HomeKözlemények - információkA siker nemcsak tapsban, hanem emberi sorsokban is mérhető. Évadzáró a Margitszigeti...

A siker nemcsak tapsban, hanem emberi sorsokban is mérhető. Évadzáró a Margitszigeti Színházban

Sikeres „félévadot” zárt a Margitszigeti Szabadtéri Színház.

A pandémia által újrarendezett repertoárral sikeres évadot zárt a Margitszigeti Színház. Előadásokat kellett áthelyezni, elhalasztani, és volt, ami elmaradt, de jöttek új produkciók, sőt bemutató is. A járvány, a szabályozások változása, a közönség művészetéhsége és a biztonságosabb szabad tér – a nyár folyamán – lehetőséget adott, hogy a félházból, teltházak vagy dupla előadások szülessenek.

A világhíres művészeket felsorakoztató nyitó Köszönet gála és A sevillai borbély vígopera Rost Andrea, Piotr Beczala, Annalisa Stroppa, Giorgio Caudoro fellépésével kényeztette a közönséget. A rendező zseni, Federico Fellini születésének 100. évfordulóját is a Margitszigeten ünnepelhettük Európában, filmjeinek zeneszerzője, Nino Rota lenyűgöző dallamait Marcello Rota dirigálta. Teltházas friss Bánk bán operabemutatóval – Vidnyánszky Attila rendezésében, a Cooperával közösen – emlékezett a színház az államalapítás ünnepén. Ezután a könnyedebb műfaj kapott teret, nagysikerű koncertek következtek: Demjén, Geszti, Fenyő és a Budapest Bár adtak üdítő élményt a közönségnek. Idén, rendhagyóan az indiánnyárba nyúlva, a magyar történelmet is karcoló musical, az Elisabeth jött el két pazar szereposztású előadással Győrből, hogy méltóképpen zárhassa a nyarat.

A sokak által szeretett és (el)várt térítésmentes gyerek és családi programok, koncertek idén is nagy sikert arattak az interaktív meseszínpadon, és a platánok alatt. A Szent Margit kolostor-romoknál pedig – idén, népszerű újdonságként – a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai adtak koraesti térzenét. Emellett a Margitszigeti Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum az elmúlt évek nagy sikerét folytatva, 2020 nyarán is különleges irodalmi sétákat szervezett a Margitszigeten.

A Margitszigeti Színház elkötelezett az itt élők, az ide látogatók életének megszépítése iránt, az iránt, hogy a Margitszigeten, a természeti és történelmi helyszínek ölelésében – Budapest Tündérkertjében – tartalmas, értékes kulturális tartalmat adjon Közönségének.

A siker azonban nemcsak tapsban, hanem emberi sorsokban is mérhető” – értékelte Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház régi-új ügyvezetője az évadot. Majd így folytatta: „A közönségnek szerzett öröm mellett a munka, a feladat elvégzésével és annak honorálásával egy másik fontos dolog történt meg ezen a nyáron itt a Margitszigeti Színházban. Megmaradnak a munkahelyek és a feladatokkal, az egzisztenciák is, melyek egyének és családok biztonságát adják.

Új élet kezdődött, egy új formája a kommunikációnak és az ember-ember közötti szellemi és fizikai érintkezésnek. Kollégáimmal együtt – hiszek az élő találkozás erejében! Kötelességemnek és feladatomnak tekintem, hogy megtaláljam a (biztonságos) módját és az útját a művészet és az ember nélkülözhetetlen találkozásának, melynek a jövőben is helye van. A múzsák médiumaival való személyes találkozások nem nélkülözhetőek egy percre sem, nem szabad elhinni, vagy megszokni nélkülük az életet.

Lelkesen készülünk a következő nyárra a Margitszigeti Színházban, a nagyszínpadon és a színház környezetében nagy sikerrel működő fesztiválprogramok bővítésével, itt, ebben a csodálatos Tündérkertben, a Margitszigeten.”

Az idei évadban – az előadások szervezése, lebonyolítása mellett – a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kivált a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft-ből, és külön cégként, Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. néven folytatja tovább működését. A kettős működtetésű színházak közé került, köszönhetően a kormány és az EMMI szakállamtitkársága, valamint a Főváros egyeztetésének.

Összességében több mint 40 programot, előadást készített és adott a Közönségnek a Margitszigeti Szabadtéri Színház a 2020-as évadban – úgy hogy közben fokozott figyelmet fordított a hatályos egészségügyi és biztonsági előírások betartására, vendégei biztonságérzetének erősítése és így felszabadult élményszerzése érdekében.

Mindent összevetve, jól döntöttünk, hogy megnyitottuk a Margitszigeti Színházat, hiszen, a látogatószám és a visszajelzések alapján igazán jól teljesítettünk. Fellépési és munkalehetőséget adtunk művészeknek és háttérdolgozóknak, és megtartottuk a munkatársakat. Örömteli szezont zártunk!

Margitszigeti Színház

KÖZLEMÉNYEK - INFORMÁCIÓK