Kihagyhatatlan élmény várja a közönséget szombat este a Margitszigeten, ahol szimfonikusan, új formában szólalnak majd meg Pápai Joci slágerei, Szirtes Edina ’Mókus’ hangszerelésében. Egy olyan őszinte és lélekmelengető showműsorra készülhetnek a nézők az ország legszebb nyári színházában, mely csak egy alkalommal lesz látható, nagy zenekarral, szólistákkal és egy kitűnő karmesterrel. A koncert újra hangszerelt zenei anyagában Pápai Joci és Mókus igyekezett megőrizni a legfontosabbat, az őszinte, érzelmes dallamokat.

Szirtes Edina ’Mókus’ 2021-ben Erkel díjban részesült, tavaly pedig megkapta a Legjobb Filmzeneszerző díjat. Jelenleg a Recirquel Társulat, a Solus Amor, az Ima és a Müncheni Krone Cirkusz zeneszerzőjeként dolgozik. Emellett játszik a saját zenekaraiban és mint zeneszerző debütált a Modern Art Orchestrával és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral is.

Színházi előadások zenéje is köthető a nevéhez, olyanoké, mint például az Operettszínházban 200 előadást megélt Szegény Dzsoni és Árnika mesemusical, a Pesti Magyar Színház Tüskevár produkciója, valamint az Alice musical Kaposváron. A július 15-ei margitszigeti koncert kapcsán Szirtes Edina Mókussal beszélgettünk.

Milyen élmény most Jocival, Joci dalaival dolgozni?

Minden szakmai kapcsolat egy új világ teremtése, alkotás a PÉLDAKÉPEIMMEL, akiket ámulva hallgatok és a mai napig hihetetlen, hogy VELÜK dolgozhatok! Hogy befogadnak, mint érző, zenét gondoló és álmodó LényLány! Többlet, amelyet csak másokkal közösen kelthetünk életre. Ilyen Pápai Jocival is a KÖZÖSSÉG!

Az őszinteséget emelted ki már korábban is, ez nagyon fontos számodra?

Igen! és fontos elmondani, hogy mindenképp erősödik a kettőnk világa egymás által. Mert az alapja a tiszta érzelem, a zene, a szeretet és az elfogadás! Se több se kevesebb!

Mi a legnagyobb kihívás ebben?

Az arányt kell megtalálni szakmailag nekem, hogy ne uraljam le a dallamokat túlzott “hivalkodó” vagy “hepciáskodó” hangszereléssel. Bár az első pillanattól azt beszéltük Pápai Jocival, hogy “alibi” szimfonikus zenekari hangszerelést nem szeretnénk. Hanem komoly jelenlétet igénylő, sok-sok játszani valóval átszőtt, minden muzsikust ugyanolyan rangra emelő (üljön bárhol a vonós karban leghátul…) hangszerelésre vágyunk. Mindenképp új értelmezése ez Pápai Joci dalainak, de megőrizve a legfontosabbat, az őszinte, érzelmes dallamokat.

Milyen zenészekkel találkozhatunk még?

A Pápai Joci szimfonikus koncert zenekara még kiegészül Seres Vilmossal és Kovács Mátéval, két olyan zseniális szólistával, akik többek között a balkán, a djangó, és a cigányzene nagymeseterei. A klasszikus szólamok és a világzenei motívumok finom összeolvadásának köszönhetően így a dalok még erősebben hatnak majd.

Kihez szóltok ezzel a koncerttel, kiket vártok?

Jöjjenek a bátrak, a kíváncsiak, akik nem elégednek meg a jól bevált dolgokkal, akiknek nyitva van a szellemük, a fülük és a szívük. És szeretettel érkeznek egy koncertre!