Pat Metheny Group

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2010. jún 30. 20:00


PAT METHENY GROUP
Quartet Music
w/Lyle Mays, Steve Rodby & Antonio Sanchez
2010.június 30. 20:00

Pat Metheny az elmúlt években többször és több formációban járt Magyarországon, de most igazán nagy
szenzációnak számít, hogy a legendás Pat Metheny Grouppal lép színpadra, amely 1977 óta létezik több
felállásban és tizenhárom album, valamint hét Grammy Díj fémjelzi a történetét. Ezúttal három olyan
zenésszel – szerzőtársával, a zongorista Lyle Mays-al, a nagybőgős Steve Rodbyval és a dobos Antonio
Sanchez
zel – hallhatjuk Methenyt, akik több évtizede muzsikálnak vele.

Pat Metheny 1954. augusztus 12-én született Kansasban. Nyolc éves korában trombitált, 12 éves korától gitározott, 15 éves korára Kansas legjobb jazz zenekaraival lépett fel, és már fiatalon nagy tapasztalatra tett szert a színpadi szereplés terén. A zenészt 1974-től ismerte meg a világ. Tizennyolc évesen egy fesztiválon lehetősége nyílt néhány dalt eljátszani Gary Burtonnel, a kiváló vibrafonossal. Röviddel ezután csatlakozott a zenekarához, és innentől
kezdve egy csapásra híressé vált. A mesterrel eltöltött három év alatt már hallani lehetett a játékán egyedi stílusát és zenei felfogását, amely fontosnak tartja a harmóniákat és a ritmust, de az ehhez igazodó improvizációk a klasszikus jazz, a swing, és a blues elemeiből építkeznek.
Első albumával, az 1975-ben megjelent Bright Size Life-fal újraértelmezte a tradicionális dzsesszgitár hangzást a zenészek új generációja számára, és ez az állandó megújulásra való törekvés az elmúlt évtizedek alatt sem csitult benne. Metheny olyan művészekkel zenélt együtt mint Steve ReichOrnette ColemanHerbie HancockJim HallMilton Nascimento és David Bowie.
Lyle Maysszel olyan szerzőpárost alkot, amelyet a kritikusok és zenekedvelők a híres Lennon-McCartney és Ellington-Strayhorn párosokhoz hasonlítanak. Elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek szerzője és előadója ugyanúgy, mint a modern jazz vagy rock daloké.

Amellett, hogy ennyire elismert zenész, tanárként is nagyon népszerű. Tizennyolc évesen ő volt a legfiatalabb ember, aki valaha is tanított a Miami Egyetemen. Ugyanezzel a „címmel” büszkélkedhetett egy évvel később a Berklee College of Music falain belül, ahol húsz évvel később tiszteletbeli doktorrá avatták. Metheny ezen kívül még a világ minden részén tart kurzusokat. A fiatal zenészek azért is tisztelik, mert az elektronikus zenét ugyanolyan értékesnek tartja, mint a klasszikus stílusokat. Ennek köszönhetően például az első olyan jazz zenészek közé tartozott, akik komoly hangszernek tekintik a szintetizátort.

Többfajta gitár „kifejlesztésében” is szerepet vállalt, ilyen volt a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Pikasso gitár vagy az Ibanez PM-100-as jazz gitár.
Pat Metheny többször is elnyerte a “legjobb jazzgitáros” címet és aranylemez lett a Talking, a Letter from Home és a Secret Story című albuma. Tizenhét Grammy-díjat nyert különböző kategóriákban. Maga a Pat Metheny Group hét egymást követő évben kapott Grammy Díjat hét egymást követő albumért. Életének legnagyobb részét turnézással tölti, évente átlagban 120-240 koncertet ad.

Jegyárak: 15.000Ft, 14.900Ft, 12.900Ft, 9.900Ft

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

május 2024
június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!