National Georgian Ballet Sukhishvili – táncest

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2019. aug 16. 20:00


National Georgian Ballet Sukhishvili

táncest

2019. augusztus 16. (péntek) és augusztus 17. (szombat) 20.00

(esőnap: augusztus 18., vasárnap (16:30)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A “Sukhishvili” hagyományos grúz és különböző klasszikus táncokat ötvöző műsort mutat be első alkalommal a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a grúz nép múltjáról és hősiességéről. Az innovatív tánctársulat alapításától kezdve jelentősen eltér a modern balett hagyományaitól, a folklór témákat modernizálva, klasszikus táncelemekkel tölti meg, izgalmas és látványos produkciókat létrehozva. A szigeti színpadon augusztusban látható előadást a lélegzetelállító jelmezek és a gyönyörű koreográfia teszik teljessé.

A georgiai (grúz) nemzeti balettet 1945-ben Iliko Sukhishvili és Nino Ramishvili alapította, akik nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkottak. Ez volt az első hivatalos állami tánccsoport Grúziában. A társulat a világ szinte összes színpadán óriási sikerrel lépett már fel, többek között a Sydney Operaházban, a Royal Albert Hall-ban vagy a Metropolitan Operában. Ez az egyetlen népi társulat, amely a leghíresebb és legigényesebb színpadon, a milánói Scala színpadán rekord sikert ért el: tizennégyszer tapsolta vissza őket a közönség egyik fellépésük végén.

Web: https://sukhishvili.net/

1907-ben Tbilisziben született és már gyerekkorában elkezdett táncolni, 1923 és 1926 között még csupán egy táncstúdióban. 1927-ben hívták a Tbiliszi Opera és Baletthez, ahol egy évvel később szólótáncosként dolgozik. Iliko Sukhishvili 1935-ben, Londonban nyerte meg a Néptánc Világfesztivál első díját, az aranyérmet magától az angol királynőtől vehette át.

Iliko felesége és múzsája, Nino Ramishvili 1910-ben született Tbilisziben. Akárcsak férje, ő is gyerekkora óta táncol. A Tbiliszi Opera és Balettnél ismerkedtek össze, ahol Iliko 1927-ben, címszerepet kapott a „Hattyúk tava” előadásban. A házaspár fáradhatatlan munkájának köszönhetően a Sukhishvili név a virtuózitás, a mesterségbeli tudás és a tehetség szinonimájává vált.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!