Érdemes kilátogatni a Margitszigetre a pénteken és a hétvégén, hisz a főváros legszebb szabadtéri színháza változatos programot kínál. Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól. Ha már ott vagyunk a Víztorony-kilátó környezetében elhelyezkedő szabadtéri színpadnál, nem szabad kihagyni a Budai Rajziskola fiatal tehetségeinek frissen nyíló kiállítását sem, mely színházjeggyel ingyenesen látogatható.

Hagyományos és mindig lenyűgöző

A Margitszigeti Színház ismét egy világsztárral, Daniel Lozakovich hegedűművésszel nyitja meg a júniust. A hagyományosan megrendezett klasszikus zenei nyitókoncert hazánk legrangosabb szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral évről-évre elvarázsolja a közönséget. Budapest 150. születésnapja alkalmából a koncert Caramel Budapestnek írt, 1873 című dalával veszi majd kezdetét, melyben a Magyar Állami Operaház 150 fős gyermekkara is közreműködik. Ezt követően a világ legnagyobb színpadain fellépő, méltán világhírű zenész, Daniel Lozakovich hegedűjátéka teszi majd igazán különlegessé az estét, ahol olyan művek hangzanak majd el, mint Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, Camille Saint Saëns: III., h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája.

Lendületes kiállítás a Víztorony-kilátóban

Buda+ Pest címmel látható június 2-tól a Budai Rajziskola fiatal művészeinek tárlata, melyet Budapest ihletett. A művészek alkotásaival is ünnepli a színház mindazt az elszántságot, kreativitást, a jövőbe vetett hitet, amivel 150 évvel ezelőtt felvirágoztatták a fővárost. Az 1873-as esemény az új városnak soha nem látott kulturális, és gazdasági virágzást hozott. A 85 éve működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad kiállításaival is bizonyítani kívánja, hogy ez a hely a hazai és nemzetközi művészek találkozóhelye, a tradíció és az innováció műhelye. Egy hely, amiben minden generáció az örömét leli, a fiatal alkotók pedig teret és lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Petőfi legszebb pillanatai a Margitsziget nagyszínpadán

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, mint az ország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese látványos és izgalmas produkciót ígér az ország legnagyobb szabadtéri színpadán a Petőfi-centenárium évében.

„Nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor és nem volt rajta kívül másik poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra. Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt, olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az „összekapcsolásuk.” Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait fogjuk felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játékunkban.” – mondta el a táncegyüttes vezetője, Zsuráfszky Zoltán.

A nagyszabású előadásban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara gyerektáncosokkal kiegészülve a néptánc és népzene nyelvén szólni majd a 200 évvel ezelőtt született géniuszról. Az első felvonás Petőfi életének vidám epizódjait jeleníti meg; a darab elején mindjárt egy kiskőrösi újévi bálba csöppenünk, amikor megszületik a kis Petrovics Sándor, majd a diákévek csínytevései, pajkos szerelmek, bordalok… de néhány mesebeli hős is megelevenedik a Helység kalapácsából, vagy a János vitézből. Később megismerhetjük a Pilvax kávéház eseményeit, ahonnan az 1848-as szabadságharc indult. Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, küzdelmek, csaták és végül a forradalom szomorú bukása.