Sena & Ónodi Eszter & W.H. Shakespeare’s Sonnets and Songs

Margitszigeti Víztorony
2014. jún 22.


Sena & Ónodi Eszter & W.H.

Shakespeare’s Sonnets and Songs

verskoncert

2014. június 22. (vasárnap) 20:00

Margitszigeti Víztorony-udvar

A SHAKEspeare Fesztivál programjában.

(90 perc)

Versek és dalok angol és magyar nyelven.

A W. H. formáció Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére alakult azzal a céllal, hogy William Shakespeare szonettjeit és dalait megzenésítsék és játsszák.

A zenekar a szonettek máig ismeretlen, titokzatos címzettjéről, Mr. W.H.-ról kapta a nevét. Absztrakt hangzásvilágában zenetörténeti utalások sora keveredik a kortárs improvizatív zene, a free jazz, a hiphop, a klangfarbe music és a spoken world effektjeivel.

A szonettek témája: szerelem, szerelmi háromszög, szókimondó szexualitás és mindaz, ami ezzel jár; a szonettek anyaga a paradoxon, így tehát stílusuk is paradox. A reneszánsz emberének igen jó füle volt a szójátékokra, a szavak egymásra való visszhangoztatására, sőt olvasva is könnyedén észrevette az anagrammákat és a grafikus átfedéseket. A két- és sokértelműség Shakespeare-nél a költőiség eleven eszköze, a pajzánság pedig nem tiltott, hanem egyenesen kívánatos, mint legfőbb teremtőerő – akárcsak a magyar reneszánsz virágénekekben vagy Balassi, Rimay és Gyöngyösi (és később még Csokonai) verseiben. A megzenésítés megeleveníti a szöveg asszociációs struktúráját és a versek nyelvi és retorikai működését.

zenészek

Sena Dagadu – ének
Márkos Albert – cselló
Gryllus Samu – basszusgitár
G. Szabó Hunor – dob

Vendég: Ónodi Eszter – ének

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Programajánló

július 2024
augusztus 2024
szeptember 2024
No event found!