Different dimension
Stanley Jordan Quartet

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2020. jún 28.


ÁTSZERVEZÉS ALATT!

Different dimension – Stanley Jordan Quartet

jazz-koncert

2020. június 28. (vasárnap) 20 óra

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A 80-as évek nagy amerikai gitáros generációjának tagja, a különleges „tapping” technikájáról híres jazz gitáros, Stanley Jordan (USA) második alkalommal látogat Magyarországra, és 2016-os nagysikerű koncertje után ismét a Margitszigeten ad nagyszabású koncertet hazai és külföldi zenész sztárokkal.

Jordan igazi kaméleon, akit nyitottság, képzelőerő és sokoldalúság jellemez. Pályája 1985-ben indult, azóta klasszikus művek merész feldolgozásai, popslágerek kapcsán tett felfedezések, vagy éppen a jazz határait feszegető, ultramodern improvizációi révén újra és újra lenyűgözi közönségét. A koncerten egyik társa a chilei Christian Galvez basszusgitáros lesz, aki Billy Cobham, Stanley Clarke és Dennis Chambers zenekaraiban is közreműködött, és Gary Willis, Dominique di Piazza és Hadrien Feraud mellett tagja a Masters of Bass együttesnek. A virtuóz zenészről könnyedsége és dallamos játéka miatt sokan úgy vélik, valójában basszushúrokkal felszerelt gitáron játszik.

Most két hazai ütőhangszeres művésszel, Horváth Kornéllal és Dörnyei Gáborral, vagyis a tHUNder Duóval kiegészülve az észak- és dél-amerikai, afro- és európai zenekultúrából merítve hoznak létre 21. századi kamarazenét. Dörnyei Gábor Európa-szerte az egyik legkeresettebb dobos szólistaként, sessionzenészként és tanárként egyaránt. 2017-ben készült DRUMEO című filmje olyan kiválóságok közé emelte, mint Peter Erskine, Bernard Purdie és Billy Cobham. A Kossuth-díjas Horváth Kornélt  jól ismeri a magyar közönség, de külföldön is nagy ismertségnek örvend: 2016-ban a brit Rhythm magazin olvasói „Az év ütőhangszeres művészének” választották. Bátran nevezhetjük az egyik legeredetibb magyar előadóművésznek, aki egyedi ütéstechnikával rendelkezik, s játékában izgalmasan ötvözi a magyar zenei gyökereket a jazzel, az indiai, arab, afrikai és latin-amerikai hatásokkal.

Stanley Jordan gitár
Christian Galvez basszusgitár
Horváth Kornél ütőhangszerek
Dörnyei Gábor dob

Európa-szerte az egyik legkeresettebb dobos szólistaként, sessionzenészként és tanárként egyaránt. 2017-ben készült DRUMEO című filmje olyan kiválóságok közé emelte, mint Peter Erskine, Bernard Purdie és Billy Cobham. A Kossuth-díjas Horváth Kornélt jól ismeri a magyar közönség, de külföldön is nagy ismertségnek örvend: 2016-ban a brit Rhythm magazin olvasói „Az év ütőhangszeres művészének” választották. Bátran nevezhetjük az egyik legeredetibb magyar előadóművésznek, aki egyedi ütéstechnikával rendelkezik, s játékában izgalmasan ötvözi a magyar zenei gyökereket a jazzel, az indiai, arab, afrikai és latin-amerikai hatásokkal.

A magyar jazz élet meghatározó alakja, egyedülálló játékstílusa és teljesen egyéni ütéstechnikája miatt a világ legjobb ütőhangszeresei között tartják számon. 2016-ban a Rythm című rangos nemzetközi ütős magazin szavazásán a világ legjobb ütőhangszeres művésze címet kapta. Az ismertebb kongán és bongón túl olyan különleges hangszereken is játszik, mint a gatodrum, chekere, udu és hang.

A Trió Stendhallal lett országosan közismert zenész, első jelentős nemzetközi sikerét 1998-ban a lipcsei jazzfesztiválon aratta a Lantos Zoltán Mirrorworld Quartettel. Azóta folyamatosan turnézik itthon és külföldön, állandó és alkalmi formációkkal. 2000-től rendszeres meghívásoknak tesz eleget, hazai, európai és amerikai főiskolákon és egyetemeken tart bemutató előadásokat, workshopokat. Számos rangos fesztiválra kapott meghívást, fellépett több mint 20 európai országban, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Mexikóban, Indiában és Észak-Afrikában. 1999-ben az év hangszeres szólistájaként eMeRTon-díjat, 2000-ben a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítványtól Arany Dobverő Díjat, 2001-ben Artisjus Díjat, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, 2008-ban pedig a világon egyedülálló játékstílusáért, kimagasló hazai és nemzetközi sikereiért Kossuth-díjat kapott.

Minden megnyilvánulása igazi XXI. századi kamarazene, nagybetűs show, a szó legnemesebb értelmében valódi produkció.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!