Érkezzen hajóval a Margitszigeti Színház előadásaira! Foglalja le időben helyét a színházi hajójáratra! Jegyvásárlás itt!

Érkezzen hajóval a Margitszigeti Színház előadásaira! Foglalja le időben helyét a színházi hajójáratra! Jegyvásárlás itt!

Giuseppe Verdi: ATTILA opera

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2023. aug 12. 20:00

Jegyvásárlás

Giuseppe Verdi:

ATTILA

opera

olasz nyelven, magyar és angol felirattal

2023. augusztus 12. szombat 20:00 (esőnap: augusztus 13.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Műsoridő: kb. 2 óra 50 perc, egy szünettel

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022-ben bemutatott nagysikerű előadás újra műsoron!

Attila, a hunok királya: John Relyea

Koreográfus: Feledi János
Jelmeztervező: Kentaur
Világítás – és látványtervező: Madarász János „Madár”
Kreatív tanácsadó: Dobó Kata

Rendező: Aczél András
Producer, művészeti vezető: Bán Teodóra

Attila hun király legendák ködébe vesző misztikus alakját, számos, ma már megfejthetetlen titok övezi. Története állandó ihletforrás az utókor alkotói számára. Bizonyos meghódított népek történetírói kegyetlen, vérengző barbárként emlegetik. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az „Isten ostora” névvel illették.

Attila, a hunok királya: John Relyea - Fotó: Shirley Suarez

Azonban Priszkosz rétor diplomata és történetíró (448-449) ezt cáfolja, aki egy követség tagjaként a hun uralkodó udvarában tartózkodott, kinek beszámolója hiteles forrásnak tekinthető. Írásaiban Attila hatalmas és ellenálhatatlan latinosan műveltségű, karizmatikus diplomata; éles eszű, megfontolt uralkodó.

Ez a lenyűgöző személyiség képes volt hatalma alatt egyesíteni és irányítani Európa kis népeit a Kaszpi tengertől Nyugat-Európáig terjedő hatalmas birodalmában. Senkit sem üldözött a hite miatt. „Az esdeklőkkel szemben könyörületesnek mutatkozott és kegyesen bánt azokkal, akik neki meghódoltak.” E Nagy-Sándori léptékű mitikus ősünk Verdi képzeletét is megragadta. Hódítóként, de árnyalt érzelem világú férfinek ábrázolja. Attila emberséges uralkodó, aki nem csak győzni tud, hanem a veszteségeiből talpra állni is képes, akit őszintén megérint a szerelem. A vereségre kényszerített Aquila hercegnője rabként kerül a hun táborba. A lány látszólag csatlakozik a hódító seregéhez. Attila felfigyel a hercegnőre, sőt később szerelemre is lobban iránta. Odabella ellenben más terveket sző Attilával kapcsolatban.

A mű szövegkönyvét részben Temistocle Solera, részben pedig Francesco Maria Piave írta. A történet alapjául Zacharias Werner 1809-es drámája, az Attila, König der Hunnen szolgált. A Párizsi Operától a Metropolitan Operáig, a világon mindenütt játsszák. Az előadás ősbemutatójára 1846. március 17-én került sor a velencei La Fenice operaházban. Magyarországon először 1972. július 7-én, majd 2004. július 7-én mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Közel húsz év múltán 2022 augusztusában ismét felhangzott Verdi varázslatosan eleven műve a Margitszigeti Színházban, melyet 2023-ban újra műsorra tűz színházunk. Attila szerepét idén a kanadai, nemzetközi elismerésnek örvendő John Relyea basszus alakítja, Odabella szerepét a karakter itthoni specialistája, a Kossuth-díjas Kolonits Klára énekli.

Az előadás igazi csemege az opera rajongók számára. A csodálatos hangok mellett a show különleges látványvilága is garantálja a feledhetetlen élményt.

 

 

Attila, hunok királya: John Relyea
Odabella, Aquileia urának leánya: Kolonits Klára
Ezio, generális: Haja Zsolt
Foresto, aquileiai lovag: László Boldizsár
I. Leó pápa: Gábor Géza
Uldino, Attila rabszolgája: Bartos Barna

Hunok; aquileiai lakosok; római katonák; római lakosság

Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa

Szövegkönyv:
Temistocle Solera, Zacharias Werner
Attila, König der Hunnen drámája alapján

Karmester: Rajna Martin
Karigazgató: Csíki Gábor

Koreográfus: Feledi János
Jelmeztervező: Kentaur
Világítás – és látványtervező: Madarász János „Madár”
Kreatív tanácsadó: Dobó Kata

Rendező: Aczél András

Producer, művészeti vezető: Bán Teodóra

A produkcióban felhasználásra kerültek Németh Anikó által tervezett jelmezek is.

