VERDI Ünnep – Operagála

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2021. júl 23. 20:00


VERDI Ünnep - Opera Gála

Tisztelgés Giuseppe Verdi előtt, halálának 120. évfordulóján

2021. július 23. péntek 20:00 (esőnap: július 24.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Műsoridő: 2,5 óra, 1 szünettel

Közreműködik:

Arturo Chacón-Cruz - tenor
Maria Grazia Schiavo – szoprán
Kálmándy Mihály – bariton

a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

Vezényel: Kocsár Balázs

Giuseppe Verdi (1813-1901) - Egy fiú a faluból, aki a történelem fő operai zseniévé vált.

Szenvedélyes dallamok, mesterművek szólalnak meg az est folyamán.

Az ünnepi koncerten fellépő művészek az olasz romantikus zene legnagyobb zeneszerzője Giuseppe Verdi világhírű opera áriái, duettjei, kórusai és zenedrámáinak esszenciáját sűrítő nyitányai mentén kalauzolják a hallgatóságot az érzelmektől és szenvedélyektől átitatott, mitikus zenei ösvényen át a képzelet birodalmába.

Ha a világ bármely országában megkérdeznénk egy járókelőtől, hogy tudna-e pár sort énekelni egy operából, akkor valószínű, hogy a legtöbbjüknek azonnal a "La donna è mobile" vagy a "Libiamo ..." junta eszébe.

A gálán felcsendülnek többek között a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, A szicíliai vecsernye, az Attila, Az álarcosbál, a Nabucco és az Aida áradó dallamai is.

Szólószerepet éneklő énekkari művészek:

 • Bakó Antal – Marullo
 • Irlanda Gergely – Ceprano
 • Csiki Gábor – Abdallo, Borsa, Gastone
 • Döbörhegyi Diána – Apród
 • Tarnai Dávid – Porkoláb
 • Tempfli Mária – Ceprano grófné
 • Zsigmond Géza – Monterone

I. rész

 • Nabucco: Nyitány                         
 • Nabucco: Rabok kórusa a III.felvonásból                
 • Nabucco: Nabucco áriája a IV.felvonásból
 • Attila: Foresto áriája és cabalettája a Prológusból
 • Rigoletto: Előjáték                    
 • Rigoletto I rész. első kép
 • Rigoletto: Gilda áriája az 1. felvonásból                           
 • Rigoletto: Canzone a 3. felvonásból („La donna e mobile”)
 • Rigoletto: Jelenet és Rigoletto áriája a II. felvonásból          
 • Rigoletto: Gilda és Rigoletto kettőse a 2. felvonásból
     

II. rész

 • Aida: Nyitókórus, bevonulási induló és balettzene a 2.felvonás fináléjából
 • Un ballo in maschera: Riccardo áriája a 3.felvonásból
 • Un ballo in maschera: Renáto áriája a 3. felvonásból
 • I vespri siciliani: Elena ’Siciliana’-ja az 5.felvonásból
 • Don Carlo: Szabadság-kettős
 • Otello: Tűzkórus az 1. felvonásból
 • Traviata: Előjáték
 • Traviata: Violetta és Alfredo kettőse az 1. felvonásból 
 • Traviata: Violetta áriája az 1. felvonásból
 • + Traviata: Brindisi az 1. felvonásból
                     
Arturo Chacón-Cruz

A mexikói Arturo Chacón-Cruz, az elmúlt években vezető tenorként mutatkozott be, a világ neves színházaiban és koncerttermeiben. Több mint 60 szerepet énekelt több mint 30 országban. Mióta 2005-ben megnyerte Plácido Domingo Operalia versenyét, Arturo karrierje felfelé ível. Repertoárja Bellinitől Donizettiig, Pucciniig és Verdiig terjed. Fontosabb szerepei: Rodolfo, Mantova hercege, Alfredo, Jacopo Foscari, Gabriele Adorno, Pinkerton, Hoffmann, Werther, Rómeó, Cavaradossi, hogy csak néhányat említsünk.

