Szenvedélyek izzásán felfutó katarzis, lélegzetelállító drámai feszültség. Két estén át, július 8-án és 10-én Giacomo Puccini lebilincselő és talán legszebb alkotása, a Tosca elevenedik meg a Margitszigeti Szabadtéri Színház deszkáin, a világhírű tenor, a La Scala, a Metropolitan és a Covent Garden sztárja, Francesco Meli, valamint a két Kossuth-díjas magyar csillag, Sümegi Eszter és Kálmándy Mihály főszereplésével.

Előadás:
https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/giacomo-puccini-tosca-642/

Puccini romantikus melodráma hagyományait őrző műve minden idők egyik legszebb, legdallamosabb alkotása, melyben a zene szövegen túli, drámai kifejező ereje különösen nagy jelentőséggel bír: a cselekmény minden apró mozzanatát érzékenyen követő zenekar az egyes hanghatásokkal, az események mélyebb, sorok között megbúvó pszichológiai, személyes momentumait tárja a nagyérdemű elé.

Az instrumentális részeken túl ugyanakkor, a Tosca, rendkívül összetett, mégis nagyon emberi érzelmeket megtestesítő karaktereinek köszönhetően sokak legáhítottabb szerepálma, maga a művészi kiteljesedés, mely egyszerre igényel tökéletes énekesi és színészi alakítást.

A Margitszigeti Színházban igazi csemegeként, eddig még soha nem látott, felejthetetlennek ígérkező előadói gárdával, címszerepben a Kossuth-díjas Sümegi Eszterrel csendülnek fel az immár 135 éve komponált dallamok, akit Scarpiaként, erőteljes bariton hangjával a szintén Kossuth-díjas Kálmándy Mihály, Cavaradossiként pedig a világ valaha volt egyik legkeresettebb tenorja, Francesco Meli kísérnek majd.

Francesco Meli Európa és az Egyesült Államok legrangosabb intézményeinek, többek között a New York-i Metropolitan Opera, a milánói La Scala, a Veronai Aréna, a Zürichi Operaház, a Bécsi Operaház, valamint a londoni Királyi Operaház visszatérő vendége, az operatörténelem legjelentősebb főszerepeit énekelte már a nagymúltú színpadokon. Most végre Magyarországra is ellátogat, Budapesten a Margitszigeti Színházban lép először hazai közönség elé, a számára különösen kedves szerep, a hányatott sorsú festő, Mario Cavaradossi megtestesítőjeként.

„Még sosem jártam Budapesten, és nagyon várom már, hogy megismerhessem ezt a történelemmel átitatott, ősi várost, s a margitszigeti színpad történetét, adottságait! Tapasztalataim szerint a szabadtéri operaelőadások a természet közelsége miatt mindig nagyon különlegesek, lebilincselőek, a megszokottól eltérőek, így a budapesti produkció is rendkívül izgalmasnak ígérkezik számomra” – mondta az olasz operaénekes, aki Chicagoból érkezik a magyar fővárosba, innen pedig a londoni Királyi Operaház felé veszi majd az irányt.

„Egy új produkció mindig izgalmas és inspiráló kaland. Minden alkalommal olyan érzésem van, mintha legelejétől kezdeném tanulmányozni az adott művet, és még ennyi év elteltével is mindig tartogat valami újat, valami meglepőt a partitúra” – tette hozzá.

A történelmi szereposztás a közönség számára is megannyi újdonságot tartogat, felejthetetlen pillanatokat ígér. Sümegi Eszter szívbe markolóan őszinte szopránja és Kálmándy Mihály baritonja a zenei skála mélységein és magasságain át ragadja magával a jelenlévőket, a nyáresti ég alatt felcsendülő „Levél ária”, és a „Vissi d’arte” pedig bizonyára még a libabőrről is gondoskodik majd.