Giacomo Puccini: TOSCA
opera

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2022. júl 10. 20:00


Jegyvásárlás

Giacomo Puccini:

TOSCA

Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal

2022. július 10. vasárnap 20:00 (esőnap: július 11.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Műsoridő: kb. 180 perc 2 szünettel

A Tosca az egyik legszebb és legelragadóbb mű az opera történetében. Lebilincselően izgalmas alkotás a szeretetről, harcról, féltékenységről.

A közönség számára a szenvedélyek izzásán felfutó katarzis, az énekeseknek művészi kiteljesedés. Az egyes karakterek a legnagyobb világsztárok szerepálmai, hisz tökéletes énekesi és színészi alakítást igényelnek.

 Történet középpontjában egy olyan nő áll, aki a szerelméért feláldozza önmagát, bosszút állva az őt ért igazságtalanságokért és hazugságokért. Megmutatja, hogy a szerelem erejével hogyan tud egy nő hű maradni önmagához és ahhoz, amiben mindenekfelett hisz.

A „Levél ária”, a „Vissi d’arte” az opera irodalom legnagyobb slágereivé lettek.

A művet Rómában mutatták be és Puccininek országos, majd nemzetközi ismertséget hozott, hiszen néhány éven belül a világ 60 nagyvárosában tűzték műsorra és a mai napig a modern repertoár egyik alapja.

Magyarországon 1903 óta tartja folyamatosan műsoron az Operaház.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad 2022-es Tosca produkciója igazi csemegének ígérkezik, hiszen Cavaradossi szerepére a világhírű tenort Francesco Melit sikerült megnyerni. A La Scala, a Metropolitan és a Covent Garden sztárja először lép fel Budapesten.

Toscaként, a szerep egyik legavatottabb formálója, a Kossuth-díjas Sümegi Eszter lép a közönség elé. Scarpia szerepében a Kossuth-díjas Kálmándy Mihályt hallhatjuk.
Vezényel: Kesselyák Gergely

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

Szövegíró: Giuseppe Giacosa Luigi Illica Rendező: Nagy Viktor Díszlettervező: Vayer Tamás Jelmeztervező: Vágó Nelly Angol nyelvű feliratok: Arthur Roger Crane A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett Karigazgató: Csiki Gábor

Floria Tosca, énekesnő: Sümegi Eszter

Mario Cavaradossi, festő: Francesco Meli

Scarpia, Róma rendőrfőnöke: Kálmándy Mihály

Cesare Angelotti, a Római Köztársaság konzulja: Bakonyi Marcell

Sekrestyés: Hábetler András

Sciarrone, rendőr: Káldi Kiss András

Spoletta, a rendőrség ügynöke: Szerekován János

Valamint, katonák, rendőrök, ministránsok, nemesurak és hölgyek, városi lakosok, kézművesek

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

 

Szövegíró: Giuseppe Giacosa, Luigi Illica

Rendező: Nagy Viktor

Díszlettervező: Vayer Tamás

Jelmeztervező: Vágó Nelly

Angol nyelvű feliratok: Arthur Roger Crane

A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett

Karigazgató: Csiki Gábor

Karmester: Kesselyák Gergely

Francesco Meli Fotó: © Simone Falcetta

Francesco Meli a világ egyik leglenyűgözőbb és legkeresettebb tenorja.

1980-ban született Genovában, énektanulmányait tizenhét évesen a Conservatorio Paganini -ben kezdte, Vittorio Terranovánál folytatta, majd számos operaénekes versenyen szerzett elismerést, köztük a Caruso, a Zandonai és a Tosti versenyeken.

2002-ben debütált Verdi Macbeth-jében, Rossini Petite Messe Solennelle-jében (Kis ünnepi mise) és Puccini Messa di gloria című darabjában a Spoletói Fesztiválon. Ezzel kezdetét vette a bel canto és Rossini repertoárt előadó kiemelkedő karrier. Mindössze 23 évesen debütált a milánói La Scalában A kármelitákban, amelyet Riccardo Muti mester vezényelt, majd évek múlva visszatért ide, hogy fellépjen az Otellóban, az Idomeneóban, a Don Giovanniban, a Rózsalovagban.

Francesco Meli neve napjainkig tizennyolc színlapon szerepelt a milánói La Scalában. 2004-ben Nemorinoként debütált a Szerelmi bájitalban, melyet számos színházban énekelt.

Az olasz tenor 2009 óta a bel canto szerepektől fokozatosan a drámai opera felé fordítja a figyelmét:

A lombardok, Simon Boccanegra,  Werther, A trubadúr, Az állarcosbál,  Jeanne d'Arc, Az orléans-i szűz, Don Carlos, Ernani, Nabucco, Carmen, Aida, Tosca. Az világ legrangosabb operaházaiban énekel, többek között a New York-i Metropolitan Operában, a milánói La Scala-ban, a Veronai Aréna-ban, a Zürichi Operaházban, a Bécsi Operaházban, a londoni Királyi Operaházban.

