” Budapest, Budapest, te csodás!
Te vagy nékem a szívdobogás.
Sehol nincs a világon olyan szép város,
És ilyen rügyfakadás!”

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő – Ünnepi Nyitánya, melyet Budapest 50. évfordulójára írt, világsztárok, 150 gyerek a színpadon, kiállítás a Víztoronyban, egy sokszínű évad a főváros zöld szívében. A Margitszigeti Színház is ünnepli idén a szemtelenül fiatal, 150 éves várost, Budapestet.

Budapest a világ egyik legszebb fekvésű fővárosa, melyre mi, magyarok igazán büszkék lehetünk. Buda és Pest évszázadok óta élt egymás szomszédságában, mégis az egyesítésük adta meg azt a lendületet, amely azután oly sok fantasztikus épületet eredményezett a Duna két partján. Messzire nyúló előzmények után a városok összevonásáról az Országgyűlés 1872. végén hozott törvényt, melyet az uralkodó, I. Ferenc József 1872. december 22-én szentesített, és másnap ki is hirdették.

Egyesülnek a nagy múltú kulturális központok

Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget külön-külön is nagy múltú kulturális központok voltak. Most azokat az őseinket is ünnepeljük, akik felismerték, hogy ez a vidék, milyen tökéletes találkozási pont, mennyi lehetőség rejlik benne. Ünnepeljük mindazt az elszántságot, kreativitást, a jövőbe vetett hitet, amivel minden nehézség ellenére kitartottak együttműködtek egymással, és fejlesztették ezeket a területeket, hogy nekünk, utódoknak ez továbbra is vonzó hely maradjon.  Ennek a szándéknak a hidak a szimbólumai, amik egyszersmind meggyorsították, világossá tették azt, hogy az egyesítéssel egy új dimenziókat lehet nyitni a város életében.

Kulturális virágzás

Az 1873-as esemény az új városnak soha nem látott kulturális, és gazdasági virágzást hozott. Budapest a kultúrák és népek találkozó helye, akik egy egyedi szépségű várost hoztak létre. Az emberek a legnagyobb krízisek idején is megőrizték kreativitásukat és időt álló értékeket hoztak létre. Az évforduló ünneplésének méltó színhelye a Margitsziget. A történelmi, titkokkal teli kert a legromantikusabb, a művészeknek folyamatos ihletet adó helyeinek egyike, a városnak levegőt adó tüdeje. A 85 éve működő Szabadtéri Színpad a hazai és nemzetközi művészek találkozó helye, ablak a világra. A tradíció és az innováció műhelye. Egy hely, amiben minden generáció az örömét leli.

Ünnepi nyitány Budapest tiszteletére

A Margitszigeti Színház ismét egy világsztárral nyitja meg a szezont. A hagyományosan megrendezésre kerülő koncert hazánk legrangosabb szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus zenekarral évről-évre elvarázsolja a közönséget. A koncert nyitásaként egy 150 főből álló gyermekkórus adja elő Caramel Budapestről írt, 1873 című szerzeményét a zenekarral közösen. A lélekemelő dal egy Budapesthez szóló szerelmeslevélként is értelmezhető. A produkcióban közreműködik a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gyermekkórusa.

A világ legnagyobb színpadain fellépő, méltán világhírű zenész, Daniel Lozakovich, elmélyült, kiegyensúlyozott, mindenfajta túlzástól mentes játékát hallva, hogy valami földöntúli csodában van részünk. Hegedűjátéka teszi majd igazán különlegessé az estét, ahol olyan művek hangzanak majd el, Dohnányi Ernő – Ünnepi Nyitánya, Camille Saint Säens: III., h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája.

Így köszöntjük a Margitszigeti Színházban a 150 éves fővárost!