VERDI Ünnep – Opera Gála

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2021. júl 23. 20:00

-20%
Jegyvásárlás

VERDI Ünnep - Opera Gála

Tisztelgés Giuseppe Verdi előtt, halálának 120. évfordulóján

2021. július 23. péntek 20:00 (esőnap: július 24..)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Közreműködik:
Arturo Chacón Cruz - tenor
Maria Grazia Schiavo – szoprán

a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa

Vezényel: Kocsár Balázs 

Giuseppe Verdi (1813-1901) - Egy fiú a faluból, aki a történelem fő operai zseniévé vált.

Szenvedélyes dallamok, mesterművek szólalnak meg az est folyamán.

Az ünnepi koncerten fellépő művészek az olasz romantikus zene legnagyobb zeneszerzője Giuseppe Verdi világhírű opera áriái, duettjei, kórusai és zenedrámáinak esszenciáját sűrítő nyitányai mentén kalauzolják a hallgatóságot az érzelmektől és szenvedélyektől átitatott, mitikus zenei ösvényen át a képzelet birodalmába.

Ha a világ bármely országában megkérdeznénk egy járókelőtől, hogy tudna-e pár sort énekelni egy operából, akkor valószínű, hogy a legtöbbjüknek azonnal a "La donna è mobile" vagy a "Libiamo ..." junta eszébe.

A gálán felcsendülnek többek között a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, a Szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, a Luisa Miller, és az Aida áradó dallamai is.

Arturo Chacón-Cruz

A mexikói Arturo Chacón-Cruz, az elmúlt években vezető tenorként mutatkozott be, a világ neves színházaiban és koncerttermeiben. Több mint 60 szerepet énekelt több mint 30 országban. Mióta 2005-ben megnyerte Plácido Domingo Operalia versenyét, Arturo karrierje felfelé ível. Repertoárja Bellinitől Donizettiig, Pucciniig és Verdiig terjed. Fontosabb szerepei: Rodolfo, Mantova hercege, Alfredo, Jacopo Foscari, Gabriele Adorno, Pinkerton, Hoffmann, Werther, Rómeó, Cavaradossi, hogy csak néhányat említsünk.

A világ legrangosabb operaszínpadain énekel (Verona, Nápoly, Budapest, Barcelona, Párizs, Bécs, Hamburg, Los Angeles, Monte Carlo, Firenze, Buenos Aires), de fellépett a spanyol király előtt is.

A közelmúltban olyan sztár rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sofia Coppola (Traviata, a híres divattervező Valentino jelmezeiben) és Woody Allen (Gianni Schicchi), ami még több nemzetközi elismerést és teltházas előadást hozott számára Los Angelesben, Valenciában és Rómában.

A népszerű tenor nem előszőr találkozik a margitszigeti Verdi gálán fellépő partnerével, a nagyszerű olasz szoprán Maria Grazia Schiavoval, hiszen a római Traviata előadásban ő énekelte a címszerepet.

Arturo Chacón Cruz legfontosabb szerepei a közelmúltban: Cavaradossi a „Toscában”, Ismael a „Nabuccoban”,  Rodolfo Verdi „Luisa Millerében” Oviedóban, Valenciában és Barcelonában.

Mantovai herceg a „Rigolettoban” (Verona, Nápoly, Budapest, Hamburg, Los Angeles és Firenze), Alfredo a „Traviátában” (München, Valencia, Moszkva, Róma és Omán), Faust Berlioz a „Faust elkárhozásában” Mexikó városában, a Bellas Artes-ban, a Teatro Colon Buenos Airesben és a moszkvai Bolsoj Színházban, a barcelonai és budapesti Werther, a monte-carlói „Manon” , Don Jose a „Carmenben” (Tel Aviv, Lyon, Palermo és Zürich), valamint kritikusok által elismert debütálása Macduffként (Verdi „Macbeth”) Los Angelesben, majd Bécsben.

Hamarosan újabb két Verdi szerep vár rá a Lombardiaiak-ban Monte Carloban és az Állarcosbálban Norvégiában. Ezt követően újra Alfredo jelmezét ölti magára a Traviatában Sevillában, majd Hoffmannét Berlinben.

Az utóbbi években rendszeresen fellép mentora, Placido Domingo koncertjein.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a nézők a Mantovai herceg szerepében láthatták 2018-ban a Szinetár Miklós rendezte Rigoletto előadásban.

2018 decemberében jelent meg első mariachi-felvétele, a „de México para el Mundo”, 2020 telén pedig saját karácsonyi albummal jelentkezett.

A tenor jelenleg Miamiban él szintén énekes feleségével és kifiával. Elkötelezetten támogatja a lisztérzékenységgel foglalkozó kutatásokat.

Maria Grazia Schiavo

Maria Grazia Schiavo igazi klasszikus olasz szoprán, Nápolyban született, ahol a konzervatóriumban kitüntetéssel végzett, majd első díjat nyert mind a római Santa Cecilia versenyen, mind a Clermont-Ferrand Nemzetközi Énekversenyen. A színpadon Hamupipőke címszerepében debütált, mellyel Olaszország és világ szerte turnézott. A lenyűgöző technikájú énekesnő, akinek hangja minden tartományban remekül szólal meg, a recitativokban pedig gyönyörűen érthető a beszéde a francia, olasz, spanyol, német és osztrák operaházak, valamint a Salzburgi és Ravennai fesztiválok visszatérő fellépője.

Az alábbi szerepekben nyújtott alakításai is bizonyítják, hogy generációjának egyik legérdekesebb szopránja a  bel canto és romantikus repertoárban: Violetta a Sofia Coppola által rendezett Traviatában Rómában majd a velencei La Fenice operában Stefano Ranzani / Robert Carsen produkciójában; Gilda a Rigolettoban a Palermói Teatro Massimo-ban és a Valenciai Palau de les Arts Reina Sofia Operaházban Leo Nucci és Celso Abelo partnereként; a Lammermoori Lucia címszerepe Torinóban, Nápolyban és Rómában; Adina a Szerelmi bájitalban, Bariban a Petruzelli Színházban és a liege Opéra de Wallonie-ban ; Konstanza Nápolyban Mozart: Szöktetés a szerájból című daljátéka Giorgio Strehler korábbi rendezésének új színrevitelében; Olympia a Hoffmann meséiben a Nápolyi San Carlo Színházban.

A Milánói La Scala Operában Placido Domingo partnereként Asteriaként lépett színpadra 2017 legnagyobb eseményén, mikor először mutatták be Händel A Tamerlán című barokk operáját a patinás operaházban.

Maria Grazia Schiavo és Arturo Chacon Cruz együtt lépett színpadra a híres divattervező Valentino ruháiban, Rómában a Sofia Coppola által rendezett Traviatában. A Margitszigeti Színházban 2021 nyarán Verdi legismertebb duettjeit éneklik újra együtt.

Programajánló

május 2021
június 2021
július 2021
augusztus 2021
szeptember 2021
No event found!