Nicola Benedetti és a San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar koncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2019. júl 04. 20:00


Nicola Benedetti

és a San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar

koncert

2019. július 4. (csütörtök) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Generációjának egyik legkeresettebb hegedűszólistája először Magyarországon!

A Skóciában született, de olasz felmenőkkel rendelkező Nicola Benedetti korunk egyik legbefolyásosabb komolyzenei művésze, aki gyakran lép fel a világ vezető koncerttermeimben és fesztiváljain, mint például a londoni Cadogan Hall, az amszterdami Concertgebouw, a Birmingham Symphony Hall, vagy az Edinburghi Fesztivál. Világszerte a nagy zenekarok és karmesterek keresett szólistája, aki nemrégiben a BBC Szimfonikus Zenekarral és a Chicagoi Szimfonikusokkal is adott koncertet.

Budapestre a világ egyik legjobb ifjúsági zenekarával, a San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekarral (SFSYO) és annak új karmesterével, Christian Reif-fel érkezik. Nicola Benedetti a zeneoktatás elkötelezettje, szenvedélyes nagykövete és vezetője. Különböző nemzeti és regionális szervezetekkel együttműködve a fiatalok zenei készségeinek fejlesztését és lehetőségeiknek támogatását tűzte ki célul. Az általa létrehozott The Benedetti Sessions nevű kezdeményezéssel pedig több száz fiatalnak teremti meg a lehetőséget arra, hogy mesterkurzusokon vegyenek részt.

Nicola Benedetti koncertjein egy 1717-es évjáratú Gabriel Stradivariuson játszik, amit Jonathan Moulds filantróptól kapott. A Margitszigeten a zeneirodalom egyik legnépszerűbb és legnehezebb hegedűversenyének, a Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének dallamai csendülnek majd fel.

A San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar programja: Detlev Glanert: American Prelude No. 1 és Gustav Mahler I. szimfónia,  D-dúr

Az Ifjúsági Zenekar 2019-es Európai turnéját támogatja: a Barbro és Bernard Osher Ifjúsági Zenekar Turné Alap, a Caroline H. Hume Ifjúsági Zenekar Turné Alap, valamint a Carol és Lyman Casey, a Phyllis C. Wattis Ifjúsági Zenekar Alapítvány, és további adományozók.

Nicola Benedetti generációjának egyik legkeresettebb hegedűszólistája, korunk egyik legbefolyásosabb komolyzenei művésze nyolc saját albummal és több kivételes elismeréssel a tarsolyában. Világszerte elismert zenekarok és karmesterek keresett szólistája, olyan karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Vladimir Ashkenazy, Jiří Bělohlávek, Stéphane Denève, Christoph Eschenbach, James Gaffigan, Hans Graf, Valery Gergiev, Alan Gilbert, Jakub Hrůša, Kirill Karabits, Andrew Litton, Kristjan Järvi, Vladimir Jurowski, Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Andrea Marcon, Peter Oundjian, Vasily Petrenko, Donald Runnicles, Thomas Søndergård, Krzysztof Urbański, Juraj Valcua, Edo de Waart, Pinchas Zukerman vagy Jaap van Zweden.

Közreműködött többek között a Londoni Szimfonikusok, a Londoni Filharmonikusok, a New York-I Filharmonikusok, a Washington D.C. Nemzeti Szimfonikusok, Mariinszkij Színház zenekara, a Lipcsei Gewandhausorchester, a Frankfurti Rádió Szimfonikusok, a Camerata Salzburg, a Cseh Filharmonikusok, a Dán Nemzeti Szimfonikusok, a Los Angeles-i Filharmonikusok, a San Franciscó-i Szimfonikusok és a Chicagói Szimfonikusok koncertjein.

A zeneoktatás elkötelezett és szenvedélyes nagykövete a világon. Workshopokat, mesterkurzusokat tart és több zeneiskolával működik együtt. 2016-ban az angol királynő valaha volt legfiatalabb kitüntetettje, aki nemrég kimagasló teljesítményéért és oktatási munkájáért a legrangosabb brit zenei címet is átvehette az uralkodótól.

A világ egyik legkiválóbbnak tartott ifjúsági zenekara, a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar (SFSYO) 1981-ben indult, tagjait évente több mint 300 jelentkező közül választják ki. Céljuk, hogy díjmentes zenekari tapasztalatot biztosítsanak a fiatal művészek számára, a Davies Symphony Hallban gyakorolnak és lépnek fel Christian Reif vezényletével.  A SFSYO innovatív nevelési programjának részeként a fiatal zenészeket a San Franciscó-i Szimfonikusok zenészei tanítják minden szombat délután a próbákon, majd egy teljes zenekari próba keretében.

Az SFSYO tagjainak emellett lehetőségük van számtalan világhírű vendégművésszel is együtt fellépni, mint például Michael Tilson Thomas, a zenekar zenei vezetője, Laureate Herbert, karmester, vagy  Blomstedt, Sir Simon Rattle, Kurt Masur, Valery Gergiev, Leonard Slatkin, Yo-Yo Ma, Isaac Stern, Yehudi Menuhin, Vladimir Ashkenazy, Midori, Joshua Bell, Gil Shaham, Sarah Chang és még sokan mások.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!