Minden idők legsikeresebb musicalje, a Kabaré július 9-én és 10-én megérkezik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. A musicalt 55 éve mutatták be a Broadwayn, az azonos című, 1972-ben készült film pedig Bob Fosse rendezésében, Liza Minellivel a főszerepben hódította meg a világot. Diadalútja a mai napig töretlen, Magyarországon szinte minden színház bemutatta már. Az előadás sikerének nincs titka, egyszerűen zseniális a maga műfajában. A történet a weimari köztársaság idején, 1931 szilveszterén Berlinben játszódik. A darab szövegkönyve Christopher Isherwood Isten veled, Berlin! című kiváló könyvéből készült. John Kander zenéje, a darabban elhangzó 35 dal utolérhetetlen sikert hozott. Ki ne ismerné és dúdolná a mai napig játszott számokat, mint a Willkommen, a Money vagy Sally ikonikus dalát a Cabaret. Hát itt a lehetőség, hogy újra felidézzük, felfedezzük, vagy együtt megfejtsük a siker és a darab titkát a Margitszigeten! Ebben lesz segítségünkre a Kabaré rendezője, Béres Attila, Cziegler Balázs díszlettervező és Barta Dóra koreográfus alkotó teamje, és természetesen a Vígszínház teljes csapata. A darabot a Margitszigeten első alkalommal vendégeskedő Vígszínház előadásában láthatja a közönség.

A Vígszínház még sosem tűzte műsorára a Kabarét, és még sosem vendégeskedett a – légvonalban alig néhány száz méterre levő – Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A két intézmény első együttműködése a Masteroff–Kander–Ebb-musical szabadtéri bemutatója lesz.

A Margitszigeti Színház 2021-es szezonját a járványhelyzet okozta károk enyhítésére is szánta, mégpedig az elmaradt kőszínházi bemutatók szabadtéri színházi bemutatására nyitottan. A Margitszigeti Színház az idei nyáron egy hosszabb szezonnal készülve, örömmel együttműködik számos előadás opera, tánc, balett és musical, szabadtéri bemutatásában. A Kabaré szabadtéri bemutatója mellet további musicalbemutatók: a Hegedűs a háztetőn, a Mozart, a Puskás, a Tesla musicalt is láthatja a Margitsziget közönsége.

A Vígszínházban előkészített darab, a Szent István körútihoz képest jelentősen nagyobb helyszínen, a Margitszigeten vélhetően más hangsúlyokat kap, ennek megoldása elsősorban a rendező Béres Attila feladata. A darab koreográfusa Barta Dóra a térben és a szereplők mozgatásában, míg Cziegler Balázs díszlettervező a látványban, a nagy jelenetekben teljesíti be az elvárásokat. Tihanyi Ildikó jelmeztervező számára is nagy és hálás a feladat, nem csak a korra jellemző adottságok, de az eltérő karakterek és stílusok megalkotásával. Mindenki alkotó és kreatív munkája, a szereplők játéka a darab erősségét hivatott szolgálni, mindkét helyszínre egyaránt készülve. A szenvedélyt, a drámát, megőrizve a történelem tanulságait, új jelentésrétegekkel kívánja gazdagítani a Béres Attila rendezésében készülő előadás.

Willkommen, Bienvenu, Welcome! Isten hozta Önöket a Kit-Kat Clubban, ahol az élet szép és a lányok is szépek. Egy hely – mely talán szimbolikusnak is tekinthető – ahova a változás előtt álló élet tragikus valóságától menekülnek az emberek, ahol minden és mindenki a nagybecsű vendéget szolgálja. A szexualitástól túlfűtött, fékevesztett, hangos és füstös éjszakai szórakozóhely zárt világa az akkori Berlint, a társadalom erkölcsiségét mételyező kezdődő nácizmustól, a bekövetkező tragédia baljós árnyaitól nyújt pillanatnyi menedéket. A Kit Kat Klub sztárja Sally Bowles, a szép amerikai, sikerre vágyó, az életet hajszoló, magában bizonytalan tehetséges fiatal hölgy drámáját osztja meg velünk a szerző és rendező. Mindezt teszi úgy, hogy Sally életébe megérkezik a szerelem, a fiatal amerikai író, Cliff Bradshaw személyében. A tiszta érzés és a beteljesülés ebben a világban szinte nem meglepően, a szereplők személyében az eltorzult világ áldozatává válik. A mély emberi érzelmeket és megnyilvánulásokat tagadó hamis és erkölcstelen világban a félelemből vagy hitetlenségből megfelelni vágyást, egy elfogadhatatlan, de beteljesülő gonoszság és agresszió tartja fenn.

A kabaré örök és a darab is ide sorolható, nem csak a címe okán. Kabaré felnőtteknek szánt musical, nincs happy end, mégis a történet és a történelem gyászos időszakát az emberi faj veszendőségét és kiszolgáltatottságát, manipulálhatóságát, az elkerülhetetlen végzetet mutatja be emberi módon, emberi sorsokon keresztül. Teszi ezt olyan ellenálhatatlan zenékkel és dalokkal, amely a történettől elválaszthatatlanok és önmagukban is üzeneteket, bűnt, hamisságot és reményt hordoznak.

A több évtizede töretlenül hódító produkció, a Kabaré bemutatóját a Vígszínház áprilisra tervezte, a margitszigeti júliusi szabadtéri bemutató idejére a körülmények végre adottak, hogy a Nagyérdemű kedvét lelhesse egy újraálmodott, nagyszabású bemutatóban. A legendás darab főszerepeiben Seress Zoltánt, Szilágyi Csengét, Dobó Enikőt, Igó Évát, Kern Andrást és Brasch Bencét is láthatjuk.