A kanadai John Relyea napjaink egyik legjobb basszusa és Attila szerepének egyik legkarizmatikusabb megformálója. Sokakat rabul ejtett már erőteljes hangjával. Énekes családból származik, életét a zenének szenteli.

“John Relyea-nek olyan a hangja, mintha pár száz méter mélyről jönne, Bartók: A kékszakálló herceg várának prológusát énekelve olyan vulkanikusan hangzott, hogy elakadt a lélegzetünk” – írta róla Peter Hatfield, a The Classical Source kritikusa.

30 éves karrierje során Relyea a világ leghíresebb operaházaiban szerepelt, köztük a Metropolitan Operában, a San Francisco Operában, a chicagói Lyric Operában, a Seattle Operában, a Canadian Opera Company-ban, a La Scala-ban, a Royal Opera House Covent Garden-ben, a Párizsi Operában, a Bayerische Staatsoper-ben, a hamburgi Állami Operában, a Bécsi Állami Operában, Róma, Nápoly, és Palermo színházaiban, a  Theater an der Wien és a Mariinksy Színház színpadán.

Relyea-t több mint 240 előadásban láthatta a közönség a Metropolitan opera színpadán, amióta Rossini Hamupipőkéjében Alidoro szerepében debütált 2000-ben.

Pályafutása során jelentős szerepek sorát énekelte, Händel, Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Wagner, Britten, Sosztakovics, Sztravinszkij és még sok más zeneszerző operáiban.

Repertoárján szerepelnek az Attila, a Figaro házassága, A Kékszakállúherceg vára, a Don Quixotte, címszerepei; Méphistophélès a Faustban és a Faust elkárhozásában, Escamillo a Carmenben, Zaccaria a Nabuccóban, Raimondo Lammermoori Luciában, Colline a Bohéméletben, Don Basilio A sevillai borbélyban, Alidoro a Hamupipőkében Giorgio A puritánokban és még sok nagyszerű operában.

Koncertező művészként is aktív. Rendszeresen olyan zenekarokkal lép fel, mint a Chicago Symphony Orchestra, a Cleveland Orchestra, a Philadelphia Orchestra, a Bostoni Szimfonikusok, a New York-i Filharmonikusok, a Los Angelesi Filharmonikusok, a Philharmonia Orchestra, a London Symphony, London Philharmonic, az NDR Hamburg és a Berlini Filharmonikusok.

A díjnyertes bassz-bariton operaénekes fellépett többek között a Tanglewood fesztiválon, Ravinia, Blossom, Cincinnati May, Vail, Lanaudière, Salzburg, Edinburgh, Glyndebourne, Luzern, és Mozart műveinek szentelt fesztiváljain, valamint a BBC Proms-on.

Előadó esteket adott többek között a New York-i Weill Hallban és a Metropolitan Museum of Artban, a londoni Wigmore Hallban.

Relyea számos jelentős karmesterrel dolgozott, mint Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnányi, Gustavo Dudamel, Allan Gilbert, Valerij Gergiev, Zubin Mehta, Yannick Nézet-Séguin, Sir Roger Norrington, Seiji Ozawa, Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen.

2022-ben John Relyea a Don Carlos Inkvizitor szerepében tért vissza a Metropolitan Opera színpadára, amit a kritika és a közönség egyaránt hatalmas elismeréssel fogadott. Brett Dean komponista Hamlet című operájának észak-amerikai premierjén a Szellem és a Sírásó szerepét énekelte, Boris Timofejevics karakterét Sosztakovics Kisvárosi Lady MacBethjében, és Sparafucilét a Rigolettoban.

A közelmúltban debütált a Mefistofele címszerepében az Opera de Lyonban, a Bergeni Szimfonikus Zenekarral a Kékszakállú herceg szerepét vette fel, és visszatér a Drezdai Semperoperába Marcel szerepében Meyerbeer A hugenották című művének új produkciójában.

Relyea 2022/23-as évadának további kiemelkedő eseményei közé tartozik a MET-ben a Don Carlos a, Teatro di San Carloban A Walkür és az angol Nemzeti Operában A Rajna kincse.

Kedvenc zeneszerzői: Bartók, Beethoven, Wagner

Kedvenc operái: A kékszakállú herceg vára, Parszifal, Peter Grimes

(drámai koloratúrszoprán)

Budapesten született. 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének magánének szakán szerzett diplomát, majd a Debreceni Csokonai Színház tagja lett. 

