2021. szeptember 8. 20.00

Budapest

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Coopera összefogásában a Magyar Művészeti Akadémia, a magyarországi Domonkos Rend, Szokolay Sándor szellemi örökösei támogatásával készülő nagyszabású operaelőadás célja méltó módon megemlékezni a Domonkos Rend magyarországi letelepedésének 800. évfordulójáról és a szerző születésének 90. évfordulójáról. A középkori Margit-legenda alapján készült „Margit, a hazának szentelt áldozat” színpadon egyesíti a szerző 90-es évekbeli műveinek két fő irányát; tematikája egyszerre szakrális és magyar. A misztérium-opera címszereplője Árpád-házi Szent Margit, akit édesapja IV. Béla, felajánlott Istennek, ha megmenti az országát a tatároktól. A főhős vállalja a még születése előtt neki szánt küldetést. Az operában annak az útnak állomásait követhetjük végig, melynek során a domonkos rendi apáca Margit áldozata beteljesedik.

Az 1995. december 21-én az Erkel Színházban bemutatott kétfelvonásos „misztérium operájáról” (szövegkönyv: Nemeskürty István Ráskai Lea Margit legendája alapján) Szokolay Sándor így írt: „A nemzet morális megszólítása régóta foglalkoztat.” A mű megjeleníti a Domonkos Rend lelkiségének tartóoszlopait: a világosság és az igazság hirdetését is.

A Magyar Művészeti Akadémia – lévén szó néhai akadémikusa művéről – jó kapcsolatban áll Szokolay Sándor családjával, akik szellemi örökségének kezelői, így hamar egyeztetésre került sor az operaszerző hagyatékát gondozó Szokolay Orsolyával. A megbeszélésen leszögezték, hogy mind a hazai Domonkos Rend, mind Magyarország és a magyar kultúra számára valódi ünnep lehetne a Margit, a hazának szentelt áldozat c. opera újbóli színpadra állítása 2021-ben(több alkalommal, mint az ősbemutatót követően), amely a budapesti bemutatót követően útjára indulhatna a fővároson kívül vidéki és határon túli turnékra is.

A zeneszerző lánya, Szokolay Orsolya, a Szokolay örökség- és jogkezelője nagy örömmel fogadta és támogatja édesapja művének újbóli színpadra állítását:

Kőrösiné dr. Merkl Hilda, a Magyarországi Domonkos Rend világi elnöke másfél évvel ezelőtt kezdeményezte a Domonkos Rend Magyarországra településének 800. évfordulója alkalmából a Margit misztérium opera bemutatását. Úgy éreztem, csodálatos alkalom lenne, hogy a mű 25 év hallgatás után ismét felcsendüljön, és ha a mostani nehéz időkben a színrevitel nem is jöhet létre, rendkívüli jelentőségű és megtisztelő önmagában az elképzelés. Naiv lelkesedésünk, szívügyünk szolgálatában hamar pártfogókra talált, és arról is megbizonyosodhattunk, hogy küldetésünket az Égiek áldása kíséri.

Édesapám hetedik operája megírásával a nemzet halk morális megszólítására vállalkozott, üzenete most is hozzánk szól. Margit látja, hogy a tatár majd’ mindent elpusztított, és a magyar azt pusztítja, ami megmaradt: egymást!Az operát Margit feszíti drámává, éshite adja a feloldást.

Bízom benne, hogy édesapám eredeti elképzelése szerint a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megvalósuló előadás, a nagyszerű előadóknak és alkotóknak köszönhetően ma is nyitott szívekre talál.” – fogalmazta meg az örökös.

Az örökség- és jogkezelő kiemelte, hogy Szokolay Sándor legjelentősebb sikereit operaszerzőként érte el és már első operáját, a Vérnászt is hazai és nemzetközi elismerés fogadta. Egész pályafutását végig kísérő vokális, színpadi műveiben teljesedett ki alkotói életútja. Hét operát komponált és továbbiakat tervezett. Témáit gondosan megválogatta, hosszas kutatómunkával és lelki ráhangolódással merült el a cselekmény és a mondanivaló lényegében.

A misztérium-operát 2021. szeptember 8-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mutatják be újból. Közreműködőinek a klasszikus zenei szakma olyan neves szereplőit sikerült megnyerni, mint a Kossuth- és Liszt-díjas Kovács János, aki a produkció művészeti tanácsadója, a bemutató karmestere pedig Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója. A produkcióhoz zenei tanácsadóként csatlakozott Bátor Tamás, a Müpa koprodukciós igazgatója, operaénekes, aki mindemellett Béla király szerepét is énekli majd ebben a rendezésben, épp úgy, mint a Szokolay-mű 1995-ös bemutatóján. Az előadás mellé állt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus Debrecen is. Az előadás rendezője Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. A címszerepet a Junior Príma-díjas Horti Lilla, a fiatal operageneráció egyik legkiemelkedőbb alakja formálja majd meg, a szereposztás továbbá olyan neveket vonultat fel – többek között –, mint a Liszt-díjas, Érdemes Művész, Kiváló Művész Németh Judit, a Liszt-díjas Wiedemann Bernadett vagy a nemzetközi színpadokon is ismert Fodor Bernadett.

A Domonkos Rend 800. évfordulója alkalmából kezdeményezett új operabemutató rendkívüli jelentőségű. A 2021-es jubileumi év egybe esik Szokolay Sándor születésének 90. évfordulójával, így a „Margit, a hazának szentelt áldozat” bemutatójával méltó módon emlékezünk a jubiláló alkotóra is.