Nyitókoncert – NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR
Sztárvendég: DANIEL LOZAKOVICH hegedűművész

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2023. jún 02. 20:00


Jegyvásárlás
 

Nyitókoncert – NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR

Sztárvendég: DANIEL LOZAKOVICH hegedűművész

2023. június 2. péntek 20:00 (esőnap: június 3.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Karmester:
Káli Gábor

Pazar hegedűs, ragyogó zenei tehetség! A csodagyerek csodafelnőtté vált! 

A hazai közönség csodagyerekként ismerte meg Daniel Lozakovich hegedűművészt. Azóta kétségtelenül felnőtt, játéka minden részletre kiterjedően kidolgozott lett. Azt érezzük Lozakovich karakter- és stílusértelmezésében elmélyült, kiegyensúlyozott, mindenfajta túlzástól mentes játékát hallva, hogy valami földöntúli csodában van részünk. Gyönyörűség hallgatni, van benne valami kerekség, megbonthatatlanság!

Daniel Lozakovich a 2023-as nyár Nyitókoncertjének vendége lesz a Margitszigeten. Fenséges muzsikálása teszi majd igazán varázslatossá a koncertet, melyet évről-évre a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közösen álmodunk meg. Hazánk legrangosabb szimfonikus együttesének különleges műsorát a következő évben egy igazi virtuózzal állítjuk színpadra. Az estén felcsendül majd Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitány című műve is, melyet Budapest tiszteletére írt.

A koncert nyitásaként egy 150 főből álló gyermekkórus adja elő Caramel Budapestről írt, 1873 című szerzeményét a zenekarral közösen. A lélekemelő dal egy Budapesthez szóló szerelmeslevélként is értelmezhető.

 

Így köszöntjük a Margitszigeti Színházban a 150 éves fővárost!

Fotó: Marco Borggreve

Daniel Lozakovich  - svéd hegedűművész

Daniel Lozakovich hegedűművész fenséges muzsikálása megbabonázta a kritikusokat és a közönséget. 

"Tökéletes mesteri játék. Kivételes tehetség" - állapította meg a Le Figaro a Verbier Fesztiválon való fellépése után, míg a Boston Globe a 2017 júliusában a Tanglewood Fesztiválon a Bostoni Szimfonikus Zenekarral és Andris Nelsonsszal debütált "kiegyensúlyozottságát, hangzásbeli tisztaságát és a technikáját" méltatta. A Hamburger Abendblatt pedig így írt róla: "Lozakovics komoly művész, aki megköveteli, hogy komolyan vegyék; már most úgy játszik, mint a nagyok egyike, vagy jobban mondva, mint a múlt nagy játékosai.”

Daniel 2001-ben született Stockholmban, és csaknem hétéves korában kezdett hegedülni. Két évvel később már szólistaként debütált 

Daniel a világ kiemelkedő karmestereivel dolgozik együtt, többek között Fischer Ádámmal, Klaus Mäkelével, Nathalie Stutzmannal, Lorenzo Viottival.

2016 júniusában, nem sokkal 15. születésnapja után exkluzív szerződést írt alá a Deutsche Grammophonnal. A szerződéssel ő lett a DG művészcsaládjának legfiatalabb tagja. Lozakovich egy virtuóz, aki lenyűgöző kifejezési és zenei képességekkel van megáldva.

2018-ban megjelent debütáló albumának kiemelkedő sikere a zenei listákon is megmutatkozott: az album a francia Amazon összesített listáján az első helyet érte el, Németországban pedig a klasszikus albumok listáján az első helyen szerepelt.

Lozakovics olyan zenekarokkal játszik, mint a Bostoni Szimfonikus Zenekar, az Orchestre National de France, az Orchestre National du Capitole de Toulouse, az Orchestre Philharmonique de Radio France, a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Royal Liverpool Philharmonic, az Orchestre de la Suisse Romande, az Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI és még sokan mások.

Ünnepelt szólista, aki fellépett a Les Grandes Voix - Les Grands Solistes koncerttermében, a Salle Gaveau-ban, a Fondation Louis Vuitton-ban, a zürichi Tonhalle-ban, a genfi Victoria Hallban, a milánói Conservatorio Giuseppe Verdi di Milano-ban, a Théâtre des Champs-Élysées-ben, a Salle Gaveau-ban, a hamburgi Elbphilharmonie-ban.

Repertoráján Bach, Beethoven, Brams, Csajkovszkij, Saint Säens művei egyaránt szerepelnek.

Rendszeres résztvevője nemzetközi zenei fesztiváloknak, többek között a Verbier Fesztiválnak, a Pâques - Aix-en-Provence-i Fesztiválnak, a rigai Jurmala Zenei Fesztiválnak, a Gstaad Menuhin Fesztiválnak, a Luganói Progetto Martha Argerich Fesztiválnak, a Sommets musicaux de Gstaadnak, a Rotterdami Gergiev Fesztiválnak, a Balti-tengeri Fesztiválnak, a Fehér Éjszakák Fesztiváljának, a Tanglewood Zenei Fesztiválnak, a Blossom Zenei Fesztiválnak, a Pacific Zenei Fesztiválnak, az ausztriai Corinthian Summer Music Festivalnak, a Colmar Fesztiválnak.

Kamarazenészként olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Emanuel Ax, Ivry Gitlis, Sergei Babayan, Martin Fröst, Renaud Capuçon, Alexander Romanovsky, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz és Denis Matsuev.

