„Ez a fiú még mindnyájunkat a feledésbe taszít!” – jegyezte meg egy nála jóval idősebb zeneszerző kortársa a 15 éves Wolfgang Amadeus Mozartról, aki mindössze 35 évet élt, de műveivel örökre beírta magát a zenetörténetbe. A gazdag életművet ránk hagyó zseni előtt az idei szabadtéri szezonban több formációban is tiszteleg a Margitszigeti Színház. Augusztus 6-án és 7-én a Mozart! musical új bemutatójával, július 18-án – a rendhagyó életutat is követő – „Mozart 230” filmzenekoncerttel, valamint június 5-én a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén fellépő Lucas és Arthur Jussen Mozart kétzongorás versenyművével hívja színpadra a színház a zeneszerző muzsikáját.

Mozart születésének 265., halálának 230. évfordulóján a Margitszigeti Színház nem mindennapi produkciókkal emlékezik a nem mindennapi zsenire.

Koncerttermek és operaházak műsorában sűrűn felbukkan Mozart neve, hiszen életműve annyi ismert, sőt slágerdarabnak számító alkotásból és még felfedezésre váró kompozícióból áll, hogy könnyedén összeállítható belőlük akár maraton, akár tematikus fesztivál. Ezen gazdagság és szinte kimeríthetetlen kínálat, valamint az évforduló okán a Margitszigeti Színház talán kissé rendhagyóan, musical bemutatóval, filmzenekoncerttel és kétzongorás versenyművel emlékezik és ünnepel, szélesebb közönségréteget megszólítva.

A szerzeményeivel korszakokon átívelő zseni személye és élete nem véletlenül késztette írásra a könyv- és forgatókönyvíró Peter Shaffer-t és a filmrendező amerikai – csehszlovák Milos Formant, valamint a Sylvester Levay és Michael Kunze musical szerzőpárost.

Mozart 230 filmzene koncert

Mozartnak, a csodált ikonnak tisztelgő Margitszigeti filmzenekoncert címe „Mozart 230”, ami a híres film, az Amadeus mellett, a szerző zenéit használó más nagy mozifilmekből emel ki látványos filmrészleteket. A rendkívül hatásos és népszerű ötvözet, a vizuális látvány és zenei tartalom együttese, a „filmzenekoncert műfaja” kel életre a színpadon. A sokszorosított élmény befogadását erősítő Margitszigeti Mozart filmzenekoncerten a szimfonikus zenei kíséretet az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté karmester vezetésével szolgáltatja.


Mozart! musical

Hihetetlen talán, de a musical világa is jól áll Mozartnak.  A Margitszigeten új rendezésben kerül bemutatásra a Levay–Kunze szerzőpáros Mozart! című musicalje. Az alkotók hiteles történelmi tényekből, valós alapanyagokból és levelezésekből merítettek a darab megalkotásakor. A pergő és szinte már csillapíthatatlan, zaklatottságban élő és száguldó főhős zeneszerző élettörténetén átviharzó darab, a jelentős állomásokat igyekszik fókuszba állítani. A szerző életében meghatározó szerepet játszó szülő, család, férfiak és nők, uralkodók és udvarok, szerelmek és csalódások, a szakmai féltékenység tűzkeresztjében születő művek, az alkotó zseni 35 évét öleli át.

Izgalmas kontrasztnak tekinthető a barokk muzsikus és világának interpretálása a 20. század dramatikus színpadi zenéjén át, a műfajteremtőnek számító musicalszerző Sylvester Levay gazdag dallamvilágán keresztül átélnünk.  Michael Kunze és a magyar származású Lévay Szilveszter Mozart! című musicaljét, 1999-ben mutatták be a bécsi Theater an der Wienben. A világsiker igazolja a szerzők tehetségét, hiszen a darabot az elmúlt évtizedek alatt játszották Németországban, Csehországban, Svédországban, Japánban és Dél-Koreában, a magyar közönség pedig 2003-ban a Budapesti Operettszínházban ismerhette meg a musicalt. A Margitszigeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciójában létrejövő, az augusztusi szabadtéri bemutató után kőszínházban tovább játszott Mozart! előadás Somogyi Szilárd rendezésében kerül bemutatásra.


Mozart élete

Érdemes talán e helyt, és ez alkalommal is a teljesség igénye nélkül átfutni a korát és megélt rövid életét meghazudtoló, de rendkívül termékeny zeneszerző Mozart élettörténetének jelentősebb állomásain.

Az „obszcén gyermek” fiatalkori, nem egyszer megdöbbentő kalandjai, remek zenei memóriája, csodagyerekként való bemutatkozása Mária Terézia bécsi udvarában, első bizarr találkozása Constanzéval, európai körútja, szökése a salzburgi hercegérsek szolgálatából, Bécsben, a kalapos király udvarában állásinterjúra jelentkező Mozart is a mi Mozartunk. Mozart ifjú kora és hányattatott sorsa ellenére ontja magából zseniális műveit, amelyeket javítgatás nélkül, mintegy mennybéli sugallatra kottáz le könnyedén. Szigorú apja, és az örök féltékeny, de szintén zseni zeneszerző Salieri által kergetett és magát üldözöttnek érző, és betegágynak eső Mozart végül egy megrendelt munkáját teljesíteni, Sallierit kéri meg. A már írni képtelen, da a zseni agyában még dübörgő zenét, a rekviemet mely egyben utolsó műve lett Mozartnak, Sallierinek diktálja le, mondja tollba. Mozart A varázsfuvola premierje alatt, magányosan leheli ki lelkét, utolsó útjára senki már sem kíséri el.

A Nemzeti Filharmonikusok és a Jussen fivérek Mozart kétzongorás versenyművével

A Margitszigeti Színház minden nyáron immár hagyományosan vendégül látja a Kocsis Zoltán nevével fémjelzett, az ország talán legpatinásabb zenekarát, együttesét a Nemzeti Filharmonikusokat. Talán néhányan emlékeznek még, amikor a kiváló tehetségű, és azóta a legnagyobbak között számontartott Yuja Wang-t hívtuk meg, és Kocsis Zoltan utolsó Margitszigeti koncertjén együtt vitték sikerre Ravel, Gershwin és Dvořák műveit. Az idei szezonban – Mozartra emlékezve – a zenekar vendége lesz a holland testvérpáros Lucas és Arthur Jussen. A huszonéves művészek nem egyszerűen a legjobb zongoristák közé tartoznak, a Mozart Esz-dúr (KV365) kétzongorás versenyműből készült lemezüket a Gramophone Magazine az 50 legjobb Mozart-felvétel közé sorolta. Mozart a két zongorára készült versenyművet magának és nővérének komponálta, tény, hogy a technikai nehézségek okán ritkán kerül előadásra, ezért komoly várakozás előzi meg a koncertet. A koncert felépítése is tartogat még meglepetést ugyanis a második részében Carl Orff: Carmina Burana művét élvezheti majd a Margitsziget közönsége. Az est karmestere Kesselyák Gergely lesz.


Az Istent kedvelő Isten kedveltje

Mozartot a salzburgi anyakönyvben Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Gottlieb Mozart néven jegyezték be. Az első két keresztnév Aranyszájú Szent Jánosra utal, akinek névnapja a zeneszerző születésnapjára, január 27-ére esik, a harmadik az anyai nagyapára, míg az utolsó kettő ugyanannak a névnek a német és görög változata, jelentése „Isten kedveltje” vagy „Istent kedvelő”. Mondják, a név kötelez. Esetünkben korántsem egyszerű a helyzet, de a Margitszigeti Színházban idén nyáron közelebb kerülhetünk a titok megfejtéséhez.