The Gershwins®’ Porgy és Bess®– operakoncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2017. jún 25. 20:00


The Gershwins®

Porgy és Bess®

operakoncert

Írta: George Gershwin, DuBose & Dorothy Heyward, Ira Gershwin

BEMUTATÓ

angol nyelven, magyar felirattal

2017. június 23. (péntek) és június 25. (vasárnap)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

(3 óra, 1 szünettel)

„Summertime”, „I Wants to Stay Here”, „A Woman is a Sometime Thing” – ismerős dallamok, a legnagyobb előadók, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong hangján megszólaló, visszatérő slágerek. Mégis ritkán adatik meg, hogy eredeti zenei környezetükben, élőben élvezhessük Gershwin kompozícióit, amelyeket a Porgy és Bess című művéhez megalkotott. A Budapesti Nyári Fesztivál idén erre kínál lehetőséget: szimfonikus koncert show formájában, amerikai sztárénekesekkel és hangulatos vetítéssel varázsolja a Margitsziget Nagyszínpadára a hazánkban ritkán látható, különleges műfajú Gershwin-operát.

Gershwin 1935-ben írt zseniális jazz-operájának leginkább csak az önálló slágerré vált betétdalait ismeri a közönség. Pedig a művet – a történetszál olyan érzékeny és modern témái mellett, mint a faji és a nemi megkülönböztetés kérdése, vagy az elnyomottság elleni harc egyéni és kollektív tragédiái –, a zenei és nyelvi összetettség, valamint a különlegesen kevert, immár hamisítatlanul amerikaivá lett műfaja valódi kuriózummá teszik az operák világában. Zenéjében, amely az improvizáció érzetét kelti, szervesen egyesülnek az afroamerikai eredetű jazz, a tradicionális fekete zene, a blues és az indián népzene motívumai.

Porgy és Bess a hazai operaszínpadok ritkán játszott darabja, ami a megvalósítás nehézségeinek köszönhető. Bár a magyarországi ősbemutatót 1970-ben megtartották az Erkel Színházban, a nagysikerű előadást egyik napról a másikra le kellett venni repertoárról, a szigorított szerzői előírások miatt: Gershwin jogutódja ragaszkodott hozzá, hogy a fekete szerepeket kizárólag afroamerikai énekesek alakítsák. A megváltozott feltételek mellett azóta a műnek egyetlen magyarországi bemutatója volt, 1991-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, külföldi vendégszereplőkkel.

Huszonhat évvel a margitszigeti bemutató után most ismét felcsendül a vérbő „amerikai folkopera”, a szerző eredeti szándéka szerint fekete szólistákkal. A szerepek hiteles megformálására olyan amerikai operasztárok érkeznek, mint a Besst alakító Laquita Mitchell, valamint a Porgy-ként színre lépő Kenneth Overton, a legnevesebb amerikai operaházak elismert és népszerű énekesei, akik először lépnek fel hazánkban, a Szabad Tér Színház meghívására.

A szimfonikus zenekari kísérettel, nagy létszámú kórussal és egyedi látványvilággal megvalósuló produkció nemcsak az operarajongóinak nyújt ritka élményt, de a jazz műfaj kedvelőinek is különleges zenei csemegét ígér.

A Szabad Tér Színház produkciója.

The Gershwins®’ PORGY AND BESS®

Írta: George Gershwin, DuBose & Dorothy Heyward, Ira Gershwin

Porgy: Kenneth Overton
Bess: Laquita Mitchell
Sporting Life: Robert Mack
Robins, fiatal halász: Taiwan Norris
Serena, Robins felesége: Lisa Daltirus
Crown, erőszakos férfi: Darren K. Stokes
Maria: Lucia Bradford
Jake, halász: Jorell Williams
Clara, Jake felesége: NaGuanda Nobles
Peter: Calvin Lee
Mingo/Halárus/Nelson: Bernard Holcomb
Frazier/Temetkezési vállalkozó/Jim: Matthew Gamble
Lily/Gyümölcsárus: Jeryl Cunningham Fleming
Detektív: Bakos-Kiss Gábor
Rendőr/Halottkém: Chajnóczki Balázs

Zeneszerző: George Gershwin
Szövegíró: Ira Gerswin, DuBose & Dorothy Heyward
Magyar nyelvű feliratok: Blum Tamás műfordítása alapján Karczag Márton

Animáció és vetítés: Hajdufi Péter
Világítás: Pintye Zsolt
Élőkép: Seres Tamás
Műszaki koordinátor: Szolga István
Látványtechnika: Visual Power
Ügyelő: Kováts Andrea

Karigazgató: Strausz Kálmán
Betanító karmesterek: Silló István, Kovács László

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa

Karmester: James Meena

Producer: Bán Teodóra

A produkció megvalósítását a George és Ira Gershwin zeneszerzői jogait világszerte képviselő Gershwin család engedélyezte.