A világ legrangosabb operaszínpadain énekel (Verona, Nápoly, Budapest, Barcelona, Párizs, Bécs, Hamburg, Los Angeles, Monte Carlo, Firenze, Buenos Aires), de fellépett a spanyol király előtt is.

A közelmúltban olyan sztár rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sofia Coppola (Traviata, a híres divattervező Valentino jelmezeiben) és Woody Allen (Gianni Schicchi), ami még több nemzetközi elismerést és teltházas előadást hozott számára Los Angelesben, Valenciában és Rómában.

A népszerű tenor nem előszőr találkozik a margitszigeti Verdi gálán fellépő partnerével, a nagyszerű olasz szoprán Maria Grazia Schiavoval, hiszen a római Traviata előadásban ő énekelte a címszerepet.

Arturo Chacón Cruz legfontosabb szerepei a közelmúltban: Cavaradossi a „Toscában”, Ismael a „Nabuccoban”,  Rodolfo Verdi „Luisa Millerében” Oviedóban, Valenciában és Barcelonában.

Mantovai herceg a „Rigolettoban” (Verona, Nápoly, Budapest, Hamburg, Los Angeles és Firenze), Alfredo a „Traviátában” (München, Valencia, Moszkva, Róma és Omán), Faust Berlioz a „Faust elkárhozásában” Mexikó városában, a Bellas Artes-ban, a Teatro Colon Buenos Airesben és a moszkvai Bolsoj Színházban, a barcelonai és budapesti Werther, a monte-carlói „Manon” , Don Jose a „Carmenben” (Tel Aviv, Lyon, Palermo és Zürich), valamint kritikusok által elismert debütálása Macduffként (Verdi „Macbeth”) Los Angelesben, majd Bécsben.

Hamarosan újabb két Verdi szerep vár rá a Lombardiaiak-ban Monte Carloban és az Állarcosbálban Norvégiában. Ezt követően újra Alfredo jelmezét ölti magára a Traviatában Sevillában, majd Hoffmannét Berlinben.

Az utóbbi években rendszeresen fellép mentora, Placido Domingo koncertjein.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a nézők a Mantovai herceg szerepében láthatták 2018-ban a Szinetár Miklós rendezte Rigoletto előadásban.

2018 decemberében jelent meg első mariachi-felvétele, a „de México para el Mundo”, 2020 telén pedig saját karácsonyi albummal jelentkezett.

A tenor jelenleg Miamiban él szintén énekes feleségével és kifiával. Elkötelezetten támogatja a lisztérzékenységgel foglalkozó kutatásokat.

Maria Grazia Schiavo

Maria Grazia Schiavo igazi klasszikus olasz szoprán, Nápolyban született, ahol a konzervatóriumban kitüntetéssel végzett, majd első díjat nyert mind a római Santa Cecilia versenyen, mind a Clermont-Ferrand Nemzetközi Énekversenyen. A színpadon Hamupipőke címszerepében debütált, mellyel Olaszország és világ szerte turnézott. A lenyűgöző technikájú énekesnő, akinek hangja minden tartományban remekül szólal meg, a recitativokban pedig gyönyörűen érthető a beszéde a francia, olasz, spanyol, német és osztrák operaházak, valamint a Salzburgi és Ravennai fesztiválok visszatérő fellépője.

Az alábbi szerepekben nyújtott alakításai is bizonyítják, hogy generációjának egyik legérdekesebb szopránja a  bel canto és romantikus repertoárban: Violetta a Sofia Coppola által rendezett Traviatában Rómában majd a velencei La Fenice operában Stefano Ranzani / Robert Carsen produkciójában; Gilda a Rigolettoban a Palermói Teatro Massimo-ban és a Valenciai Palau de les Arts Reina Sofia Operaházban Leo Nucci és Celso Abelo partnereként; a Lammermoori Lucia címszerepe Torinóban, Nápolyban és Rómában; Adina a Szerelmi bájitalban, Bariban a Petruzelli Színházban és a liege Opéra de Wallonie-ban ; Konstanza Nápolyban Mozart: Szöktetés a szerájból című daljátéka Giorgio Strehler korábbi rendezésének új színrevitelében; Olympia a Hoffmann meséiben a Nápolyi San Carlo Színházban.

