Giacomo Puccini: Turandot – Opera három felvonásban

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2019. jún 07. 20:00


Giacomo Puccini:

Turandot

Opera három felvonásban

2019. június 7. (péntek) és 9. (vasárnap) 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
(2 óra 40 perc egy szünettel)

Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, egyben első mesealapú operája középpontjában az izzó, de elfojtott szerelmi szenvedély áll. A frenetikus és nagyformátumú zenemű a címszerepében Rálik Szilvia, főszerepekben pedig olyan sztárénekesekkel kerül bemutatásra, mint a kiváló fiatal szoprán énekesnő, a román Cristina Pasaroiu és az argentin operalegenda José Cura. A kínai hercegnő története valójában egy perzsa meséből ered, Gozzin kívül Schiller is feldolgozta. Puccininak nagyon megtetszett a történet és aktívan részt vett librettistái, G. Adami és R. Simoni munkájában. „Én azt tartom, hogy a Turandot a legtermészetesebb és legemberibb színdarab Gozzi összes színpadi műve közül” – írta a zeneszerző Adaminak 1920-ban. A művet egzotikus és nagyszabásúra törekvő építkezés, markáns hangzatok jellemzik, de minden eltörpül ennek az utolsó és félbemaradt, végső duett és finálé nélküli grandiózus mesének a líraisága mellett. A művet végül Puccini tanítványa és barátja, Franco Alfano fejezte be Puccini precíz jegyzetei alapján, ősbemutatója 1926-ban volt a Milanói Scalában.

Turandot: Rálik Szilvia
Kalaf: José Cura
Liù: Cristina Pasaroiu
Timur: Szvétek László
Altoum császár: Róka István
Ping: Geiger Lajos
Pang: Megyesi Zoltán
Pong: Kiss Péter
Egy mandarin: Egri Sándor

Karmester: Kocsár Balázs

A szövegkönyvet Carlo Gozzi és Friedrich Schiller művei alapján írta: Giuseppe Adami, Renato Simoni

Rendező: Kovalik Balázs
Díszlettervező: Szendrényi Éva
Jelmeztervező: Jánoskuti Márta
A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett
Karigazgató: Csiki Gábor
Magyar nyelvű feliratok: N.N.

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara.

I. felvonás: A pekingi városfal alatti tolongásban hirdetik ki: a három rejtvény megfejtője mindent vagy semmit alapon vagy elnyeri a hercegnő kezét, vagy a hóhér keze által vész el. Ekkor találkozik össze halottnak hitt apjával a trónvesztett fejedelemmel és szolgájával Kalaf és ekkor pillantja meg először a hercegnőt. Turandot csak egy percre jelenik meg és elutasítja a kérők életéért könyörgő tömeget. Kalaf sorsa megpecsételődik, nem lehet eltántorítani a próbatételtől.

II. felvonás: A miniszterek az elveszett békeéveken merengenek. Turandot egykori ősanyja meggyalázása miatt áll bosszút a férfiakon. Az öreg Altoum császár próbálja lebeszélni Kalafot. A palota előtt gyülekezik a nép, elkezdődek a próbák és Kalaf valamennyit kiállja. Erre senki sem számított, most Turandot fogja könyörgőre, de az apja hajthatatlan. Kalaf azonban nem akarja kényszeríteni a hercegnőt, ha néven szólítja hajnal előtt, önként hal meg.

III. felvonás: A palotakertben éjszakázó Kalafnak a három miniszter mesés kincseket ígér, ha elárulja a nevét és elmenekül. Közben megtalálják és vallatni kezdik Liut a rabszolgalányt, aki önkezével vet véget az életének. Turandot és Kalaf ketteseben marad, a hercegnő szíve megenyhül, sőt szerelemre lobban kérője iránt.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

június 2024
július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!