmeztervező: Kiss Borbála

A díszlettervező munkatársa: Venczel Attila
A jelmeztervező munkatársa: Kiss Zsuzsanna
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Korrepetitor: Incze G. Katalin, Horváth Zoltán, Nagy Gergő
Ügyelő: Venczel Péter
Súgó: Kondrát Bea

Rendező: Bagó Bertalan

Koreográfus: Novák Péter

Producer: Bán Teodóra

A rendező munkatársa: Gombár Annamária
A koreográfus munkatársa: Molnár Éva, Rusu P. Gabriela

 

 

A rejtélyek és a titkok képesek többszáz éve történt eseményeket is az érdeklődés fókuszában tartani. A magyar történelem egyik legnagyobb, lényegében mind a mai napig megoldatlan rejtélye, Báthory Erzsébet története immár közel 400 éve tartja lázban a tudományos és művészi szférát. A napjainkban gyakran már csak vérgrófnőként emlegetett özvegyet, férje halála után vádolták meg olyan szexuális motivációkkal is tarkított kegyetlenségekkel, melyek a kor könyörtelen gyilkosává tették őt. S noha azóta már többen is bizonyították ártatlanságát, a róla szóló mondák azóta is kimeríthetetlen inspirációs forrásként szolgálnak a történet legkülönbözőbb feldolgozásaihoz.

„Báthory Erzsébet ma a világon a legismertebb tömeggyilkos. 650 fiatal lány meggyilkolásával vádolták, de soha nem ítélték el. Élete utolsó négy évét saját várában, Csejtén töltötte háziőrizetben. Az, hogy nem született ítélet, hogy a korabeli igazságszolgáltatás nem zárta le, hanem nyitva hagyta az ügyét, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy meginduljanak a találgatások, elinduljon a mítoszképződés. A magyar olvasó nem is gondolná, de Báthory Erzsébet alakja az európai kultúrában, különösen az angolszász világban egyet jelent az örök életű vámpírral. Több tucat könyv és számos film dolgozta fel a köré szövődött legendát” – írta róla szóló könyvében Várkonyi Gábor történész, a Margitszigeti Színház grandiózus projektjében közreműködő szakértő.

A műfajában és témájában egyaránt úttörőnek számító opera-musical június 10-ei bemutatójának felvezetőjeként több hónapon átívelő programsorozat márciusban egy online kvízsorozattal indult, a játékért és nyereményekért érdemes figyelni a Margitszigeti Színház facebook oldalát.

Áprilisban pedig egy kezdetben online, később pedig a színház terében zajló perjátékkal folytatódik az izgalom. A fordulatokkal teli perjátékról hamarosan több információt tudhatnak meg az érdeklődők. A Várkonyi Gábor történész vezette végső tárgyalással párhuzamosan, egy az eredeti dokumentumok másolatából rendezett, különleges kiállítás is megtekinthető lesz majd a Víztorony-kilátóban.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2023
június 2023
július 2023
augusztus 2023
szeptember 2023
No event found!