A Milánói La Scala Operában Placido Domingo partnereként Asteriaként lépett színpadra 2017 legnagyobb eseményén, mikor először mutatták be Händel A Tamerlán című barokk operáját a patinás operaházban.

Maria Grazia Schiavo és Arturo Chacon Cruz együtt lépett színpadra a híres divattervező Valentino ruháiban, Rómában a Sofia Coppola által rendezett Traviatában. A Margitszigeti Színházban 2021 nyarán Verdi legismertebb duettjeit éneklik újra együtt.

Kálmándy Mihály
magánénekes
bariton

Hatévesen zongorázott, később a klasszikus gitárhoz és más hangszerekhez nyúlt. A kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia hallgatójaként végzett, ahol Verdi Nabuccójának címszerepével debütált, a szerep azóta is kíséri pályáján. Nemzetközi karrierje a trieszti Teatro Verdi Nabucco-produkciójával vette kezdetét, ami számos felkérést hozott világszerte. Kálmándy Mihály fellépett többek között Rómában, Nápolyban, Bécsben, Stockholmban, Londonban, Varsóban, de Szöulban és Új-Zélandon is tapsoltak neki. Mindeközben a Magyar Állami Operaházban folyamatosan énekelte a nagy baritonszerepeket. Olyan kiváló karmesterekkel dolgozott együtt, mint például Esa-Pekka Salonen, Pier Giorgio Morandi, Kent Nagano vagy Pinchas Steinberg. Színpadi partnerei között megtaláljuk Marton Évát, Edita Gruberovát, Komlósi Ildikót, Miklósa Erikát, Placido Domingót, José Curát is. A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet 2013/2014-ben viselte. 2015 tavaszán a Halhatatlanok Társulata tagjai közé választották.

Tanulmányok:
Gh. Dima Zeneakadémia, Kolozsvár

Díjak és elismerések:
Kossuth-díj (2019)
Závodszky Zoltán-díj (2018)
A Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja (2015)
A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese (2013/2014)
Melis György-díj (2002)
Bartók–Pásztory-díj (1992)
Juventus-díj (1989)

Művészi pálya:
Teatro Verdi, Trieszt
Teatro dell’Opera, Róma
Teatro di San Carlo, Nápoly
Teatro Massimo Bellini, Catania
Musikverein, Bécs
Tonhalle, Zürich
Salzburger Landestheater
Alte Oper, Frankfurt
Hessisches Staatstheater, Wiesbaden
Badisches Staatstheater, Karlsruhe
Aalto Opera, Essen
Svéd Királyi Operaház, Stockholm
Göteborg Opera
Minnesota Orchestra Hall
Barbican Center, London
Royal Swedish Opera, Stockholm
Minnesota Orchestra Hall
Theatre Royal, Glasgow
Festival Theatre, Edinburgh
Free Trade Hall, Manchaster
Grand Théâtre, Bordeaux
Valencia Opera
Teatr Wielki, Varsó
Mihajlovszkij Színház, Szentpétervár
Státní Opera, Prága
Perth Concert Hall
Savonlinna Opera Festival
Sala São Paulo
New Zealand Opera, Wellington
Pekingi Operaház
Szöuli Operaház

Főbb szerepei:
Verdi: Nabucco – Nabucco
Verdi: Macbeth – Macbeth
Verdi: Rigoletto – Rigoletto
Verdi: Don Carlos – Posa márki
Verdi: Aida – Amonasro
Verdi: Álarcosbál – Renato
Verdi: A trubadúr – Luna gróf
Puccini: Edgar – Frank
Respighi: A láng – Basilio
Massenet: Miasszonyunk bohóca – Boniface
Wagner: A bolygó hollandi – A hollandi
Wagner: Trisztán és Izolda – Kurwenal
Bartók: A kékszakállú herceg vára – A kékszakállú herceg

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!