The Hot Sardines – hot summer swing and jazz

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2017. júl 07. 20:00


The Hot Sardines

hot summer swing and jazz

2017. július 7. (péntek) 20.00
Margitszigeti Szabadtéri Színpad

(90 perc, szünet nélkül)

A klasszikus New York-i jazz legjobbjai!

Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Ron Carter, Miles Davis, Herbie Hancock és még folytathatnánk a sort a legnagyobb jazzlegendákkal, akik nemcsak a klasszikus jazz zseniális művelői voltak, hanem annak megújításával kiléptek a műfaj keretei közül, és szélesebb körben is világszerte kivételes népszerűségre tettek szert. A jazz továbbra sem áll ellen a változás szeleinek, a felbukkanó tehetségek és kivételes zenei formációk pedig újabb és újabb irányzatokat hoznak létre, tovább növelve a népszerűségét.

A jazz új generációjának egyik legtehetségesebb formációja, a The Hot Sardines először mutatkozik be a hazai közönségnek, fesztiválunk meghívására. A zenekar tagjai abban hisznek, hogy a klasszikus jazz feltölti a szívet és a lelket. A jól ismert régi dallamokat mai hangzással gazdagítják és új energiával töltik meg, bizonyítva, hogy az örömzene összehozhatja az embereket. Otthonosan mozognak a különböző stílusokban, hitelesen idézik meg a New York-i kocsmák, a párizsi kabarék és a New Orleans-i jazzklubok világát.

A zenekar az utóbbi két évben Chicagótól Londonig több mint 150 koncertet adott, köztük a Newporti és Montreali Jazzfesztiválon, és olyan kultikus New York-i jazzklubokban, mint a Joe’s Pub és a Bowery Ballroom. A 2014-es The Hot Sardines és a 2016-os French Fries & Champagne című albumaik egyöntetűen pozitív kritikai visszhangot kaptak, és az iTunes eladási listáinak élén landoltak. Rengeteg fiatal rajongójuk van, de bárhova mennek, több generáció képviselői várják őket.

Igazi különlegesség a jazz és swing hazájából, nemcsak ínyenceknek.

A zenekar vezetője, Evan Palazzo és az énekesnő, Elizabeth Bougerol 2007-ben találkoztak, miután mindketten válaszoltak egy hirdetésre, amelyben egy manhattani kínai étterem fölötti bárba kerestek fellépőt. Párosuk egészen valószínűtlen. Elizabeth Franciaországban, Kanadában és Elefántcsontparton nőtt föl, majd a világ egyik legjobb egyetemén, a London School of Economics-on szerzett diplomát, és lett belőle utazási szakíró. Evan New Yorkban született, és a Philadelphiai Művészeti Egyetemen végzett színészként. Mindketten rajongtak Fats Wallerért, ez volt az első közös pont, de hatással volt rájuk Dinah Washington, Louis Armstrong és Billie Holiday is.

Először kis klubokban játszottak, 2011-ben azonban már velük hirdették a New York-i Lincoln Center egyik legnagyobb nyári szvingfesztiválját. A pimasz trombita, a bolondos zongora, no meg az énekesnő lendületes hangja által létrejövő innovatív zene, az a lendület és öröm, amellyel a dalokhoz nyúlnak mára különleges státuszt vívott ki számukra a jazz műfajában.

A The Hot Sardines első albumának címét maga az együttes neve adta. Az iTunes-on 2014-ben ez volt az év egyik legjobb jazzalbuma, és olyanokkal került több mint egy évig a Billboard jazzlistának top 10-es mezőnyébe, mint Michael Bublé, Tony Bennett és Lady Gaga. A lemezt illetően a lapok nem fukarkodtak az elismeréssel. A Downbeat szerint „New York izgalmas zenei színterének egyik leginkább magával ragadó és energikus együttese”. A The London Times „kiváló zenészeknek” nevezte őket, dicsérte „hibátlan, szellemes előadásmódjukat”, és az „egyszerűen fenomenális” jelzővel írta le a zenekart.

Második stúdióalbumuk, a French Fries & Champagne 2016 júniusában jelent meg a Universal Music Classics gondozásában. A lemez ugyanolyan sikeresnek bizonyult, mint debütáló CD-jük, amely az iTunes és a Billboard listáinak élére került, utóbbi top 10-es mezőnyében, Michael Bublé, Tony Bennett és Lady Gaga mellett több mint egy évig szerepelt.

Az együttes sokszínű repertoárjában feldolgozások és saját dalok egyaránt megtalálhatóak. Az album címadó dala saját szerzemény, csakúgy, mint az instrumentális Gramercy Sunset, amelyben a zenekarvezető Evan „Bibs” Palazzo szülőhelyének állít emléket, vagy az énekesnő „Miz Elizabeth” Bougerollal együtt írt, szédítő country-szerű Here You Are Again című száma. A jazzstandard Comes Love ezúttal franciául, Elizabeth anyanyelvén hallható, és hogy még izgalmasabb legyen, menüettként indul, majd az őrült húszas évek szellemében folytatódik. A The Hot Sardines feldolgozta Robert Palmer 1985-ös klasszikusát, az Addicted to Love-ot, ezt a verziót az énekesnő hűvösen elegáns, távolságtartó előadásmódja és a szexi trombita különös feszültséggel tölti meg. A végeredmény egy olyan izgalmas lemez, amely már a címében is bizonyítja a The Hot Sardines repertoárjának és előadói stílusának a hétköznapitól a kifinomultig terjedő sokoldalúságát. A második lemez címe is a gazdag repertoárra és előadói stílusra utal, amely a hétköznapitól a kifinomultig terjed.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!