Giacomo Puccini: Turandot – Opera három felvonásban

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2019. jún 09. 20:00


Giacomo Puccini:

Turandot

Opera három felvonásban

2019. június 7. (péntek) és 9. (vasárnap) 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
(2 óra 40 perc egy szünettel)

Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, egyben első mesealapú operája középpontjában az izzó, de elfojtott szerelmi szenvedély áll. A frenetikus és nagyformátumú zenemű a címszerepében Rálik Szilvia, főszerepekben pedig olyan sztárénekesekkel kerül bemutatásra, mint a kiváló fiatal szoprán énekesnő, a román Cristina Pasaroiu és az argentin operalegenda José Cura. A kínai hercegnő története valójában egy perzsa meséből ered, Gozzin kívül Schiller is feldolgozta. Puccininak nagyon megtetszett a történet és aktívan részt vett librettistái, G. Adami és R. Simoni munkájában. „Én azt tartom, hogy a Turandot a legtermészetesebb és legemberibb színdarab Gozzi összes színpadi műve közül” – írta a zeneszerző Adaminak 1920-ban. A művet egzotikus és nagyszabásúra törekvő építkezés, markáns hangzatok jellemzik, de minden eltörpül ennek az utolsó és félbemaradt, végső duett és finálé nélküli grandiózus mesének a líraisága mellett. A művet végül Puccini tanítványa és barátja, Franco Alfano fejezte be Puccini precíz jegyzetei alapján, ősbemutatója 1926-ban volt a Milanói Scalában.

Turandot: Rálik Szilvia
Kalaf: José Cura
Liù: Cristina Pasaroiu
Timur: Szvétek László
Altoum császár: Róka István
Ping: Geiger Lajos
Pang: Megyesi Zoltán
Pong: Kiss Péter
Egy mandarin: Egri Sándor

Karmester: Kocsár Balázs

A szövegkönyvet Carlo Gozzi és Friedrich Schiller művei alapján írta: Giuseppe Adami, Renato Simoni

Rendező: Kovalik Balázs
Díszlettervező: Szendrényi Éva
Jelmeztervező: Jánoskuti Márta
A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett
Karigazgató: Csiki Gábor
Magyar nyelvű feliratok: N.N.

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara.

I. felvonás: A pekingi városfal alatti tolongásban hirdetik ki: a három rejtvény megfejtője mindent vagy semmit alapon vagy elnyeri a hercegnő kezét, vagy a hóhér keze által vész el. Ekkor találkozik össze halottnak hitt apjával a trónvesztett fejedelemmel és szolgájával Kalaf és ekkor pillantja meg először a hercegnőt. Turandot csak egy percre jelenik meg és elutasítja a kérők életéért könyörgő tömeget. Kalaf sorsa megpecsételődik, nem lehet eltántorítani a próbatételtől.

II. felvonás: A miniszterek az elveszett békeéveken merengenek. Turandot egykori ősanyja meggyalázása miatt áll bosszút a férfiakon. Az öreg Altoum császár próbálja lebeszélni Kalafot. A palota előtt gyülekezik a nép, elkezdődek a próbák és Kalaf valamennyit kiállja. Erre senki sem számított, most Turandot fogja könyörgőre, de az apja hajthatatlan. Kalaf azonban nem akarja kényszeríteni a hercegnőt, ha néven szólítja hajnal előtt, önként hal meg.

III. felvonás: A palotakertben éjszakázó Kalafnak a három miniszter mesés kincseket ígér, ha elárulja a nevét és elmenekül. Közben megtalálják és vallatni kezdik Liut a rabszolgalányt, aki önkezével vet véget az életének. Turandot és Kalaf ketteseben marad, a hercegnő szíve megenyhül, sőt szerelemre lobban kérője iránt.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
2024. júl 24.

LURA
koncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!