TANGO WITH THE STARS!
Astor Piazzolla szimfonikus tánc-show

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2023. júl 22. 20:00


Jegyvásárlás
 

TANGO WITH THE STARS!
Astor Piazzolla szimfonikus tánc-show

2023. július 22. szombat 20:00 (esőnap: július 23.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Műsoridő: kb. 100 perc, szünet nélkül

A Margitszigeti Színház nagyszabású produkciója sztár táncosok közreműködésével

Astor Piazzolla szimfonikus tangó tánc-show a Danubia Zenekarral és az ország kedvenc versenytáncos sztárjaival.

Táncosok:

Csobot Adél
Mikes Anna
Stana Alexandra
Szőke Zsuzsanna
Tóth Katica
Váradi Martina

Andrea Silvestri
Baranya Dávid
Bődi Dénes
Hegyes Bertalan
Suti András
Szabó Ábel

Vezényel:
Hámori Máté

Tangóharmonikán közreműködik:
Kéméndi Tamás

Hegedűn közreműködik:
Schwartz Zoltán

Csellón közreműködik:
Devich Gergely

Koreográfus:
Valc Szabolcs

Astor Piazzolla argentin zeneszerző a Tango Nuevo megteremtője. Több mint 300 tangót és mintegy 50 filmzenét írt. Piazzolla életművével a tangót és a bandoneónt a komolyzene részévé tette. Életművének meghatározó dallamai csendülnek majd fel a látványos, sztárvendégekkel tarkított estén.

Zene, tánc, szenvedély!

Astor Piazzolla

Argentin zeneszerző, a Tango Nuevo megteremtője.

Gyermekkorát New Yorkban töltötte. Az apjától kapott bandoneón hangszeren kezdett el zenét tanulni, találkozott Carlos Gardellel, a tangólegendával, majd a magyar származású Rachmanyinov-tanítványtól, Wilda Bélától kapott klasszikus zongoraórákat. A család 1937-ben visszatért Argentínába, itt Piazzolla különböző zenekarokban, klubokban, kabarékban játszott, valamint komponált. Arthur Rubinsteinnel való találkozás hatására képezte magát klasszikus, akadémikus módon is Alberto Ginastrera zeneszerzőnél.

Az 50-es évek elején írt több zenekari és kamaraművet, elkészült a Rapsodía porteña (1952), a Buenos Aires szimfónia (1953), amely kivívta a szakma elismerését, valamint a Sinfonietta (1954), amelyért díjat kapott. 1954-ben ösztöndíjjal Párizsba ment, ahol Nadia Boulanger tanítványa lett – ő bátorította saját zenei nyelvének kifejlesztésére. Hazatérve megalapította az Octeto Buenos Aires zenekart (2 bandoneón, 2 hegedű, nagybőgő, cselló, zongora, elektromos gitár), amellyel új interpretálásban játszották a tangózenét, létrehozva ezzel a Tango Nuevót. Az argentin katonai diktatúra alatt (1976–1983) Piazzolla Olaszországban élt.

A jazz és Johann Sebastian Bach zenéje mindvégig hatással voltak rá. Több mint 300 tangót írt, mintegy 50 filmzenét. Piazzolla életművével a tangót és a bandoneónt a komolyzene részévé tette.

Kéméndi Tamás

1989-ben született Mohácson. Nyolc évesen kezdett el zenét tanulni Gász Mihálynál, majd középiskolai tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harmonika szakán teljesítette, ahol Ernyei László volt a tanára. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2013-ban. Egyetemi tanulmányai mellett jazz-zongora órákat vett Esze Jenőtől. A 2012-es évben hozta létre két zenészkollégájával, Nádasdi Lászlóval és Keszler Péterrel a trió formációt, melyben harmonika, gitár, basszusgitár felállással a harmonikára és virtuozitásra fektetik a fő hangsúlyt. A 2014-es évtől dolgozik együtt Gráf Vivien énekesnővel, akivel számos zenei formációban lépnek fel együtt, közös együttműködésük során saját szerzeményeket is alkotnak.

Az évek során a komolyzene mellett számos zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus-, könnyű-, jazz-, nép- és világzenét is. Tamás sajátos zenei világát a komolyzenei tanulmányok mellett nagyban befolyásolja a német zenei kultúra, a jazz zene harmóniavilága, valamint a virtuóz játékmód. Az aktív zenélésen kívül a jövő harmonikásait is neveli. Alapfokon és középfokon is tanít, valamint számos – a hangszer népszerűsítéséhez köthető – kulturális esemény kitalálója, szakmai felelőse. Nevéhez köthető a minden évben megrendezésre kerülő Mohácsi Német Harmonikatábor, volt tanára emlékére megrendezett verseny és emlékhangverseny, a mecseknádasdi Sváb Harmonikás Találkozó, valamint a Pécsi Harmonika Fesztivál is.

Minden év végén megrendezésre kerül a művész zenei világát bemutató, előbb "Harmonikaest", majd Gráf Vivien énekesnővel karöltve megalkotott "Kéz a kézben..." elnevezésű koncertsorozat” Mohácson. A 2016-os évtől a mohácsi Kossuth Filmszínházban tartandó koncerten két nap alatt közel kilencszáz fős hallgatóságot szolgál ki a tizenöt fős kamarazenekar.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!