A nyáresti operagálák a Margitszigeti Színház elengedhetetlen tradíciói közé tartoznak: a csillagos ég alatt, tücsökzene kísérettel felcsendülő szenvedélyes áriák hangjai a megszokottnál is kicsit mélyebben érintik meg a lelkeket. Idén, július 30-án a chilei-amerikai tenor, Jonathan Tetelman varázsolja majd el a nagyérdeműt, az operairodalom egyik legnagyobb alakja előtt tisztelgő, “The Great Puccini” című albumával. 

Aligha lehetne méltóbban megemlékezni Puccini, a legszenvedélyesebb zeneszerző, halálának századik évfordulójáról, mint korunk egyik legsikeresebb és legnépszerűbb operaénekesének szívből jövő előadásával. Jonathan Tetelman – akinek tehetségét mi sem bizonyíthatná jobban, minthogy 2023-ban a kiemelkedő klasszikus művészeket és felvételeket díjazó, igen nívós Opus Klassikon “Az év fiatal tehetsége” díjat nyerte el-, nem titkoltan rajong az operák történetének olasz zsenije, Giacomo Puccini munkásságáért, szerzeményeiért, valósághű karaktereiért, őszinte, igaz érzelmeket közvetítő zenéjéért. Tetelman Puccini iránti szeretete arra a pillanatra nyúlik vissza, amikor gyermekként hallotta Pavarottit a “Nessun dorma”-t énekelni. “Puccini úgy képes megalkotni ezeket a dallamokat, harmóniákat, hogy sokkal kifejezőbb zenét alkot, mint szinte bármely más zeneszerző. Ő az egyetlen, akinél az ember úgy hagyja el az operát, hogy dúdolja a dallamot. Minden egyes szereplőnek van egy zenei témája, amire emlékszel, ami beleivódik a néző emlékezetébe. Különleges módon tud hatást elérni, mert ő szimfonikus zeneszerző: nem csak magában teremti meg az énekhangot, hanem a zenekari hangzással együtt” – mondta egy korábbi interjújában.

Jonathan Tetelman, aki eredetileg baritonnak tanult, majd egy időre elszakadva a klasszikus zene világától, DJ-ként dolgozott a New York-i klubszcénában, különleges érzékenységgel és szenvedéllyel közelít a zenei anyaghoz, így garantálva, hogy az est minden résztvevője számára felejthetetlen élményt nyújtson. Az előadás előtti napokban Tetelman egyáltalán nem beszél, minden energiáját fókuszáltan a szellemi és lelki felkészülésre, a karakterbe való átlényegülésre, énekhangja megőrzésére fordítja. A Margitszigeten többek között olyan klasszikusokat hallhatunk majd felcsendülni, mint a “Nessun dorma”, a “Che gelida manina” és az “E lucevan le stelle”. “Szerintem a legnagyobb kihívás Puccini éneklésében az, hogy nem “csak” énekelsz. Át kell lényegülnöd az adott karakterré és úgy előadni az áriát. Nincs más választásod.”
Puccini maga is többször megfordult Budapesten, ahol saját megfogalmazása szerint “a város gyenge cigaretta, erős bor, megértő barátok és elragadó nők” által kínált egyedi atmoszféráját élvezte. A Margitszigeti Színház estéje időutazás is, amely megidézi azokat az érzéseket, amelyeket a zeneszerző a magyar fővárosban tapasztalt. Várunk hát minden elragadó nőt, férfit és megértő barátot, hogy együtt emlékezhessünk meg minden idők egyik legnagyszerűbb operaszerzőjéről egy csillagfényes margitszigeti estén. Jonathan Tetelman előadása minden bizonnyal mély nyomot hagy majd a zene szerelmeseinek szívében.

Tetszett a cikk?
További tartalmakért és az aktuális kedvezményekért iratkozzon fel hírlevelünkre!