Számos nemzetközi énekversenyen díjat nyert, 2002-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnője lett.

2010-ben Liszt díjat kapott. 2013-ban majd 2018-ban anyaszínháza, a Magyar Állami Operaház, Kamaraénekesi címmel tüntette ki. Szintén 2018-ban az MMA ösztöndíjasa lett, nyertes projektje az énekpedagógiára, a fiatalok stílusválasztásának megkönnyítésére, hangfajokra, útválasztásokra és neves művészek pályakezdésének bemutatására koncentrál.

2020-ban, “Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során virtuóz ének-technikájával és egyedülálló belcanto repertoárjával nemzetközi színpadokon is sikereket arató, az opera mellett a klasszikus és kortárs oratóriumok megszólaltatása terén is kiemelkedő előadóművészete elismeréseként” Kossuth-díjas lett.

Rendszeresen lép fel a bel canto repertoárban, többek között Norma címszerepében, amelyet 2018-ba-n Debrecenben Nadine Duffaut produkciójában, 2019-ben pedig Toulouseban, Anne Delbée rendezésében énekelt. Az utóbbi évek fontosabb projektjei közé tartoznak Lammermoori Lucia (eredeti változat) és a Hugenották a Magyar Állami Operaház színpadán, a Puritánok Elvirája Riccardo Frizza vezényletével, a Traviata novarai Teatro Coccia színpadán, Verdi Attilája Peter Konwitschny

rendezésében a nürnbergi operaházban, valamint Simon Boccanegra Phillip Himmelmann rendezés-ében, Rouen-i operában, Antonello Allemandi pálcája alatt.

Törzsrepertoárját a nagy olasz és francia szerepek képezik: Norma, Elvira (I Puritani), Giulietta (ICapuleti ed i Montecchi), Lucia di Lammermoor, Marguerite de Valois (A Hugenották), a Hoffman meséi hármas szerepe (Olympia-Giulietta-Antonia), Violetta (Traviata), Odabella (Attila), Gilda (Rigoletto), Luisa Miller, Amelia (Simon Boccanegra). 

Szívéhez különösenkedves a “magyar bel canto”, azaz Erkel Ferenc hősnői: Melinda (Bánk Bán),

Szilágyi Erzsébet (Hunyadi László), Bátori Mária, Erzsébet és Crescimira (István, a király).

 Színpadi tevékenysége harmadik középpontjában a Mozart operák állnak: Szöktetés a Szerájból (Konstanze), Don Giovanni (Donna Anna), Cosi fan tutte (Fiordiligi), Figaro Hazássága (Grófné), Ascanio in Alba (Fauno) és a Varázsfuvola (Éj királynője),

Vendégként több európai országban lépett fel. Olaszországban Traviatát, Franciaországban Normát és Ameliát, Németországban az Éj Királynőjét és Odabellát, Ausztriában az Éj Királynőjét és Traviatát, Csehországban Traviatát, Hoffmann meséi hármas szerepét és Donna Annát, Szlovákiában Traviatát és Donna Annát, Dániában Beatrice di Tendát, Faunót és Lucrezia Borgiát, Romániában Traviatát, Gildát és Luisa Millert, Horvátországban Traviatát és Donna Annát, Szlovéniában Traviatát, Hollandiában és Finnországban pedig Az Éj Királynőjét énekelte, ez utóbbit finn nyelven. 

Pályájafontos része a rendkívül gazdag dalirodalom interpretálása, hazai és külföldi dalestekkel.

A hangverseny-repertoárja csúcspontjának Verdi Requiemjét tekinti, amiben évente többször lép fel: magyar közönség többek között Vásáry Tamás, Antal Mátyás, Dinyés Dániel és Daniele Rustioni vezényletével hallhatta, a Jekatyerinburgi Filharmóniában pedig Dmitry Liss pálcája alatt.

2009-ben a Hunnia Records égisze alatt megjelent Liszt-dalokból álló CD-je, amelyet Fonogram díjra jelöltek. Bel Canto Reloaded címűszóló ária-lemeze 2014. decemberében jelent meg, Dinyés Dániel

vezényletével közreműködött a Hungarian Studio Orchestra. A CD műsorán szerepel többek között az Anna Bolena teljes őrülési jelenete, Elvira áriája a Puritánokból és a diadalmas Cabaletta Verdi Macbeth című operájának ősváltozatából. A CD egyhangúlag lelkes kritikai fogadtatása nyomán a

közönség körében is megnőtt az érdeklődés a bel canto darabok iránt.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2023
június 2023
július 2023
augusztus 2023
szeptember 2023
No event found!