Gershwin a Gershwin Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatása. A Porgy és Bess a Porgy és Bess Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatása.

Porgy és Bess bemutatása a TAMS-WITMARK MUSIC LIBRARY, INC. céggel / 560 Lexington Avenue, New York, New York 10022 / kötött megállapodás alapján történik.

A Szabad Tér Színház produkciója.

Porgy és Bess története Charleston városában játszódik, Dél-Karolinában, az 1930-as években.

I. felvonás

1.jelenet: Catfish Row, egy nyári éjszakán

A Catfish Row-t, Charleston egyik szűk kikötői utcáját szegény feketék lakják, akik szabadidejüket kockázással ütik el. Bess, a csinos fiatal lány a rossz hírű, erőszakos Crownnal él együtt. Kockajáték közben verekedés tör ki, és Crown részegen megöli a fiatal Robbinst, Serena férjét. A gyilkos elmenekül, magára hagyva Besst.

2. jelenet: Serena szobája, a következő éjszaka

Robbins holttestét Serena szobájában ravatalozzák fel, a szomszédok spirituáléval búcsúztatják a halottat. A búcsúztatón Bess a rokkant Porgy-val jelenik meg, aki befogadta a lányt. A gyilkosságot vizsgáló detektív nem jut eredményre, ezért magával viszi Petert, az öreg mézárust, Porgy barátját, akit a gyilkosság koronatanújának tart. A temetkezési vállalkozó kevesli a temetésre összejött pénzt, ezért Serena megígéri, hogy a hiányzó részt ledolgozza.

II. felvonás

1. jelenet: Catfish Row, egy hónappal később, reggel

Bess teljesen megváltozott Porgy mellett, nem kábítószerezik, tisztességesen dolgozik, gondoskodik társáról. A kábítószercsempész, Sporting Life szeretné Besst „pártfogásába venni”, sok szépet ígér neki, de a lány elutasítja. A társaság egy közeli kicsiny szigetre, Kittiwahra készülődik, ahol vidám pikniket tartanak. Bess nem akar menni, Porgy-val akar maradni, ő azonban rábeszéli a lányt, hogy menjen, érezze jól magát a többiekkel.

2. jelenet: Kittiwah szigete, aznap éjszaka

A szigeten önfeledten mulat mindenki, de a visszainduláskor hirtelen megjelenik a szigeten bujkáló Crown, és visszatartja Besst, aki nem tud ellenállni a férfinak.

3. jelenet: Catfish Row, egy héttel később, napkelte előtt

A lány csak napok múlva, betegen, lelkileg meggyötörve tudott megszabadulni Crown-tól, és ismét Porgy-nál talált otthonra. A halászok kihajóznak a tengerre, Petert bizonyíték hiányában kiengedték a rendőrségtől. Porgy türelmesen várja, hogy Bess jobban legyen, és amikor a nő kijön a házból, megígéri neki, hogy meg fogja védeni régi szeretőjétől. A két ember között bensőséges kapcsolat alakul ki. Viharfelhők közelednek.

4. jelenet: Serena szobája, másnap hajnalban

A tengeren borzalmas vihar tombol, az emberek fohászkodó dalt énekelnek a vízen lévőkért. Hatalmas meglepetést okozva megjelenik Crown a Catfish Row-n. Fenyegetőzve magával akarja vinni Besst.

III. felvonás

1. jelenet: Catfish Row, a következő éjszaka

A vihar elvonult. Crown újra megjelenik Bessért, ám a kétségbeesett Porgy a gyilkos hátába döfi a kését, majd megfojtja, a holttestet pedig kihurcolja az utcára.

2. jelenet: Catfish Row, a következő délután

Újra megjelenik a detektív, aki most sem talál használható nyomot, de előállítja Porgy-t, hogy azonosítsa a halottat. Sporting Life ismét megkörnyékezi Besst, de a lány ezúttal is visszautasítja. A kábítószercsempész azonban biztos a dolgában, egy adag kokaint hagy Bessnél, és amikor visszamegy érte, a lány távozik régi szeretőjével.

3. jelenet: Catfish Row, egy héttel később

Mivel a rendőröknek nem sikerült értékelhető vallomást kicsikarniuk, hazaengedik Porgy-t, aki üresen találja a házát. A szomszédok újságolják el neki a történteket. Porgy előhozza kecskefogatú kordéját, és elindul Bess után a messzi New Yorkba.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!