Francesco Meli repertoárja több mint ötven szerepből áll, és fellépett a világ legelismertebb karmesterei vezénylete alatt, rendszeresen dolgozott Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, Fabio Luisi, Riccardo Muti, Gianandrea Noseda, Antonio Pappano, Daniele Rustioni és Jurij Temirkanov karmesterekkel.

A La Scalában, Cavaradossi szerepét énekelte a Toscában, Riccardo Chailly vezényletével, Davide Livermore rendezésében.

2021 elején Japánban turnézott koncertelőadásokkal, majd Cavaradossiként állt színpadra a Toscában a tokiói Új Nemzeti Színházban. Az idei évben koncertek és opera felkérések szólítják a palermói Teatro Massimóba, az Aix-en-Provence Fesztiválra, a veronai Arenába, a firenzei Maggio Musicale Fesztiválra, a Teatro San Carlo-ba, a Bajor Állami Operaházba.

2021 novemberében rögzítette a Prima Verdi című albumát, mely az első olyan album, amit egyetlen zeneszerzőnek szentelt. 2021 decemberében ötödik alkalommal nyitotta meg a szezont a milánói La Scalában, Macduff szerepét énekelte a Macbeth-ben.

2022-ben Riccardo szerepét énekli Az állarcosbálban a milánói La Scalában majd koncerteken és gálákon lép fel Moszkvában Rómában, Chicagóban és Drezdában és Budapesten. Francesco Meli a genovai Teatro Carlo Felice operaénekesek haladó szakmai képzése akadémiájának művészeti vezetője és egyik oktatója.

Franceso Meli először lép fel Magyarországon, a Margitszigeti Színház Tosca előadásában.

Sümegi Eszter

szoprán

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 1993-ban szerezte operaénekesi diplomáját, ettől az évtől a Magyar Állami Operaház egyik vezető magánénekesnője. Eddigi pályáján több mint harminc főszerepet énekelt. Nemzetközi karrierje 1993-ban kezdődött, amikor Ines szerepét énekelte Donizetti A kegyencnőjében Luciano Pavarotti szakmai irányításával. 2012-ben az elsők között kapta meg a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese díjat, amit 2015-ben újra átvehetett. A világ számos operaszínpadának vendége: énekelt a berlini Komische Operben, Salzburgban, Bregenzben, Reykjavikban, Torontóban, Karlsruhéban és Bellinzonában. A világ élvonalába tartozó énekesekkel, karmesterekkel és rendezőkkel dolgozott együtt, többek között Christoph Eschenbachhal és Robert Wilsonnal. A koncertszínpadok egyik legkeresettebb művésze: koncertezett José Curával, Giuseppe Giacominivel, Polgár Lászlóval, repertoárján Rossini, Brahms, Mozart, Verdi művei egyaránt szerepelnek. Toscájának többek között Bécs, Frankfurt és Toronto, Aidájának Pittsburgh, Barcelona, Peking közönsége tapsolt. Pályáján elénekelte az összes Puccini-opera főszerepét, az utóbbi években pedig megtalálták a nagy Strauss- (az Arabella címszerepe, a Császárné Az árnyék nélküli asszonyból, a Tábornagyné A rózsalovagból) és Wagner-szerepek (Senta A bolygó hollandiból, Erzsébet a Tannhäuserből, Elza a Lohengrinből stb.), melyeket egyöntetű szakmai és közönségsiker övez. Szulamitként (Goldmark Károly: Sába királynője) revelatív alakítást nyújtott, fellépését Az árnyék nélküli asszonyban világszínvonalúként emlegeti a szakmai sajtó.  

Díjak és elismerések: 
Kossuth-díj (2018)
Magyarország Kiváló Művésze (2016)  
A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese (2012/2013, 2015/2016)
A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze (2010)   
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2004)
Székely Mihály-emlékplakett (2000)
Juventus-díj (1997)
Mándy Andor és felesége által alapított díj (1994)

Kálmándy Mihály

bariton

Hatévesen zongorázott, később a klasszikus gitárhoz és más hangszerekhez nyúlt. A kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia hallgatójaként végzett, ahol Verdi Nabuccójának címszerepével debütált, a szerep azóta is kíséri pályáján. Nemzetközi karrierje a trieszti Teatro Verdi Nabucco-produkciójával vette kezdetét, azóta Európa számos operaházában többek között Rómában, Nápolyban, Bécsben, Stockholmban, Londonban, Varsóban is fellépet, de a tengerentúlon, valamint Braziliában, Új-Zélandon és a távol -keleten is emlékezetes sikereket ért el. Mindeközben a Magyar Állami Operaházban folyamatosan énekelte a nagy baritonszerepeket. Olyan kiváló karmesterekkel dolgozott együtt, mint például Esa-Pekka Salonen, Pier Giorgio Morandi, Kent Nagano vagy Pinchas Steinberg. Színpadi partnerei között megtaláljuk Marton Évát, Edita Gruberovát, Komlósi Ildikót, Miklósa Erikát, Placido Domingót, José Curát is. A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet 2013/2014-ben viselte. 2015 tavaszán a Halhatatlanok Társulata tagjai közé választották. 2019-ben Kossuth-díjat kapott.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!