Duna Karnevál Gála – folklór táncjáték

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2019. jún 12. 08:00


Duna Karnevál Gála

folklór táncjáték 

2019. június 12. (szerda) 20.00 

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

I. Világkarnevál
(2 óra 30 perc egy szünettel)

A Duna Karnevál eseményeinek mindenkori koronája a Gálaműsor a Margitszigeten. A Világkarnevál a külföldi táncegyüttesek közel 200 művészének közös műsora.

A látványos tánckoncert nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét a meghívott országok részvételével Dél-Afrikától Belső-Mongóliáig.

II. BARTÓK & FOLK

A nagyszabású produkció a hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 200 művészének együttműködésében megvalósuló előadás a hagyomány és korszerűség szellemében a Duna Művészegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével.

A mű Bartók Béla és a paraszti világ kapcsolatát igyekszik feldolgozni az együtteseket jellemző néptánc-színház stílusában, nem csorbítva a tradicionális értékeket, hanem élővé téve azokat.

A korszerű feldolgozás a passzív hagyományőrzés helyett az eleven és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszik.

Életem legboldogabb napjai azok voltak, melyeket falvakban, parasztok között töltöttem.”
/Bartók/

A darab férfi kórusműveken keresztül láttatja a földműves parasztgazdák erőteljes, férfias megjelenését, kisugárzását. Az előadás tánc anyagai a kórusművek alapjául szolgáló népdalokra épülnek. Az autentikus néptánc és népzene mellett korszerű szemléletű dramaturgia és színpadtechnika segíti azt, hogy a paraszti kultúra ne csak szórakoztató műfajként jelenjen meg a színházban, hanem az alkotók a témáról alkotott mélyebb gondolatai is tükröződjenek az előadásban. Hagyománytisztelő módon közelítenek a népi kultúrához, ám e szövetbe bátran beemelik más korok, más műfajok elemeit, motívumait, gondolkodásmódját, esztétikáját.
Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a közel kétszáz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak a Margitszigeti Színpad mesés környezetében.

Duna Művészegyüttes
Magyar Állami Népi Együttes
Szent Efrém Férfikar
Bartina Táncegyüttes, Szekszárd
Bem Táncegyüttes, Budapest
Bihari Táncegyüttes, Budapest

Zenei szerkesztő: Szokolay Dongó Balázs, Bubnó Tamás, Dulai Zoltán
Koreográfusok: Juhász Zsolt, Farkas Tamás, Orza Calin
Díszlet és jelmeztervező: Michac Gábor
Rendező: Juhász Zsolt

Az est rendezője: Mucsi János

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!