Számos díjat kapott, többek között a 2016-os Vlagyimir Szpivakov Nemzetközi Hegedűverseny 1. díját, a Nemzetek Fesztiváljának "Az év fiatal művésze 2017" díját, a "Premio Batuta" díjat Mexikóban, valamint az "Excelentia Award" díjat a spanyol királynő tiszteletbeli elnöksége alatt.

Dohnányi Ernő - Ünnepi Nyitány (Festival Overture) Op. 31

Camille Saint-Saëns: III., h-moll hegedűverseny, op. 61

Pjotr Iljics Csajkovszkij V. szimfónia e-moll, op. 64

Káli Gábor karmester

Káli Gábor zongora és karmesteri tanulmányokat folytatott a budapesti Zeneakadémián, majd karmesteri tanulmányait Berlinben folytatta tovább. A Német Zenei Tanács Karmesterfórumának tagjaként részt vett Kurt Masur és Colin Metters mesterkurzusain, de tanult Eötvös Péternél, Bernard Haitinknál és David Zinmannál is.

Több évet töltött el a Nürnbergi Operaházban, először második karmesterként, majd 2015-től mint a ház első karmestere és zeneigazgató-helyettese. Tucatnyi operaprodukciót vezetett: Wozzeck, Bohémélet, Attila, A holtak házából Álarcosbál, Rigoletto, Gyöngyhalászok, Arabella, Otello. Vendégkarmesterként rendszeresen szerepelt Németország különböző operaházaiban. Jelenleg szabadúszó dirigensként dolgozik.

Nem mindennapi évadot zárt 2018 nyarán. Miután az év elején elnyerte a Hong Kongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját és zenekari díját, augusztusban megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyét, így 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütálhatott - óriási sikerrel - a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokon. 

A kiváló karmester 2018/19-ben Verdi Rigolettoját vezényelte a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein-ban és Mozart Varázsfuvolájával debütált a müncheni Gärtnerplatz Színházban. Novemberben a Taiwani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral lépett fel. Március végén-április elején a beteg Iván Fischer helyett nagy sikerrel beugrással vezényelte a világhírű Budapesti Fesztiválzenekart az együttes európai-amerikai turnéján többek között a Hamburgi Elbfilharmonie-ban és a Párizsi Filharmóniában. A szezon hátralevő részében Portugáliában lépett fel a Kölni Kamarazenekarral és a nagyszerű Skót Kamarazenekarral turnézott.

Christian Thielemann meghívására Varázsfuvola előadásokat vezényelt a drezdai Semperoperben és az ő hangversenyével nyílt meg az 2019-es linzi Bruckner Fesztivál Linzben. Négy különböző magyarországi szimfonikus zenekarnál mutatkozott be és Finnországban, Írországban, Lengyelországban koncertezett.

A következő évadokban olyan zenekarokat vezényel, mint az Orchestre de Paris, a Lausanne-i Kamarazenekar, a Singapore-i Szimfonikus Zenekar, Borusan Istambul Szimfonikus Zenekar, Szlovák Filharmonikus Zenekar a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Újra fellép a Bécsi Rádió zenekarral, ezúttal a Bécsi Musikvereinban és operaelőadásokat és premiert vezényel a Müncheni Állami Operaházban, a Hamburgi Operában és visszatérő vendégként a Drezdai Semperoperben. 

Káli Gábort a HarrisonParrott, világhírű zenei ügynökség képviseli.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak egyike, 2023 tavaszán ünnepli fennállásának százéves jubileumát.

A Ferencsik János és Kobayashi Ken-Ichiro nevével fémjelzett korszakok után új fejezet kezdődött a zenekar történetében, amikor 1997-ben Kocsis Zoltán lett főzeneigazgatója. Az ezt követő két évtized során a zenekar megújult, nemzeti szimfonikus együtteshez méltó sokoldalúsággal nemcsak klasszikus műveket, hanem a repertoárról korábban hiányzó fontos alkotásokat is megszólaltat, a közelmúlt és napjaink magyar zenéjét is megismertetve közönségével. Kocsis Zoltán halála után 2017 márciusától 2020 augusztusáig a zenekarnál korábban éveken át első állandó karmesterként közreműködő, komoly nemzetközi karriert maga mögött tudható, Liszt Ferenc-díjas Hamar Zsolt töltötte be a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatói posztját.

A Zenekar a jubileumi évadot 2022. őszétől új főzeneigazgatója, Vashegyi György irányításával indítja.  

Vashegyi György 1992 óta a Zeneakadémia tanára, jelenleg egyetemi docens, valamint a 2010-ben, vezetésével megalakult Régi-zene tanszéki csoport irányítója. Munkájának elismeréseképpen 2008–ban Liszt-díjban, 2015-ben pedig „Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat” kitüntetésben részesült. 2021-ben a francia állam a kitüntető Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, azaz „a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja” címet adományozta számára.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az elmúlt évtizedekben mintegy 40 országban közel 330 külföldi turnékoncertet adott. Kocsis Zoltán vezetésével olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál, bogotai Beethoven Fesztivál; 2011-ben, a Liszt-év alkalmából a brüsszeli Bozar Központban és a Vatikánban játszott, a XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten. Az együttes rendszeresen visszatér többek között Franciaországba, Japánba, Németországba, Romániába, Spanyolországba, Szlovákiába és Szlovéniába. Az utóbbi években felléptek Bogotában, Isztambulban, Dél-Koreában, Kínában és Svájcban is.

2023. januárban újra Japánban turnéznak Kobayashi Ken-Ichiro vezetésével.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!