Globe Színház (UK): A két veronai nemes – komédia angolul

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2016. júl 01. 20:00


William Shakespeare:

A két veronai nemes

vígjáték angol nyelven, magyar felirattal

2016. július 1. (péntek) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Shakespeare’s Globe Theatre és a Liverpool Everyman & Playhouse előadása.

 2 óra 40 perc, egy szünettel

Shakespeare halálának 400. évfordulóján ismét turnéra indul a londoni Globe Színház, melynek egyedüli magyarországi állomásaként ezúttal a mester egy fergeteges, de kevésbé ismert korai vígjátékát látjuk vendégül a Margitszigeten. A két évvel ezelőtti nagysikerű Hamlet után a társulat idén egy komédiát ad elő, amely 21. századi módon eleveníti fel a drámaírás atyjának varázslatos színházi világát. A két veronai nemes Shakespeare költészetének egy másik oldalát mutatja meg: a féktelen humor és a szórakoztatás mesterfokának zsenialitását. A könnyed szerelmi komédiában cselszövés és zűrzavar alakítja a történetet, amit a színészek összehangolt játéka mellett sok zene és románc tesz még élvezetesebbé.

A Margitsziget csodálatos természeti környezetében épített szabadtéri színpad előadása a nyár kihagyhatatlan szenzációjának számít: Shakespeare eredeti színházának mai képviselőivel tölthetünk el egy feledhetetlen, gondűző, kellemes estét a csillagos ég alatt.

Rendező: Nick Bagnall

A Shakespeare’s Globe Theatre és a Liverpool Everyman & Playhouse előadása.

Júlia: Leah Brotherhead
Milánó hercege / Antonio: Garry Cooper
Szilvia: Aruhan Galieva
Valentin: Guy Hughes
Lucetta / Panthino / Thurio: Amber James
Fürge / Eglamour: Adam Keast
Dárdás: Charlotte Mills
Proteus: Dharmesh Patel
Zenész: Fred Thomas

Díszlet- és jelmeztervező: Katie Sykes
Zeneszerző: James Fortune
Koreográfus: Tom Jackson Greaves

Magyar felirat: Szabó Magda fordítása alapján Keszthelyi Kinga

Rendező: Nick Bagnall

A mai Globe 1996-ban nyitotta meg kapuit, pár lépésre a négyszáz évvel azelőtt működött Globe helyszínétől, amelyben maga Shakespeare írt és játszott. Sam Wanamaker amerikai rendező már a negyvenes években méltánytalannak tartotta, hogy Shakespeare emlékét a régi emblematikus épület helyén álló söröző falán pusztán egy bronztábla őrzi. Egy teljes épületkomplexumot álmodott meg, melynek végül csupán egy része vált valóra. Az új létesítmény az eredeti, 1599-ben épült legendás színház tökéletes másolata, a benne működő aktív művészeti tevékenység pedig méltó módon biztosítja a valaha élt legsokoldalúbb drámaíró munkásságának ápolását.

A színházépület fedetlen teteje miatt csupán az év egyik felében alkalmas színházi előadások megtartására. A téli időszakban jelentős színészképzés zajlik az intézményben, melynek célja – a reneszánsz hagyományokhoz hűen – a minél sokoldalúbb színházi emberek képzése. A beszédtechnika és a hangképzés mellett nagy figyelmet fordítanak a színészek akrobatikai és hangszeres zenei képzésére is, így az évről évre megszülető előadások játékstílusa nemcsak Londonban, hanem a világ minden táján különlegesnek számít.

2012-ben nyitották meg a Jakab-korabeli stílusban készült önálló, fedett épületrészt, melyet a modernkori Globe újjáépítőjének tiszteletére Wanamaker’s Playhouse-nak neveztek el. A 340 néző befogadására alkalmas, kétszintes galériás színházban az előadásokat gyertyafény mellett játsszák. A Temze-parti épületegyütteshez állandó interaktív kiállítás és jelentős könyvtár is tartozik. Emellett a társulat széleskörű oktatási, ismeretterjesztő és népszerűsítő munkát végez: rendszeresen tartanak helyszíni edukációs és közösségépítő / családi programokat (drámaórát, tanári továbbképzést, gyerekszínházat stb.), előadásaikat a turnék mellett mozi közvetítés formájában is eljuttatják a világ számos pontjára, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a legújabb technikai újítások alkalmazására és az értékteremtő marketingre (kreatív arculattal, a múzeumi bolt termékeivel, alkalmazásokkal).

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!